Ekonomija

Bošnjak: Ako ne bude htjela vlast, očekujemo podršku opozicije za povećanje plata ljekarima i profesorima

Branka Bošnjak

Poslanica Pokreta za promjene i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak saopštila je da neće odustati od inicijative za uvećanje koeficjenata, odnosno plata ljekarima i profesorima Univerziteta Crne Gore uprkos činjenici što je Vlada prekjuče odbacila predložene izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru koje su predviđale takvu korekciju.

Sličnu inicijativu su podnijeli i poslanici Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović – Stanković i Raško Konjević tražeći da se ljekarima poveća koeficijent od 30 do 70 odsto, koja nije prošla. Oni će takođe inicirati u parlamentu glasanje i očekuju podršku i poslanika vladajuće koalicije za ovakve izmjene.

Bošnjak je Pobjedi kazala da je spremna da se u parlamentu to uvećanje izdejstvuje i uz podršku opozicije, ako vladajuća većina ne bude spremna, dodajući da je razočarana odnosom ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića koji je, prema njenim riječima, nedavno bio najavio da podržava povećanje plata.

“Razočaralo me je i iznenadilo što oni mijenjaju mišljenje. Negdje je i (Dritan) Abazović rekao isto što i ja – nek se smanje nekima plate, a ovoj kategoriji da se povećaju. Razočaralo me je što nedjeljama pokušavam da dođem do ministra Spajića, da pričamo o zakonu. Čak je njegova šefica kabineta ili sekretarica tražila u pisanoj formi da se obratim i uradila sam to kao potpredsjednica Skupštine. Ta ignoracija me najviše nervira “, poručila je Bošnjak.

Istakla je i da su predstavnici Sindikata ljekara prihvatili da se dvoetapno ide u povećanje plate, ako nema toliko para – da se ide u jedno povaćenje ove godine, pa u sljedećoj da se realizuje do kraja.

Spremna je da ovaj zakon stavi na dnevni red, da ga izglasa sa kolegama iz opozicije, a vjerovatno će, očekuje poslanica, veliki dio kolega iz vlasti podržati ovaj akt.

“To će biti test za njih. Ako to Vladi odgovara, da budu kočničari, neka izvole. Ne dopuštam više ignoraciju, jer je ministar Spajić tamo zato što smo mi glasali za njega da bude tamo i ne smije da se ponaša na način kako se ponaša. Pozivam sve kolege da stavimo zakon na dnevni red i da ga izglasamo. A ako kolege iz vlasti ne budu htjele da glasaju, glasaće vjerovatno kolege iz opozcije i ja sam potpuno spremana i sa DPS-om, SD-om, SDP-om i BS-om da izglasamo ovaj zakon”, kategorična je potpredsjednica Skupštine.

Prema prijedlogu SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković i Raško Konjević tražili su da se ljekarima poveća koeficijent od 30 do 70 odsto. Precizirali su da treba da se zvanje ljekar subspecijalista doda odmah nakon predsjednika Privrednog suda, ljekar specijalista nakon predsjednika Disciplinske komisije i doktor medicine nakon sudije Suda za prekršaje.

Komentarišući odluku Vlade da ne prihvati povećanje plata ljekarima, portparol SDP-a Mirko Stanić za Pobjedu kaže da je ,,minimum što država može da učini za njih da im plate budu na pristojnom, ako već ne mogu biti na odgovarajućem nivou“.

On je najavio da će poslanici SDP-a predložiti da se na prvoj narednoj sjednici Skupštine uvrsti zakon koji su dogovorili sa predstavnicima Sindikata doktora medicine. Očekuju punu podršku svih kolega i iz vlasti i iz opozicije, jer ovo pitanje treba da prevaziđe sve političke razlike.

“Sličan zakon je više puta predložen i u proteklom sazivu Skupštine, da plata ljekara specijaliste ne može biti niža od plate zamjenika šefa kabineta predsjednika Vlade, a da plate medicinskih sestara ne mogu biti niže od prosječne zarade u državi”, podsjetio je Stanić.

Osvrnuvši se na najavu ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović da će predložiti povećanje zarada zravstvenim radnicima, Stanić kaže da je ,,obmanula javnost“.

“Ovako obmanjivati zdavstvene radnike i to još u okolnostima ovako teške epidemiološke situacije kada su, po riječima nadležnih u KBC Podgorica, ljekari i osoblje pred kolapsom može samo nedopustivo neozbiljna Vlada i resorni ministri”, rekao je Stanić.

Bošnjak negoduje što Zakon o javnom sektoru ne prepoznaje ljekare i profesore, te smatra da treba da im se da status koji zaslužuju i da budu u jednoj od onih grupa A ili B u kojoj su poslanici, ministri…

Prema aktuelnim propisima, po Kolektivnom ugovoru stavljeni su u grupu C, uglavnom D, a njihova plata je manja ,,nego zamjenika šefa kabineta premijera Zdravka Krivokapića“.

“Svrstani su negdje u kategriju sa nekim nižim administrativnim osobljem u Vladi i to je nedopustivo. Mi možemo da se solidarišemo – svi iz grupe A i B, da nam se onaj koeficijent za obračun zarada manje obračunava ali da budu u istom rangu sa nama, jer to zaslužuju. Ako je nama plata oko 1.400 – 1.500 eura, mislim da bi njima – subspecijalisti i redovnom profesoru, bila negdje oko 1.300 – 1.400 eura”, rekla je Bošnjak, dodajući da njima može da se ograniči plata na 1.000 eura i da na taj način daju doprinos, odnosno da podijele teret.

Ona je objasnila da kao dr nauka – radna knjižica joj je na UCG, te dopunu do poslaničke plate prima od Skupštine – sa 27 godina radnog staža prima 680 eura.

“Sigurno da redovni profesor nema 1.000 eura osnovnu platu. Profesori se onda grabe za predmete, odnosno časove da imaju preko norme da bi imali normalnu platu, kao što ljekari dežuraju preko toga što fizički mogu da izdrže”, istakla je poslanica.

Zaključuje da ovo nije primarno povećanje njihovih plata, već vraćanje njihovog statusa u društvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Poreskiobveznik
Gost
Poreskiobveznik

i dalje nema govora o policiji a stara?

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Medu se obrati on ce ti to vidjet u istu ste partiju .

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Cuti za sva vremena. Mnogo zla si donijela nasoj Crnoj Gori.

Odakle ?
Gost
Odakle ?

A ne postoji realna ekonomska podloga za povećanje plata, tako da se manite te priče i političkih bodova na štetu budžeta nego stvarno rješavajte ekonomske probleme kao što ste pričali.

Opet
Gost
Opet

Počeli neki drugi vjetrovi da duvaju

ivanovic
Gost
ivanovic

A ti si vlast!

Milos
Gost
Milos

Aj branka vidji dje ti je radulovic i ako mozete zaposlite jos nekog iz familije, pustite nas prazne price kad bi izasli na izbore sami ni ta familija sto je zaposljavate ne bi glasala za vas

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

reci mi dezura li ljiki da nije bez para….na osnovu cega povecavati plate u drzavnom sektoru kad se drzava i privreda raspadaju …pozajmicete jos milijardu … samo podizete frku zbog politickih poena .. kao oko kapa …a realna privreda crne gore i to necete uspjeti da promjenite su radnici u prodavnicama buticima kladionicama hotelima konobari sankeri itd itd…ko se bori… Više »

M.M.Popovic
Gost
M.M.Popovic

Šuplja priča pred izbore! Odavno su zaslužili i jedni i drugi veće plate, a vi iz skupštine manje, a poneki nijesu baš ništa zaslužili jer rade za interese druge države da sabotiraju svoju!!!

Maks
Gost
Maks

Svaka cast za ovu ideju. Pokret za promjene moram proznati radi u intresu gradjana u poslednje vrijeme i ocekujem da ce obaliti vladu i pokazati dje im je mjesto.

Drpo
Gost
Drpo

Nije mi jasno zbog cega profesorima da se poveca plata??!

Send this to a friend