Ekonomija

Bregu: Odliv kvalifikovanih kadrova je najveći izazov u ovoj deceniji

Regionalna konferencija “Zapošljavanje – nijanse sive na Zapadnom Balkanu: Regionalne perspektive o otvaranju većeg broja boljih radnih mjesta”, obilježava početak druge faze projekta RCC-a “Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja” – ESAP 2. U proteklih sedam godina, otvoreno je više od 700.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti u cijeloj regiji smanjena je sa 23 na oko 16 odsto. Kažu da plima podiže sve brodove, i male i velike. Međutim, nisu svi osjetili prednosti ovih ekonomskih i poboljšanja na tržištu rada u protekloj deceniji, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, na otvaranju konferencije.

“Na primjer, samo 4,3 odsto novootvorenih radnih mjesta popunile su osobe mlađe od 24 godine, a vrlo često im treba i do dvije godine da pronađu prvo zaposlenje. 1 od 4 mlade osobe nije zaposlena, niti je obuhvaćena obrazovanjem ili obukama; skoro polovina radno sposobnih žena nije na tržištu rada, dok je kod muškaraca ta brojka jedan od četiri”, dodala je Bregu ističući ozbiljne demografske izazove sa kojima se regija suočava.

Ukupan broj radno sposobnog stanovništva na Zapadnom Balkanu smanjen je za preko 400.000 osoba u proteklih pet godina. Negativan prirodni prirast stanovništva nije jedini faktor koji tome doprinosi.

“Odliv kvalifikovanih kadrova je najveći izazov u ovoj novoj deceniji koji bi trebao diktirati aktualni i budući program politika naših ekonomija. Još jedna važna bojazan odnosi se na neusklađenost između vještina koje vam pruža obrazovni sistem i potražnje na tržištu rada. Potrebno je radikalno promijeniti sistem obrazovanja i preispitati konvencionalni način razmišljanja da se obrazovanje odnosi na sticanje znanja, i posmatrati ga kao nešto što primarno nosi ekonomsku vrijednost”, kazala je ona.

ESAP 2 će, nadovezujući se na rezultate ESAP-a 1, nastaviti da radi sa ministarstvima rada, službama za zapošljavanje i drugim partnerima na unapređenju politika i mjera zapošljavanja i učenju od njihovih evropskih kolega o tome koje mjere i politike najbolje funkcioniraju za otvaranje dodatnih i boljih radnih mjesta, posebno se fokusirajući na neformalno zapošljavanje i njegovo pretvaranje u formalno.

“Prema navodima Svjetske banke, skoro polovina (49,2 odsto) firmi u regiji natječe se sa neformalnim firmama. Stopa neformalnog zapošljavanja u regiji kreće se od 18 do 30 odsto, ali je ovaj broj mnogo značajniji ako se posmatra kroz prizmu života zaposlenih koji su lišeni dostojanstvenih radnih prava i uslova. Jednostavno rečeno, cilj ESAP-a 2 je da učini da ove brojke rade u korist zaposlenih, njihovih poslodavaca, društava i ekonomije u cjelini,” zaključila je Bregu.

Pored Bregu, konferenciju su otvorili i Markus Pilgrim, direktor Međunarodne organizacije rada (ILO) za centralnu i istočnu Evropu, partnera RCC-a u provedbi projekata ESAP 1 i 2, te ambasador Johan Satler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Oni su naglasili važnost ovog projekta za regiju jer je pomogao u promoviranju zapošljavanja i mnogih srodnih i složenih tema kao što je pristup pravdi za sve putem alternativnog rješavanja radnih sporova, kao i značaja socijalnog dijaloga kroz regionalnu saradnju, koji se pokazao efikasnijim načinom za rješavanje ovih složenih pitanja od bavljenja njima na individualnom, nacionalnom nivou.

Na Konferenciji su se okupili ministri rada i socijalnih pitanja iz regiona, predstavnici javnih službi za zapošljavanje, civilnog društva i akademske zajednice, koji su raspravljali o trenutnoj situaciji, dolazećim trendovima zapošljavanja i mogućim rješenjima za probleme (ne)zaposlenosti u regionu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Povećajte plate i neće se odlaziti

Send this to a friend