Ekonomija

Bregu: Skoro 70 odsto privrednika sa Zapadnog Balkana vjeruje da je regionalna saradnja važna za poslovanje

Vijeće za regionalnu saradnju je danas u svom sjedištu u Sarajevu ugostilo ministra vanjskih poslova Srbije, Nikolu Selakovića koji se sastao sa delegacijom ove organizacije koju je predvodila generalna sekretarka, Majlinda Bregu. Na sastanku se razgovaralo o regionalnoj saradnji, a naročito o provođenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

„Regionalna saradnja je bila i ostaje glavni pokretač razvoja ovog regiona, što se vidi i iz mišljenja 69 odsto privrednika sa Zapadnog Balkana koji vjeruju da je kvalitet regionalne saradnje važan za kvalitet njihovog poslovanja. Vijeće za regionalnu saradnju radi sa partnerima na definisanju i oblikovanju programa za zajedničko regionalno tržite i uložit će sve napore da se koordinira i prati napredak u svim oblastima politika. Cijenimo činjenicu da Srbija pomaže da se riješe potrebe za vakcinama u regionu“, rekla je Majlinda Bregu.

Generalna sekretarka Bregu i ministar Selaković su, u tom smislu, razgovarali o potrebi da se počne sa uspostavljanjem regionalnog mehanizma saradnje u oblasti zdravstva radi distribucije vakcina širom regiona, razmjene zdravstvenih radnika, lijekova, pa čak i pacijenata, s obzirom da je zdravlje prioritet cijelog svijeta i naš region nije izuzetak.

Ministar Selaković je pohvalio rad Vijeća za regionalnu saradnju kao krovne organizacije za region i istakao ulogu ove organizacije u uspostavljanju zelenog koridora, prakse koja se treba nastaviti.

Dvoje zvaničnika je razgovaralo i o važnosti predstojećeg ukidanja naknada za roming između šest ekonomija Zapadnog Balkana koje treba stupiti na snagu 1. jula 2021. godine i predstavlja direktnu korist za građane regiona proistaklu iz zajedničkih napora i regionalne saradnje u okviru Sporazuma o snižavanju cijena rominga na Zapadnom Balkanu koji su sve ekonomija iz regiona potpisale u aprilu 2019. godine na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

Oba sagovornika su izrazila opredjeljenost da se pažnja posveti ostvarivanju rezultata Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za predstojeći samit šest ekonomija Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji se treba održati ovog ljeta u Njemačkoj.

Generalna sekretarka Bregu se kasnije danas sastaje sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Biserom Turković sa kojom će razgovarati o provođenju programa za zajedničko regionalno tržište.

Ministar Selaković je posjetio Vijeće za regionalnu saradnju u sklopu svoje posjete Bosni i Hercegovini tokom koje se sastao sa visokim zvaničnicima BiH.

Send this to a friend