Ekonomija

Bregu: Udaljenost između vizije i plana za zajedničko regionalno tržište traži odlučnije djelovanje

Podrška integraciji u Evropsku uniju nastavlja da raste na Zapadnom Balkanu i ove godine je podržava 62 odsto građana u odnosu na prošlogodišnjih 59 odsto. Podrška naših građana i privrednih subjekata regionalnoj saradnji je još veća. 77 odsto građana vjeruje da regionalna saradnja može doprinijeti boljoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u njihovoj ekonomiji, dok je 69 odsto privrednih subjekata smatra važnom za kvalitet poslovanja. Ovi stavovi i mišljenja oslikavaju put naprijed i obavezuju nas da usko i bolje radimo zajedno,  rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku lidera Zapadnog Balkana i komesara Evropske unije Olivera Varhelyija koji je održan danas u Tirani, saopšteno je iz  Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju.

Kako su saopštili, sastanak je održan tačno sedam mjeseci nakon što su prošle godine u Sofiji svi lideri Zapadnog Balkana usvojili Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište.

Na sastanku se razgovaralo o napretku ka ostvarivanju rezultata ovog plana i zajedničkoj koordinaciji aktivnosti prije julskog samita u Berlinu.

„Pozdravljamo dosadašnji napredak i radujemo se uspješnom potpisivanju važnih regionalnih dogovora kojima se olakšava slobodno kretanje ljudi. Ipak, udaljenost između vizije i plana za istinsko zajedničko regionalno tržište i stvarnosti traži odlučnije djelovanje. Ostanimo nadahnuti Regionalnim sporazumom o snižavanju cijena rominga, koji će u punoj mjeri biti realizovan 1. jula kada će Zapadni Balkan postati region bez rominga”, navodi Bregu.

Napominje da ovaj sporazum je važan dokaz potencijala sveobuhvatne regionalne saradnje na korist građana Zapadnog Balkana i dobar model za dogovore koji će uslijediti.

“Nastavit ćemo da nepokolebljivo radimo sa našim evropskim partnerima sve dok naši građani ne budu bez dodatnih troškova rominga u Evropskoj uniji, a isto važi i za građane EU u našem regionu“, dodala je Bregu.

Uprkos dramatičnoj situaciji sa COVID-19, napominje Bregu, region se prošle godine okupio oko vizije uspostavljanja zajedničkog regionalnog tržišta po uzoru na jedinstveno tržište Evropske unije.

“Zajednički utvrđenim aktivnostima na otklanjanju prepreka region želi da „Evropu donese kući“ i pošalje važnu poruku građanima i privrednim subjektima Zapadnog Balkana da konkretan, pragmatičan regionalni napredak u okviru četiri slobode ne bi trebao biti daleka, već bliža stvarnost”, zaključuju u saopštenju.

Send this to a friend