Ekonomija

Brković pozajmio hangar ToMontenegru

FOTO: Pobjeda

ToMontenegro koristio je krajem prošle sedmice hangar Vektre aviation, kompanije pritvorenog biznismena Bojana Brkovića.

To pokazuju fotografije, koje objavljuje Pobjeda, a na kojima se vidi avion državne avio-kompanije, registarskih oznaka AOB-40, parkiran u Brkovićevom hangaru. Mehaničari ToMontenegra na njemu su vršili radove kako bi ga osposobili za redovan saobraćaj.

Na pitanje Pobjede jesu li ugovorili sa Brkovićem iznajmljivanje njegovog hangara i kako s obzirom da se on trenutno nalazi u zatvoru, u ToMontenegru nijesu direktno odgovorili, već su kazali da im je hangar ustupljen na kratko.

“Hangar je korišćen u kratkom periodu prošle sedmice kao čin dobre volje, usljed hitnih dodatnih tehničkih pregleda i testiranja”, naveli su u ToMontenegru.

Mjesečno 40.000 eura

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Brkovićev hangar se mjesečno iznajmljuje za 40.000 eura. On je hangar sagradio za potrebe svoje avio-kompanije Vektra aviation, koja je osnovana 2005. godine.

Kompanija se reklamirala kao prvi crnogorski VIP avio-prevoznik, a u julu 2014. je pokrenut stečajni postupak zbog nevraćenog kredita CKB banci od 1,38 miliona eura sa kamatama. Na posljednjem oglasu stečajnog upravnika iz novembra 2019. godine hangar Vektre aviation prodavao se za 3,2 miliona eura, sa terminalom i pratećom opremom.

Kao direktor održavanja i zemljanih operacija u Vektri aviation je od 2005. do 2008. godine bio angažovan Zoran Radunović, aktuelni državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Bojan Brković, direktor Vektre aviation, u čijem je sastavu hangar, u zatvoru je od 30. avgusta, kada je uhapšen sa ocem Draganom i bratom Borisom, zbog sumnje da su državu oštetili za sedam miliona eura nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog Hotelsko-turističkog preduzeća Boka.

Hangar ne treba

Kako je Pobjeda već objavila, u nedostatku hangara Air Montenegro obavlja linijsko održavanje aviona uz pomoć šest građevinskih kontejnera na podgoričkom aerodromu, u kojima skladište alat. Oni su do sada više puta bezuspješno pregovarali sa Montenegro Airlinesom (MA) u stečaju o iznajmljivanju hangara na aerodromu u Golubovcima koji je koristila bivša nacionalna avio-kompanija.

Iz ToMontenegra Pobjedi je 5. oktobra rečeno da nemaju potrebu za hangarom, pa ni onim kojim raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova, a koji im je nuđen besplatno.

“Ukoliko se ukaže potreba, razmotrićemo sve opcije”, naveli su tada u državnoj avio-kompaniji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Korisničko ime
Gost
Korisničko ime

Pozajmio ili izdao ?

ekonomist
Gost
ekonomist

Hangar je Montenegro erlajnza…nije ove nove nazovi kompanije…

Viki
Gost
Viki

Pozajmio,kao čin dobre volje.Baš korektno,kako mu se odužiti.

@lexa
Gost
@lexa

šta će njima hangar. To su vuci gorski koji mogu da rade vani i po kiši i snijegu.

herceg novi
Gost
herceg novi

A ove bruke!.Sve gore od gorega.40000 iznajmljivanje?Plate u nebo,troskovi u nebo a avion(i) na zemlji.A po njihovom sve to kosta 1 euro.Stvarno Bojanic samo zbog TO M. treba da je u zatvoru.

Send this to a friend