Ekonomija

Brod Lady Nurgul došao po petu turu grita iz Bijele

Na vezu u bivšem Brodogradilištu u Bijeloj od podneva je brod Lady Nurgul, pod panamskom zastavom, turskog brodovlasnika, koji bi krajem sedmice trebalo da izveze petu turu opasnog grita iz Brodogradilišta.

Brod je nosivosti 4.200 tona, koliko će ovog puta biti utovareno.

Brodogradilište bi trebalo da napusti u petak poslijepodne ili subotu ujutru, u zavisnosti od toga kada će biti okončana neophodna carinska i druge administartivne procedure.

Šesti brod, kako su Radiju Jadran kazali u kompaniji Valgo, trebalo bi da stigne krajem mjeseca. Do sada su, kako tvrde, ispoštovani svi rokovi za “izvoz” štetnih materija od pjeskarenja brodova i sve se odvija prema planu i ugovorenim obavezama.

Iz bivšeg Brodogradilišta francuska kompanija Valgo do sada je izvezla 22.310 tona opasnog grita od ugovorom predviđenih 80 hiljada, dok je ukupna količina grita u Brodogradilištu 110 hiljada. Preostalih 30 hiljada tretira se kao neopasni grit i biće prerađen na licu mjesta.

Podsjetićemo da će iz Brodogradilišta Valgo takođe izvesti za Španiju i preko 6000 kubika grita, zaostalog iz bivšeg tivatskog Arsenala čiji je transport iz Tivta ka Bijeloj počeo u drugoj polovini marta. Taj grit se još uvijek prerađuje, pa sad nije moguće precizirati kada će početi odvoz.

Grit se odvozi i skladišti u posebno napravljen rudnik – deponiju opasnih materijala, u Sevilji, za što je sredstva Španiji dala Evropska unija. Sav kontaminirani otpad tu se odlaže po svim visokim standardima i kontrolisanim uslovima, zbog čega nema opasnosti po okolinu.

Inače, kompanija Valgo od početka godine fokusirana je na prečišćavanje grita, skladištenje i odvoz. Nakon “oslobađanja” lokaliteta u Bijeloj, trebalo bi da uslijedi proces dekontaminacije zemljišta.

Kompanija Valgo je uposlila je 28 bivših radnika Brodogradilišta.

Send this to a friend