Ekonomija

Brojna područja za snažnu saradnju sa rumunskim privrednicima

Crna Gora i Rumunija mogu intenzivirati ekonomsku saradnju naročito u sektorima građevine, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija, ocijenjeno je tokom sastanka potpredsjednika Privredne komore Crne Gore Pavla D. Radovanovića sa predsjednikom Rumunsko-albanske Trgovinske komore Ciprianom Dediuom i predstavnicima njihovih kompanija-članica.

Potpredsjednik Radovanović istakao je veoma kvalitetnu saradnju Privredne komore sa Ambasadom Rumunije koja je rezultirala brojnim sastancima sa privrednicima te države u prethodnom periodu. Naglasio je da Privredna komora predstavlja pravu adresu za povezivanje inostranih kompanija sa potencijalnim partnerima iz Crne Gore.

“Mnogo je područja u kojim možemo unaprijediti saradnju sa rumunskim privrednicima. Naše IT kompanije su veoma kvalitetne i realizuju projekte ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Turizam je jedna od ključnih grana za crnogorsku privredu i pozivamo rumunske turiste da uživaju u ljepotama našeg primorja, planina, nacionalnih parkova”, rekao je Radovanović, dodajući da su pred Crnom Gorom značajni projekti, pa je pozvao rumunske privrednike da se informišu o mogućnostima učešća u njihovoj realizaciji.

Predsjednik Rumunsko-albanske Trgovinske komore Ciprian Dediu kazao je da u Podgorici predvodi delegaciju ICT, građevinskih i kompanija koje se bave realizacijom projekata u oblasti zaštite životne sredine, te da takođe želi da predstavi digitalnu platformu koja omogućava rad privrednih komora u virtualnom okruženju.

U delegaciji su, prema njegovim riječima, takođe bili i privrednici zainteresovani da učestvuju u izgradnji željezničke trase između luka Bar i Konstance, što bi značajno doprinijelo unaprijeđenju kontejnerskog transporta.

Tokom skupa, Ramona-Gabriela Budu iz kompanije MDA Engineering (građevina, hidrogradnja) predstavila je inovativne proizvode za hidro i termoizolaciju, te zaštitu od požara.

Emanuel-Ștefan Marinescu, prorektor Danubius Univerziteta Galate, ukazao je na značaj uspostavljanja saradnje sa crnogorskim univerzitetskim centrima koja bi rezultirala razmjenom studenata u okviru Erasmus projekta, sticanjem novih znanja kao dobre osnove za dodatno jačanje privrednih partnerstava, kao i razvoju tzv. pametnih gradova.

Radovanović je apostrofirao ulogu Privredne komore u realizaciji brojnih međunarodnih projekata uključujući Erasmus, kao i to da je ova poslovna asocijacija vrlo aktivna u promociji i realizaciji programa dualnog i obrazovanja kadrova za deficitarna zanimanja.

Send this to a friend