Ekonomija

Brojne investicije za pouzdan rad prenosne mreže

Možemo sa zadovoljstvom potvrditi da svih ovih mjeseci Crnogorski elektroprenosni sistem CGES ne bilježi beznaponska stanja elemenata, što nije za čuđenje ako se zna, koji je obim investija realizovan u prethodnom periodu i koliki je trud uložen da postignemo visok nivo sigurnosti naših elektro-energetskih objekata, kazao je intervjuu Dnevnim novinama direktor Elektroprenosa u CGES-u Jagoš Pupović.

Jagoš Pupović

Osvrt na proteklu turističku sezonu iz ugla CGES-a. Šta je sve CGES odradio kako bi turističku sezonu koja je za nama, dočekao spremno? Koje su to investicije koje su obilježile period iza nas?

Pupović: Crnogorski elektorprenosni sistem je akcionarsko društvo čija je osnovna djelatnost prenos električne energije. Kompanija je zadužena da obezbijedi pouzdan rad elektroenergetskog sistema u Crnoj Gori u skladu sa zakonskom regulativom Crne Gore i njenim podzakonskim aktima, dobrim poslovnim običajima kompanije i naravno, međunarodnim operativnim standardima. U cilju obezbjeđenja visokog stepena sigurnosti prenosa električne energije do korisnika koji su priključeni na prenosnu mrežu u Crnoj Gori, glavne aktivnosti su usmjerene na realizaciju zahtjevnog plana investicija.

Vezano za Vaše pitanje kako ocjenjujemo proteklu turističku sezonu, naglašavam da je CGES realizovao niz projekata koji su prenosnu mrežu u Crnoj Gori učinili pouzdanijom, a sve u cilju kvalitetnije usluge prenosa električne energije. Naša kompanija u potpunosti može biti zadovoljna postignutim u dijelu pripreme za proteklu turističku sezonu. S tim u vezi, Crnogorski elektroprenosni sistem je u najvećem dijelu realizovao planirane aktivnosti na revitalizaciji i rekonstrukciji elektroenergetskih objekata, što će, naravno, uz investicije koje će biti završene do kraja ove godine, doprinijeti sigurnijem prenosu električne energije, pouzdanijem i sigurnijem napajanju potrošača, kako na području Crnogorskog primorja, tako i u ostalim djelovima naše države.

Da bi smo postigli pouzdanost sa tehničko-tehnološkog aspekta, u prethodnom periodu pristupili smo realizaciji planskog i redovnog održavanja prenosnog sistema, vodeći računa da se turistička sezona dočeka spremno. S tim u vezi, završena je revitalizacija 110 kV dalekovoda Podgorica 2-Budva zamjenom provodnika, izolatora, ovjesne i spojne opreme, što uveliko doprinosi pouzdanijem napajanju ne samo potrošača metropole crnogorskog turizma-Budve, već i Crnogorskog primorja u cjelosti,

Revitalizacija dalekovoda podrazumijevala je zamjenu faznih provodnika ukupne dužine od 95 kilometara, zaštitnog užeta na DV, 2500 izolatorskih članaka i ovjesne opreme na 113 stubova na kompletnoj dionici od TS 400/110 kV Podgorica 2 do TS 110/35 kV Markovići (Budva). Radovi su izvedeni kvalitetno i u ugovorenom roku, uz potpunu koordinaciju i nadzor stručnih službi CGES-a. Vrijednost radova i opreme iznosila je 411 hiljada eura.

U cilju obezbjeđivanja uslova za pouzdanije napajanje Crnogorskog primorja tokom ljetnje turističke sezone, u svim objektima (TS Ulcinj, Bar, Budva, Tivat i Herceg Novi), su tokom marta, aprila i maja izvršena planirana ispitivanja i remonti ugrađene opreme. Odrađen je i vanredni pegled dalekovoda 110kV Herceg Novi-Trebinje.
Kao što se da zaključiti, uradilo se mnogo i rezultati su vidljivi. Benefiti su već jasno prepoznati, pogotovo u ljetnjim mjesecima, kada je evidentna veća potrošnja, a mreža najviše opterećena.

Da li se može zaključiti da CGES u prethodnom periodu nije bilježio beznaponska stanja, odnosno ispade sa mreže?

Pupović: Možemo sa zadovoljstvom potvrditi da svih ovih mjeseci CGES ne bilježi beznaponska stanja elemenata, što nije za čuđenje ako se zna, koji je obim investija realizovan u prethodnom periodu i koliki je trud uložen da postignemo visok nivo sigurnosti naših elektro-energetskih objekata. Znači, CGES nije evidentirao prekide u napajanju potrošača električnom energijom kada je u pitanju prenosna mreža Crne Gore, upravo zahvaljujući visokoj pogonskoj spremnosti naših elektroenergetskih objekata. Pored toga, za ovakvu raspoloživost naših kapacieteta zaslužna je stručnost i odgovornost zaposlenih kroz rukovođenje, planiranje i održavanje elektroenergetskih objekata.

Priprema elektroenergetskih objekata za zimski period-šta je odrađeno, a šta predstoji?

Pupović: Za obezbjeđivanje pouzdanosti napajanja potrošača u sjevernom dijelu Crne Gore, takođe je realizovano mnogo toga kako bi smo i zimski period spremno dočekali. S tim u vezi, izvršen je remont visokonaponske opreme u trafostanicama Berane i Mojkovac, a u toku je remont u TS Pljevlja I.

Predstoji nam revitalizacija dalekovoda Berane-Andrijevica (dužine 18,28km), u dijelu zamjene provodnika, izolatora, ovjesne i spojne opreme, čime će se postići bolja pogonska sigurnost dalekovoda. Planirana vrijednost ove investicije je 360 hiljada eura.

Da li možete izdvojiti najznačajnije projekte kada je u pitanju modernizacija prenosne mreže?

Pupović: U skladu sa Planom investicija,koji je veoma ambiciozan, CGES radi na razvoju prenosnog sistema kroz više od 30 važnih projekata.
Najznačajniji projekat u vezi sa razvojem elektroenergetskog sistema, na čijoj implementaciji CGES trenutno radi, je svakako privođenje kraju jednog od najznačajnijih projekata u sektoru energetike-izgradnja 400 kV dalekovoda Lastva- Čevo i TS 400/110 /35 kV Lastva. Angažovani smo i na izgradnji 400 kV dalekovoda Čevo-Pljevlja.

Pomenućemo i izgradnju TS 110/35kV Žabljak, 110 kV DV Vilusi – Herceg Novi, kao i 110 kV DV Lastva-Kotor. Svakako treba naglasiti da je pred nama i projekat rekonstrukcije 110 kV DV Budva-Lastva i 110 kV DV Lastva-Tivat-II faza.

Pomenuli ste izgradnju trafostanice u Lastvi i dalekovoda Lastva-Čevo. To je, rekli bi smo, neizbježna tema za razgovor kada je Crnogorski elektroprenosni sistem u pitanju, jer se radi o podmorskom povezivanju elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije? Dokle se stiglo sa tim projektom? Koje su to Vaše obaveze, koliki je stepen realizacije ovih investicija, odnosno kada ste planirali puštanje pod napon TS 400/220/110 kV Lastva i 400 kV dalekovoda Lastva-Čevo?

Pupović: Dobro ste ocijenili da je to, svakako, neizbježna tema, jer se radi o najznačajnijem infrastrukturnom energetskom objektu ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Naša obaveza je izgradnja TS Lastva i 400 kV dalekovoda Lastva-Čevo-Pljevlja, koju privodimo kraju. Radi se o veoma komleksnom projektu sa više aspekata. Prvi je tehničko-tehnološke prirode. Ipak, i pored te činjenice, zahvaljujući maksimalnoj angažovanosti svih nas u CGES-u, njegovo puštanje pod napon očekujemo do kraja ove godine.

Ono što najviše građane Crne Gore interesuje-koji su sve benefiti podmorskog kabla?

Pupović: Benefita ima mnogo. Ovom prilikom navešću samo one ključne. Očekuju se višestruki pozitivni efekti kako za našu kompaniju, kao operatora prenosnog sistema koji obavlja djelatnost od javnog interesa. Naime, korisnicima koji su priključeni na prenosnu mrežu, ovaj projekat će pružiti značajno veći kapacitet, sigurnost i pouzdanost.Dobijamo sigurnije napajanje Crnogorskog primorja i dijela sjevera, gdje će se stvoriti uslovi za njihov razvoj, a da ne govorimo o direktnoj vezi Crne Gore sa tržištem električne energije u Evropskoj uniji .  Biće, svakako, obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru po osnovu 20 odsto udjela CGES-a u ukupnom kapacitetu kabla. Realizacijom ovog projekta, stvoriće se uslovi za smanjenje gubitaka u prenosnoj mreži kroz veću iskorišćenost 400 kV mreže, kao i dvostrano napajanje trafostanica Brezna i Žabljak.

Send this to a friend