Ekonomija WWF Adria

Brojne nezakonitosti i nepravilnosti u projektima izgradnje malih hidroelektrana

Koncesione ugovore za izgradnju malih hidroelektrana mHE u Crnoj Gori i sprovedene postupke na kojima su dodijeljene ove koncesije, karakterišu brojne nezakonitosti i nepravilnosti, pa Vlada Duška Markovića ima dovoljno prostora da raskine najveći broj zaključenih ugovora, saopštio je danas Milija Čabarkapa iz WWF Adrije, svjetske organizacije za zaštitu prirode.

Kako navode u WWF Adriji, završena je analiza koncesionih ugovora i sprovedenih postupaka za izgradnju malih hidroelektrana koju je, za potrebe te organizacije, uradila pravna ekspertkinja Ines Mrdović.

“U proteklih 12 godina u Crnoj Gori je koncesionim ugovorima bila odobrena izgradnja preko 70 mHE na rijekama na sjeveru države, a do sredine ove godine sagrađeno je 13 mHE”, ističu u WWF Adriji i naglašavaju da je dodjela koncesija sprovedena  kroz dva osnovna modela – tenderski postupak za elektrane instalisane snage od 1 MW do 10 MW i kroz davanje energetskih dozvola za elektrane instalisane snage do 1 MW, za koje nije sprovođeno javno nadmetanje.

Analizom se utvrdilo više od 20 protivpravnosti u zaključenim ugovorima ili sprovedenim postupcima, što baca veliku sjenku na ukupnu pravnu valjanost pokrenutih projekata i dogovorenih koncesionih aranžmana.

“Izostanak kriterijuma za povlastice koje plaćaju potrošači, fiktivne odredbe o sredstvima za investicije, nepredviđenost izgradnje mHE u planskim dokumentima i davanje čitavih vodotoka u koncesiju, izostanak konsultovanja javnosti o korišćenju voda ili javnih rasprava o godišnjim planovima za davanje koncesija, samo su neke od utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti”, ukazuje Čabarkapa.

Kako kaže, veoma je bitno i to da projektima mHE nije dokazan javni interes, koji je osnov za dodjelu koncesija i obavljanje koncesione djelatnosti.

“Analizom je preporučeno da Vlada raskine sve ugovore čiji koncesionari nijesu obezbijedili novac za investicije, bez prava odštete za njih, kao i u slučajevima u kojima ne postoje planski dokumenti koji omogućavaju gradnju mHE, te da se u potpunosti zaustavi prenos koncesija na potencijalno nove koncesionare”, navode u WWF Adriji.

Pored ostalog, preporučeno je i da Vlada redefiniše zaključene ugovore na osnovu izdatih energetskih dozvola i značajno smanji koncesioni rok tih ugovora, te preispita ugovore za sagrađene mHE, u svim slučajevima u kojima se ugrađenim cijevima uzima voda iz korita rijeka.

“Analizu je WWF krajem jula ove godine dostavio Vladi, sa zahtjevom da se njegovom predstavniku omogući učešće u radnoj grupi ili odgovarajućem timu, koji bi imao zadatak da revidira kompletnu koncesionu politiku u izgradnji mHE. Do danas Ministarstvo ekonomije nije odgovorilo na ovaj zahtjev”, zaključuju u WWF Adriji.

Send this to a friend