Ekonomija

Bude li kašnjenja u izgradnji autoputa, država neće plaćati penale

Bude li kašnjenja u izgradnji autoputa Bar-Boljare, Crna Gora neće plaćati penale, već su oni predviđeni za izvođače radova, uvjerava ministar saobraćaja Osman Nurković.

<<<Izgradnja autoputa mogla bi kasniti godinu dana, slijedi rast PDV-a i akciza, restrikcije…<<<

Da postoji mogućnost da dođe do kašnjenja u gradnji prioritetne dionice autoputa, čiji krajnji rok je 19. maj 2019. godine, ministar je nagovijestio prošle sedmice u Skupštini.

<<<Nurković u Skupštini: Rok za autoput možda bude probijen<<<

Sada uvjerava da kamen spoticanja mogu biti jedino izvođači radova.

“Niko u ovom trenutku ne može da zna da li će stvarno doći i koliki vremenski period će biti kašnjenje. Nijedan razlog do sada ne postoji sa strane investitora za kašnjenje. Ukoliko dođe do kašnjenja, investitor, odnosno država neće platiti penale za to kašnjenje. Čak su po ugovoru penali predviđeni za izvođače radova”, kazao je Nurković nakon sastanka sa srpskom koleginicom Zoranom Mihailović.

I na manjim projektima, kaže ministar, dolazi do kašnjenja.

“Ali je važno je da je kvalitet radova neupitan. Ne dozvoljavamo nijedan promil odstupanja od evropskih standarda kada je u pitanju kvalitet. Ako dođe do kašnjenja to će biti do izvođača, a ne države. Ne očekujem penale koji će pasti na teret budžeta države”, naglašava Nurković.

Ministri dvije zemlje su poručili i da će dvije države odrediti tačku spajanja autoputa sa crnogorske i srpske strane i naglasili da što se više kao države infrastrukturno povezujemo, garantujemo bolji život svih građana.

Spojićemo Srbiju i Crnu Goru auto-putem i modernizovati barsku prugu

Mihajlović je kazala da će Srbija nastaviti izgradnju Koridora 11 do Požege i dalje do Boljara, kao i da će do 2021. biti rekonstruisana čitava pruga Beograd-Bar na teritoriji Srbije.

“Infrastrukturno povezivanje je siguran put za bolji život građana, i svaki put, bilo da je auto-put, da je regionalni ili da spaja dve države, od velikog je značaja. Na tome ćemo ubuduće mnogo više raditi zajedno sa Crnom Gorom, jer nije dovoljno ako svaka država vodi računa samo o svojoj infrastrukturi”, rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o auto-putu na Koridoru 11, koji će povezati Srbiju i Crnu Goru, Mihajlovićeva je rekla da će se formirati zajednička komisija koja će odrediti tačku spajanja trase kroz Srbiju i trase kroz Crnu Goru.

“Nema potrebe da bilo ko sumnja u spremnost Srbije da gradi ovaj auto-put. Do kraja ove godine, imaćemo završeno 103 kilometra od Obrenovca do Preljine, u martu počinjemo radove na deonici Preljina-Požega, a sledeće godine nadam se da ćemo imati projektnu dokumentaciju i mogućnost da počnemo da razgovaramo o komercijalnom ugovoru za poslednju deonicu, od Požege do Boljara, a da za oko dve godine započnemo radove”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je rekla da je Srbija posle više od 30 godina rekonstruisala prvu deonicu barske pruge, od Resnika do Valjeva, u dužini od 77,6 kilometara, a da se ove godine radi projektna dokumentacija za nastavak rekonstrukcije, na deonicama od Valjeva do granice sa Crnom Gorom.

”Iduće godine očekujemo nastavak radova na rekonstrukciji barske pruge, koji bi mogli biti završeni do kraja 2020. ili početkom 2021. godine. Međutim,  važno je da uz obnovu pruge radimo i na otklanjanju takozvanih nefizičkih barijera, između ostalog kroz uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, kakav ćemo sa Crnom Gorom imati u Bijelom Polju, jer je nedopustivo da teretni vozovi stoje osam i više sati na graničnom prelazu”, navela je ona.

Nurković je podsjetio da je Crna Gora do sada rekonstruisala više od 40 odsto barske pruge na svojoj teritoriji i obezbedila novih 70 miliona eura iz kredita i grantova koje će uložiti u nastavak rekonstrukcije.

“Cilj nam je da kroz tri godine imamo mnogo kvalitetniju železničku vezu i bolji transport železnicom između Srbije i Crne Gore”, rekao je Nurković.

On je dodao da je na sastanku upoznao potpredsednicu Vlade Srbije sa aktuelnim radovima na auto-putu Boljare-Bar i planovima za nastavak izgradnje drumskog Koridora 11 kroz Crnu Goru.

“Uhvatili smo dobar tempo, najvažnije je da se radovi izvode kvalitetno, a cilj nam je da spojimo auto-puteve koje gradimo na granici kod Boljara”, rekao je Nurković.

On je dodao da je sa potpredsednicom Mihajlović, između ostalog, razgovarao i o zajedničkim aktivnostima dve zemlje na suzbijanju sive ekonomije u drumskom prevozu, korišćenju iskustava Srbije sa koncesijom za Aerodrom “Nikola Tesla” za razvoj aerodroma u Crnoj Gori, kao i o odnosima “Montenegro Erlajnza” i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), za koje će biti formirana posebna komisija.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sef
Gost
Sef

Kosovo je Srbija

Nefi
Gost
Nefi

Kinezi rade na kineskom kreditu i oni ce nasoj drzavi placati penale sto kasne iz tog kredita pretpostavljam logicno nema sta

Charli
Gost
Charli

Sta tandrljas? Snosice troskove i to je to.

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Pa ne kasnimo mi vec kinezi,oni treba da placaju penale

alo
Gost
alo

Zadnja gradj. dozvola izdata prije tacno godinu dana, zahtjev predalo Ministarstvo saobracaja. Vecina gradj. dozvola je izdata pocetkom 2017. godine. Mislim da dodatni komentar ne treba, zbog vaseg kasnjenja vam Kinezi nece placati penale, nisu oni ovce

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Кад тотално запне једини спас ће бит да ускочи МЦП и финансира даљу изградњу и преузме концесију. Наравно под условом да дође до договора са владом. Можда гријешим али је ово једино добро рјешење за грађане. Политичарима је свако добро.

Charli
Gost
Charli

Hahhaahhaa

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Ako Srbija ne pozeli ovaj auto put i luku mozemo samo gledat u nebo i pitati dje su pare. Nikad ga ovi zavrsit nece bez Srbije. Ogradjujem se,mislim na cio auto put.

Vujaklija
Gost
Vujaklija

Platice gradjani drzava nece u pravu je

Dejo italijan
Gost
Dejo italijan

Koja me to voli iz budve 🌹da mi olakša budžet da ne šaljem pare 🌹😃

Gost
Gost
Gost

Svaka čast! Puno pozdrava ua ministarku Mihajlović!

Driton
Gost
Driton

E nikad se srba resiti necemo

dagy
Gost
dagy

Ja da sam predsjednik srbije mogli bi vi da pravite 5 auto puteva ali do granice jer ja ne bih ni metra u nastavku,dok ne povucete priznanje laznoj drzavi kosovo,povucete ona dva mrcova sa kosova,rijesite prava srba u cg i bratski se izvinete.

spediter
Gost
spediter

dagy,posto nijesi predsjednik Srbije,i posto CG nece povuci prinanje Kosovo Republike,mozes samo da “dobijes”ospice,eventualno upalu mozga,jer se “puno”nerviras,nemoj nije zdravo.

Crni
Gost
Crni

I treba da saradjuju bratske zemlje

PG.srb
Gost
PG.srb

Oče sa parama Srbije,Crna Gora je uvjek bila parazit….

Barabo
Gost
Barabo

Ti si parazit! Đe si ti procitao da se u tekstu iđe pominje da se autoput kroz Crnu Goru radi od para icijih sem od Crnogorskih!

Neum
Gost
Neum

Ali nije pogrijesio kad kaze CG je parazitska. I u Jugi je tako djelovala, a gradjani su joj sjedjeli na visokim pozicijama zbog mutnih radnji i nista drugo.. Evo sad imas dekana na jednom fakultetu u Srbiji, naravno Crnogorca, koji je sebi brat odredio 10.000 e platu a sina doveo i dao mu 3.000e ahahahha (vidjen je kako ulazi kod… Više »

Enigma
Gost
Enigma

To će Vam možda unučad dočekati da se voze tim auto putem 🤣

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ti se neces voziti cak ni kao turista jer ces kad preselis u Surdulicu ici u Grcku, bice ti blize. Ne crnjaci crni druze da crnji ne mozes biti jer ce ti se crno vracati. Zeli dobro drugima pa ce i zebi dobro biti. Ne mrzi sebe do podne a od podne i sebe i druge

CrnaGoraAneMNE
Gost
CrnaGoraAneMNE

kraljevicu ramizeeeeee

Baranin
Gost
Baranin

Ali možda….evo sada se vidi sa to neće biti gotovo ni u bliskoj budućnosti,probili su pet tunela i napravili pet stubova to je sve…

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

TAKO JE,PA OVI ZLOTVORI ZA BILO STO STO SE RADI KAZU DA NE TREBA CRNOJ GORI,TO SU DUSMANI KOJI SAMO SLUSAJU STO IM RISTO PRICA I IZNOSE NOVAC IZ CRNE GORE

loky
Gost
loky

Samo neka se radi! Zborili su i za Sozinu da ga nikad probit nece, da se nece isplatit ali evo vidimo isplatio se. Los mentalitet naseg naroda…

PG.srb
Gost
PG.srb

Stručnjace ima li sozina upotrebnu dozvolu ili je nelegalno pustena u promet(saobracaj)…i kome idu pare od nje???

Grabulja
Gost
Grabulja

Bonusi Nurkovići, pare KK Budućnost, a nadje se još poneko!

Spale
Gost
Spale

I ne treba drzava da placa vec nesposobni ministar licno.

Limenka Ramada
Gost
Limenka Ramada

Koji? Brajo je ovo započeo. Brajo je zaboravio Petlju od 30 miliona. Brajo je zaboravio priključke i izmještanje dalekovoda.

Razmisli malo
Gost
Razmisli malo

Sozina je isplativa jer je preko Pastrovacke gore duze 25km. Iako je putarina 2.5 eura da ides okolo to bi na gorivo dao i izgubio vrijeme zbog duzeg putovanja. A ova dionica autoputa ce biti kraca za 10-ak km tj. 41 km je od Smokovca do Mateseva plus 9 km od Mateseva do novog mosta Vlados na ulaz u Kolasin… Više »

Игор
Gost
Игор

Чак је и Созина исплатива тек када је држава преузела кредите за њу односно монтепут не отплаћује рате већ држава.

Send this to a friend