Ekonomija

Budžet Nikšića 20 miliona eura, 670 hiljada manje nego ove godine

Budžet Opštine Nikšić za narednu godinu iznosi 19,87 miliona eura, što je oko 670 hiljada manje od prošlogodišnjeg, a planiran je restriktivno i domaćinski, ocijenjeno je na sjednici Skupštine Opštine.

Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, kazao je da je kapitalni budžet planiran u iznosu od 3,7 miliona eura, što je u narednoj godini maksimalan iznos koji se može obezbijediti, ali će značajna sredstva za brojne investicione projekte biti dobijena od donacija i države.

Prema njegovim riječima, sredstva od države obezbijeđuju se na osnovu gubitka valorizacije voda, koje je nekada Nikšić imao od gradskog građevinskog zemljišta.

“Riječ je o značajnim prihodima, po osnovu kojih je Opština zakinuta, ali nam država nadoknađuje troškove po drugom osnovu”, kazao je Grbović na sjednici Skupštine Opštine, na kojoj nije prisustvovala opozicija.

Dom za stare vrijedan 5,5 miliona

On je, govoreći o planiranim investicijama u narednoj godini, najavio da će u januaru biti raspisan tender za gradnju Doma za stare, vrijednosti 5,5 miliona eura, od kojih je 3,87 miliona donacija, a ostatak obezbijeđuje državna Direkcija za javne radove.

“Samo investicija za gradnju Doma za stare veća je nego predviđeni kapitalni budžet”, rekao je Grbović i dodao da je objavljen tender za rekonstrukciju gorućeg gradskog problema, Doma revolucije, koji će se fazno raditi.

Prema njegovim riječima, počeće rekonstrukcija sa dvije strane objekta, a radiće se po principu privatno-javnog partnerstva, što znači da će Opština završiti spoljašnje radove, a zainteresovani investitori raditi unutrašnji dio objekta, u kome će u početku biti ugostiteljski lokal i veliki fitnes centar.

“Krenulo se od nule i nadam se da ćemo već tokom naredne godine doći do realizacije nekih drugih djelova Doma revolucije. Jedan od predviđenih projekata, koje će finansirati Direkcija javnih radova, biće i rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole, a investicija će iznositi oko dva miliona EUR”, saopštio je Grbović.

Gradiće zapadnu tribinu stadiona “Sutjeske”

Planirana je i izgradnja zapadne tribine fudbalskog stadiona Sutjeske, kako je kazao, za koji će Fudbalski savez obezbijediti donaciju od 1,5 miliona eura, a oko dva miliona Direkcija javnih radova.

“Dobićemo modernu zapadnu tribinu, što je preduslov da se održavaju međunarodne fudbalske utakmice i na stadionu u Nikšiću. To je ovako zaista jedan dobar projekat. Direkcija za saobraćaj planira i rekonstrukciju dionice puta od Vilusa do Trubjele, u dužini od 17 kilometara, vrijedne oko pet miliona eura”, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, u narednoj godini za realizaciju projekata očekuje se da dobiju oko 15 miliona.

On je kazao da će planirana sredstva iz budžeta Opštine biti opredijeljena za ruralna područja, izgradnju vodovoda, putne infrastrukture, kao i završetak rekonstrukcije gradskog Trga koja bi trebalo da bude okončana do 21. maja.

“Imamo dobre planove, kao i saradnju sa Vladom, koja je ocijenila veoma pozitivnim naš učinak, jer nijesu vjerovali da će lokalna uprava uspjeti da stabilizuje zatečenu finasijsku situaciju i Opštinu dovede u izuzetno dobro stanje. Više nema nikakve bojazni da može doći do finansijskih problema”, rekao je Grbović.

Redovne zarade

On je naveo da je garantovana i redovnost isplate zarada zaposlenima u sledećih pola godine, što bi trebalo biti i ubuduće.

Vršilac dužnosti sekretara opštinskog Sekretarijata za privredu, razvoj i finansije, Sanija Fatić, predočila je da će Opština od državnog Egalizacionog fonda dobiti 5,5 miliona eura, iz budžeta države 400 hiljada, po osnovu zakonom ustupljenih prihoda oko 3,2 miliona, dok će sopstveni prihodi iznositi 10,3 miliona.

Kada je riječ o sredstvima iz sopstvenih prihoda, Opština će najviše prikupiti od poreza na nepokretnost 4,5 miliona eura, prireza porezu na dohodak građana 1,35 miliona, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta-komunalno opremanje i puteve 1,5 miliona i taksi 227 hiljada.

Operativni budžet iznosi, kako je kazala, oko 16,12 miliona eura, a najveća izdvajanja po osnovu rashoda biće za bruto zarade i doprinose zaposlenih oko 4,8 miliona ili 24,02 odsto.

“Tekući izdaci planirani su krajnje restriktivno, a kapitalni samo za one investicije za koje postoje realni izvori finansiranja, a sve u cilju otplate obaveza iz prethodnog perioda u što većem obimu”, navela je Fatić.

M.D. 

Send this to a friend