Ekonomija

Budžet za 2019. usmjeren na razvoj, Crna Gora mora nastaviti da bude veliko gradilište

Vlada Crne Gore

Budžet Crne Gore za 2019. godinu predložen je u iznosu od blizu 2,4 milijarde eura i pripremljen je kao razvojni budzet, usmjeren na jačanje infrastrukture i unapređenje i efikasniji javni servis prema građanima, saopštio je CdM-u Bojan Paunović, v.d. direktora Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija.

Prema njegovim riječima kroz uvećan Kapitalni budžet, koji će naredne godine iznositi preko 300 miliona eura, što predstavlja najveće izdvajanje ovog razvojnog segmenta budžeta u posljednjem periodu, značajne investicije usmjeravaju se na izgradnju prioritetne dionice auto-puta ali i ostalu saobraćajnu, turističku, obrazovnu i drugu infrastrukturu, sa posebnim fokusom na sjever zemlje.

“Crna Gora mora nastaviti da bude veliko gradilište u cilju daljeg jačanja konkurentnosti i doprinosa ekonomskom rastu”, jasan je Paunović.

On je naglasio da će budžetom za narednu godinu biti opredijeljeno više sredstava za oblast poljoprivrede, obrazovanja, kao i značajnih izdajanja za unapređenje sistema i kvaliteta zdravstvenih usluga.

“Obezbijeđena je redovnost primanja, socijalnih davanja kao i povećanje penzija kroz redovno usklađivanje. Zaduživanja će biti i u narednoj godini, ali isključivo u funkciji razvoja, odnosno za potrebe kapitalnih investicija, vraćanja i refinansiranja postojećeg duga. Tekuća potrošnja će se u potpunosi finansirati iz izvornih prihoda, uz ostvarenje suficita tekuće potrošnje”, tvrdi Paunović.

Nacrt zakona o budžetu za 2019. godinu je, kako pojašnjava Paunović, shodno zakonskim rokovima, pripremljen i razmatran na vladinim tijelima.

“Međutim, njegovo formalno usvajanje na određeni način je uslovljeno usvajanjem Zakona o državnoj upravi koji se trenutno nalazi u Skupštinskoj proceduri. Vlada će u kratkom roku donijeti Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave, kako bi sve eventualne promjene u organizaciji rada bile adekvatno reflektovane u budžetu za narednu godinu, te na taj način stvoreni preduslovi za njegovu implementaciju, ali istovremeno i izbjegnuta potreba za tehničkim usaglašavanjem, tj izmjenama i dopunama Zakona o budžetu već početkom naredne godine”, zaključio je Bojan Paunović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrki
Gost
Mrki

Daj Boze da se ostvari samo pola od ovoga.

Banjevic
Gost
Banjevic

nadam se da ce neko od dirigenata struja u crnoj gori jednoga dana uzeti u ruke izvjestaje situacije u kotoru i budvi prije i posle pošasti kakav je dps i reci da su stvarno prevršili svaku mjeru..zamislite vi koji je kotor rudnik para kada su iz deficita u budzetu za dvije godine ostvarili suficit 5 miliona eura i servisirali dugove… Više »

Baranin
Gost
Baranin

samo 3 godine da se ne krade kao do sada mi bismo isplatili javni dug..vi ne shvatate koliko se krade a svim nivoima, ovo je stvarno sramota..vidite li da je kotor u suficitu sa budzetom 5 miliona, vidite li da budva isplacuje dugove prethodne vlasti i ne zaduzuje se??? a sigurno se i kod njih krade na nekim nivoima, to… Više »

Pgman
Gost
Pgman

Hahahha raspad sistema. Zaduženost ide na 90%, Plate i penzije nisu povećane 20 godina , ne prozvodi se nisga, znaci totalni raspad sistema.

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Tanja imaš li brata ili sestru pričaš li italijanski i imaš li vozačku dozvolu. 👍

Zasto
Gost
Zasto

CG veliko gradilište, čega?? Zgrada ?!?! Užas je šta se radi sa prostornim planom, zgrade na svakom koraku, a polovina stanova prazna, a ova druga je “gastarbajterska” gdje se svjetla pale 10 dana u godini. Najgore je što zauzmu teren, i tu ostaje za vijek-vjekova. Zaustaviti rapidnu gradnju zgrada po Baru, Budvi, Podgorici. Ljudi, ovo je postalo nenormalno, ni da… Više »

Štbk
Gost
Štbk

A nigdje riječi o tome hoće li se zadužiti da popune rupe!

Trol
Gost
Trol

Vi znate da je za ekonomski rast bitno da gradite FABRIKE, a ne stanove, bulevare izmedju gradova, bulevare oko gradova, precice od nidje do nidje itd/itd. Jer sve fabrike nekad su funkcionisale perfektno sa infrastrukturom koja nije bili na 50% od danasnje… dajte farbika – nece imat 2000 radnika ko nekad jer masine danas rade, ali ce imati 150-200… to… Više »

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Prijatelju DPS-Savez Komunista Crne Gore su stručnjaci za pljačku,mito,korupciju,nepotizam,devastiranje,uništavanje….a dje oni da dovedu fabriku…koga oni da zaposle..vidis li da su 85%plata na budžet…više agencija,pidagencija,sekretarijata,direktorijata…i kakvih sve ne ustanova ne mož nać nidje osim u Cg…ali ne brini taj balon prenapumpani uskoro puca….i onda će vidjet svijet koliko gladnih,bijednih,oplačkanih,poniženih,ljudi ima u Cg…samo mi nije jasno zašto i dokle više da trpe… Više »

Štbk
Gost
Štbk

Znaju oni sve što je potrebno za ekonomski rast. Ali izgleda ne znaju ili neće da znaju da rast i razvoj nisu isto. A tek progres? Njima se sve svodi na pominjanje brojki i isticanje rasta. Nažalost, stvaraju neobrazovan narod koji nema predstavu o tome što su ti pojmovi, što predstavljaju i što nisu. Tako da neukom serviraju priču, obično… Više »

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Kakva je to infrastruktura 50’/, bolja nego prije 30-40godina ..dje je to?..proširili su par ulica i tunel Sozinu koji plaćamo.. i što još? ..E jesu Šavnik -Žabljak .. Zgrade samo Zgrade i podje koji spomenik i kružni tok.

Send this to a friend