Ekonomija

Budžet za UCG najveći od osnivanja, dva miliona za talente

Izdvajanja iz Budžeta za Univerzitet Crne Gore u 2018. planirana su na nivou koji je najveći u njegovoj istoriji – 19,3 miliona, čime pokazujemo odnos prema Univerzitetu i obrazovanju uopšte, poručio je danas ministar prosvjete Damir Šehović na pres konferenciji povodom Predloga zakona o Budžetu za 2018. godinu.

<<<Manje zaduženje, plate ostaju iste, penzije neće kasniti<<<

“Primjera radi, 2007. godine budžet Univerziteta bio je oko 13 miliona eura, a prošle godine oko 17,3 miliona. Dakle samo u odnosu na prošlu godinu povećan je za oko dva miliona, a čak za šest miliona u odnosu na 2007. godinu”, kazao je Šehović.

Naglašeno je i da će 3 500 studenata pohađati besplatne studije.

Ministar je dalje istakao da je osnovan crnogorski Fond za kvalitet i talente, čiji je planirani budžet oko 1,5 milion eura.

“Izvor sredstava su Budžet, te pravednija preraspodjela sredstava unutar resora. Fond je mehanizam za nagrađivanje najboljih učenika i studenata, ali i njihovih nastavnika i profesora i počeće se tamo gdje je najpotrebnije – od seoskih škola”, naveo je on.

Ukupni planirani budžet za nagrađivanje najboljih je oko dva miliona eura, i to preko pomenutog Fonda za kvalitet i talente oko 1,5 miliona eura, ali i pola miliona u okviru Generalnog sekretarijata Vlade.

“Tolika sredstva se po prvi put izdvajaju za ove potrebe”, naglasio je Šehović.

Ministar je dalje istakao i da je planirano povećanje ukupnog budžeta Ministarstva prosvjete za tri miliona eura, a sredstva će biti usmjeravana velikim dijelom na strukturnu reformu, poboljšanje obrazovne infrastrukture, stručno osposobljavanje i drugo.

“Uz to, nastavljamo sa stipendiranjem deficitarnih zanimanja za srednje stručne škole – oko 200. 000 eura, te sa davanjem naknada učenicima koji uđu u dualno obrazovanje – oko 250.000 eura. Planirano je i 1 .800.000 eura za rješavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika u naredne tri godine – 600. 000 eura po godini”, istakao je ministar.

Kako je najavljeno, u narednoj godini započeće se ili nastaviti izgradnja osam novih vrtića. Između ostalog, vrtić u City kvartu je ušao u predlog Budžeta, kao i škola u Tološima, OŠ na Karabuškom polju, ali i sala za OŠ “Lovćenski partizanski odred” na Cetinju koja je obećana.

Ostali važniji projekti koji su predviđeni: OŠ u Bijelom Polju, OŠ u Rožajama, OŠ u Pljevljima, Srednja stručna škola u Golubovcima koja se već gradi, sanacija klizišta na Savini – HN, Akademija umjetnosti na Cetinju.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miss sport
Gost
Miss sport

Kako botovi sd agilno rade. Ne daje ministar pare iz svog džepa nego iz budžeta , od naših para. A izađite malo prošetajte po školama da vidite kakvo je stanje. I odlijepite one plakate po zidovima kojima prikrivaju vlagu ili oguljene zidove. Praistorija

Smira
Gost
Smira

Meni je ovo najomiljeniji Ministar zato sto što je pametan, agilan zna šta treba i kako treba u svakom momentu da bi se unaprijedio obrazovni sistem, bravo samo naprijed, Šehovicu.

mira
Gost
mira

Sve pohvale za ministra Šehovića, sposoban je nema šta.

Petar
Gost
Petar

Sehovicu tebi svaka cast za sve sto radis u svom resoru. Ovi drugi neka se ugledaju na tebe

Jovan
Gost
Jovan

Kazem ja najbolji ministar u vladi ubjedljivo!

Ce-tinje
Gost
Ce-tinje

Svaka cast. I to je malo ali se bar ne smanjuje

Ivan
Gost
Ivan

Ocemo mjesto za još 3500 samofinasirajućih. Da niko ne mora na ugd i mediteran dvije iljade godinu da plaća.

Send this to a friend