Ekonomija

Bujković poručio da Jadranski sajam promoviše CG već 50 godina

Izvršni direktor Jadranskog sajma iz Budve Rajko Bujković kaže da je, do sada jedini sajamski kampus na obali Jadrana, bio uspješan i da je znatno doprinio afirmaciji poslovnog i društvenog ambijenta Crne Gore.

Bujković u intervjuu za Dnevne novine, povodom 50. godina od početka rada Jadranskog sajma, podsjeća da je sve počelo 1968. godine projektom Ujedinjenih nacija koji je nosio naziv “Južni Jadran’.

“UN su prepoznale potrebu za kreiranje centra poslovne i društvene komunikacije. Ovaj koncept je podržala Opština Budva i realizovala prvu fazu izgradnje sajma. Tako je nastao prvi, a do sada i jedini, izgrađeni sajamski kampus na obali Jadrana, pominjan često i kao “sajam pod palmama”, a od osamostaljivanja Crne Gore i kao poslovna kapija Crne Gore”, kaže Bujković.

On ističe da se studija i lokacija Jadranskog sajma zasnivaju na koncepciji koju je dao samo projekt “Južni Jadran”, a koju je prihvatio i razradio arhitekta Miroslav Pešić u svom idejnom projektu.

“Suština te koncepcije je da je sajam u Budvi specifična organizacija turističkog tipa sajamsko-izložbeno-prodajnog i zabavno-rekreativnog karaktera. Obje komponente i sajamska i zabavno-rekreativna su podjednako važne. Upravo zbog tog karaktera stav studije projekta “Južni Jadran” je da sajam treba da bude u centru turističkog naselja i na obali mora. Na toj koncepciji zasnovana je i ekonomska studija o rentabilnosti sajma i donešena odluka o izgradnji i opravdanosti učešća u organizovanju i vođenju poslovanja sajma”, kaže Bujković.

Izvršni direktor Jadranskog sajma kaže da je proteklih 50 godina pokazalo da je sajam bio uspješan, ali i da je potrebno da se prilagođava zahtjevima dinamičnog društva kao što je naše.

Send this to a friend