Ekonomija

Buka najveći problem u Sutomoru, teror iz zvučnika rastjeruje goste

Posljednjih dvadesetak godina buka je jedan od problema koji se posebno manifestuje na barskoj rivijeri, nanoseći štetu kvalitetu turističke ponude, a čije rješavanje ne traži dodatna ulaganja, već samo dobru volju službi i nadležnih da se zakon u potpunosti sprovede.

Uzalud su poruke da je potrebno stvoriti ambijent za kvalitetno obavljanje turističke djelatnosti, koja doprinosi većim budžetskim prihodima kako opštine, tako i države.

Buka, kao rak rana, najveći je problem u Sutomoru, ali i ostalim djelovima barske opštine od Čanja do Utjehe.

Godinama već buka je bila glavna tema, ali i prepreka razumijevanju lokalnog stanovništa i vlasnika kafića. I dok vlasnici poručuju da je noćni provod sastavni dio turističke ponude, lokalno stanovništvo koje živi u kućama ili stambenim objektima u blizini ugostiteljskih objekata, uzvraća kako zbog “muzičkog terora u sitnim satima jedva čekaju kraj turističke sezone”.

Prema riječima načelnika Komunalne policije Steva Pejovića, u skladu sa novim Zakonom o turizmu propisana je ugradnja limitatora buke na svakom zvučniku u objektima gdje se emituje mehanička ili elektronska muzika.

“No, Vlada na žalost kasni sa izradom Pravilnika koji bi bliže regulisao tu oblast. Tako sada imamo situaciju da imamo zakon koji reguliše tu oblast, ali nedostaju podzakonski akti i licencirana kuća koja bi ugradila limitatore”, kaže Pejović.

On naglašava da su mjerili nivo buke svake večeri u toku sezone, na terenu od Velikog Pijeska do Čanja.

“Nivo buke na samim šetalištima prelazi 65 decibela. Na primjer, na barskom korzou nivo buke je izmjeren od 70 do 72 decibela. Teško se može na po zakonu propisan način mjeriti buka u lokalima. Po zakonu je dozvoljeno 65 decibela, plus-minus 3 db”, rekao je Pejović.

I ove godine je, kao i ranijih, bilo problema u Sutomoru, i to na šetalištu, u ulici Obala Iva Novakovića. Kao i ranije, mještani i turisti kažu da teror iz zvučnika nije prestajao.

Beograđanin Miloš R. je vlasnik vikendice u Sutomoru, i ovih dana je po drugi put došao. Podsjeća na događaj iz jula.

“Policija je intervenisala po prijavi jednog mještanina, čiji je poziv prekinuo bučnu “dernjavu” na terasi jednog kafića koja je trajala i nakon ponoći. Policija je došla, gosti su se razbježali, ali su zato “zaratili” vlasnik ugostiteljskog objekta i mještanin, koji je poručio da će nastaviti s prijavama, jer on u svom apartmanu ima turiste kojima zvučni teror remeti noćni san. Opsjednuti smo bukom, kao da je ona najvažniji dio turističke ponude. Ja sam proputovao svijet, vidio kako drugi osmišljavaju turističku strategiju, i nigdje nisam naišao na takvu opsjednutost terorom iz zvučnika kao u Sutomoru. Mještani traže mir, a vlasnici ugostiteljskih objekata su mišljenja da im to utiče na pazare. Mislim ipak da nije problema samo buka, već i vrsta muzike koja trešti iz njihovih zvučnika. Gosti ne smiju biti prisiljeni da trpe “dernjavu” raznih melodija, i na uštrb svog mira i odmora, zbog daleko manjeg broja gostiju, koja cijele noći ostaje vani, bučnom muzikom terororisati i tjerati turiste”, ispričao je Miloš.

13 Komentara na "Buka najveći problem u Sutomoru, teror iz zvučnika rastjeruje goste"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend