Ekonomija

Buka najveći problem u Sutomoru, teror iz zvučnika rastjeruje goste

Sutomore

Posljednjih dvadesetak godina buka je jedan od problema koji se posebno manifestuje na barskoj rivijeri, nanoseći štetu kvalitetu turističke ponude, a čije rješavanje ne traži dodatna ulaganja, već samo dobru volju službi i nadležnih da se zakon u potpunosti sprovede.

Uzalud su poruke da je potrebno stvoriti ambijent za kvalitetno obavljanje turističke djelatnosti, koja doprinosi većim budžetskim prihodima kako opštine, tako i države.

Buka, kao rak rana, najveći je problem u Sutomoru, ali i ostalim djelovima barske opštine od Čanja do Utjehe.

Godinama već buka je bila glavna tema, ali i prepreka razumijevanju lokalnog stanovništa i vlasnika kafića. I dok vlasnici poručuju da je noćni provod sastavni dio turističke ponude, lokalno stanovništvo koje živi u kućama ili stambenim objektima u blizini ugostiteljskih objekata, uzvraća kako zbog “muzičkog terora u sitnim satima jedva čekaju kraj turističke sezone”.

Prema riječima načelnika Komunalne policije Steva Pejovića, u skladu sa novim Zakonom o turizmu propisana je ugradnja limitatora buke na svakom zvučniku u objektima gdje se emituje mehanička ili elektronska muzika.

“No, Vlada na žalost kasni sa izradom Pravilnika koji bi bliže regulisao tu oblast. Tako sada imamo situaciju da imamo zakon koji reguliše tu oblast, ali nedostaju podzakonski akti i licencirana kuća koja bi ugradila limitatore”, kaže Pejović.

On naglašava da su mjerili nivo buke svake večeri u toku sezone, na terenu od Velikog Pijeska do Čanja.

“Nivo buke na samim šetalištima prelazi 65 decibela. Na primjer, na barskom korzou nivo buke je izmjeren od 70 do 72 decibela. Teško se može na po zakonu propisan način mjeriti buka u lokalima. Po zakonu je dozvoljeno 65 decibela, plus-minus 3 db”, rekao je Pejović.

I ove godine je, kao i ranijih, bilo problema u Sutomoru, i to na šetalištu, u ulici Obala Iva Novakovića. Kao i ranije, mještani i turisti kažu da teror iz zvučnika nije prestajao.

Beograđanin Miloš R. je vlasnik vikendice u Sutomoru, i ovih dana je po drugi put došao. Podsjeća na događaj iz jula.

“Policija je intervenisala po prijavi jednog mještanina, čiji je poziv prekinuo bučnu “dernjavu” na terasi jednog kafića koja je trajala i nakon ponoći. Policija je došla, gosti su se razbježali, ali su zato “zaratili” vlasnik ugostiteljskog objekta i mještanin, koji je poručio da će nastaviti s prijavama, jer on u svom apartmanu ima turiste kojima zvučni teror remeti noćni san. Opsjednuti smo bukom, kao da je ona najvažniji dio turističke ponude. Ja sam proputovao svijet, vidio kako drugi osmišljavaju turističku strategiju, i nigdje nisam naišao na takvu opsjednutost terorom iz zvučnika kao u Sutomoru. Mještani traže mir, a vlasnici ugostiteljskih objekata su mišljenja da im to utiče na pazare. Mislim ipak da nije problema samo buka, već i vrsta muzike koja trešti iz njihovih zvučnika. Gosti ne smiju biti prisiljeni da trpe “dernjavu” raznih melodija, i na uštrb svog mira i odmora, zbog daleko manjeg broja gostiju, koja cijele noći ostaje vani, bučnom muzikom terororisati i tjerati turiste”, ispričao je Miloš.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vjecna da je
Gost
vjecna da je

lako resenje zabraniti muziku samo kafeterije picerije restorane sa laganom muzikom /nocni zivot u zatvorenim izolovanim prostorima,podjite u martu u sutomore kad nema lezaljki vidjecete 3km pjescane plaze jedna od najljepsih u evropi ,,takodje posaditi palme duz setalista koje su bile al su ih pokidali vlasnici ovih kafancina

Joo
Gost
Joo

Milosu bih porucio da ide i resava probleme sa bukom po Bg…..tamo do 3-4 ujutro treste klubovi i niko ne sme da pisne……a u CG bi da od ponoci bude tisina u sred sezone……..licno, smeta mi buka……ali zbog toga biram mesta koja nisu setaliste uz more gde je klub do kluba…..nema i pare i jare……

brbr001
Gost
brbr001

Pa za cobane koji dolaze u sutomore i nije drugo nego burlikanje iz zvucnika i kafanske pevaljke..ugostitelji napravili ono sto gosti traze, seljanu i vasariste..da im nisu puni lokali promijenili bi nesto, ovako, dobitna kombinacija..

Razor
Gost
Razor

Novinar koji piše ‘rak rana’…

Ja i još neko
Gost
Ja i još neko

Ti isti “mještani” nisu prst digli da bilo šta urade kako bi zaštitili svoje mjesto od tog “terora”, nije mi ih žao mi trunku.
Znam jer živim u Sutomoru.

Pjer
Gost
Pjer

Ako je to najveci problem blago vama.Valjda je i lako rjesiv.

MEEE
Gost
MEEE

Kod nas nema lako resivig problema ocigledno prijatelju moj, komsija ce vam prvi bacit kesu sa smecem ispred kapije a za turiste nam je lako 😀

Myguz@
Gost
Myguz@

Zato normalan čoek i ne ide u Sutomore.
Pijačni turizam,vašar,asocijalni ljudi gde god se okreneš,turbo treš seljober galama,veze ovo nema sa turizmom.Treba ih ogradit sa žicom da ne mogu izać odatle.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ja mislim da vam septembar rastjeruje goste 🙂

MEEE
Gost
MEEE

Na zalost imali bi turiste preko citave godine prijatelju moj samo da nije ovako pohlepnih ugostitelja i ponude koja moze biti mnogo mnogo bolja…
Na zalost svi idu na ono manje rada veca zarada umjesto obratno…
Bolje je svaki mjesec imati po 1000€ cisto nego dva mjeseca po 3000€…. zar ne?! Sto bi Combe rekoo… Logicnooo 😀

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Apsolutno si u pravu ali moj komentar se odnosi na to da su sad kad sezona smanjuje ili gasi našli kukat kako im buka rastjeruje goste.. A ovo što ti pišeš bi valjalo radnicima i manjim ugostiteljima. Ovi veliki hoteli zakapijaju kad prođe sezona, raspuste radnike, svedu trošak na minimum i odu van zemlje sa novcem od sezone. I tako… Više »

MEEE
Gost
MEEE

Pa to se desava upravo zbog toga sto sam napisao… bilo bi turizma preko citave godine ali ga pohlepa ubija…

MEEE
Gost
MEEE

Nevjerovatno kako se sjete svih nedostataka tek na kraju sezone.
Iz godine u godinu, decenijama se u Sutomoru desavaju iste stvari i niko ne preduzima nista!
Pitam se samo zasto?😉 Ili mi svi dobro znamo odgovor 😀…

Send this to a friend