Ekonomija HOTELIJERI ZADOVOLJNI NAJAVAMA ZA POSTSEZONU

Buking za septembar i oktobar odličan

Ilustracija

Hotelijeri su zadovoljni najavama za postsezonu, kažu da će biti bolja od prošlogodišnje. Prave ugovore za2020. godinu, a kod nekih su prodati i novogodišnji aranžmani. Imaju, kaže, probleme da popune zimske mjesece.

Kako je Pobjedi kazao predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, ako se zadrže sadašnji trendovi, lijepo vrijeme i ako ne bude nekih iznenađenja imaćemo još jednu dobru sezonu.

“Septembar i oktobar najavljeni su bolji nego prošle godine. Problem jeste trenutno saobraćaj, žalimo se svi, ali moramo negdje platiti cijenu. Plakali smo za gostima, gosti su došli, sad plačemo što je gužva”, kazao je Radulović.

On dodaje da su problemi buka i nečistoća i da na tome treba raditi za sljedeću godinu.

Izvršna direktorica kompanije “Jamb” Jovana Mićunović, koja upravlja hotelom “Adria” u Budvi, kaže za Pobjedu da su zadovoljni sezonom i da je buking za septembar veoma dobar. Hotel je pun i nema nijedne prazne sobe.

“Mogu reći da smo negdje zadovoljni zato što smo na vrijeme definisali našu ciljnu grupu i u skladu sa tim donijeli adekvatnu cjenovnu politiku. To je dalo za rezultat veći broj noćenja do ovog trenutka nego prošle godine, ali i nižu prosječnu cijenu. Što se tiče predsezone i postsezone to je kod nas uvijek dobro zato što imamo veliki broj grupnih dolazaka, organizovanih, koji se ugovaraju po godinu dana ranije. Sada već imamo ugovorene aranžmane za 2020. a dosta njih i za 2021”, ističe Mićunović.

To je kako je dodala normalno jer svi ozbiljni turoperatori, organizatori putovanja, vrlo rano krenu da raspisuju svoje programe.

“Mi smo jedan od rijetkih hotela koji rade sa grupama i tokom glavne sezone i to nam je pomoglo da imamo jednu stabilnu popunjenost tokom jula i avgusta. Ipak je Crna Gora u julu i avgustu last minute tržište što znači da do zadnjeg momenta ne znamo kakva će biti sezona, naročito u privatnom smještaju, pa svi sa strepnjom očekujemo što će i kako će biti”, kaže Mićunović.

Da ne bi došli u tu situaciju, kako ističe, jer mnogi komentarišu da je sezona slabija nego prošle, oni su na vrijeme definisali tržišnu grupu, cijene i to je dalo rezultat.

“Pravili smo zimsku pauzu od 1. novembra do 1. aprila i već smo tada ugovorili organizovane dolaske uglavnom iz Zapadne Evrope. Imamo standardne dvokrevetne sobe, porodične sobe i deluks apartmane u kojem mogu da se smjeste pet osoba, što je zgodno za porodice sa troje djece i to je dobra opcija i jako dobro nam se prodaje”, kazala je Mićunović.

Nijedno tržište im nije zastupljeno više od 10 odsto.

“Najzastupljenije je izraelsko, pored njih su Skandinavci, Britanci i Njemci i ostala zapadnoevropska tržišta. Jako pozicionirana su dalekoistočna tržišta Malezija, Tajvan, Kina, Japan. To su tržišta koja borave na jednu noć, ali su zgodna za popunjavanje tih rupa u sezoni. Uvijek može bolje, ali za sada, kako stvari stoje, završićemo dosta dobro ovu sezonu. Imamo ove godine povećanje broja gostiju, broja noćenja, ali promet je negdje isti”, istakla je Mićunović.

Hotel “Adrija”, kategorije četiri zvjezdice, je biznis hotel i dosta ljudi dolazi zbog poslovnih sastanaka.

“Pratimo cijene na tržištu tako da za sljedeću sezonu cijene za špic neće početi 12. jula već 18. jula, jer se julska rupa pomjera. Cijene će ostati iste, ali špic će trajati kraće”, objašnjava Mićunović.

Kako ona naglašava, treba slušati tržište.

“Budva je nezahvalna jer zavisi od last minute tržišta i ne zna se do zadnjeg minuta šta će biti. Mi smo se osigurali grupama i ostavili dio kapaciteta za individualnu prodaju”, kazala je Mićunović koja dodaje da je zbog kišovitog vremena u junu popunjenost bila varljiva.

Imali su bolju zauzetost u maju nego u junu.

Mićunović ističe da se što se tiče Budve struktura gostiju promijenila i da su ih Rusi “pokvarili”.

“Rusi su tu dolazili pa odlazili i mi smo bili pasivni. Nijesmo se puno trudili oko njih, trošili su dobro. Rusi više nijesu dobre platežne moći. Oni bogatiji su se zasitili i pošli na druge destinacije”, objašnjava Mićunović.

Ona naglašava da ima Rusa značajan broj, ali to nijesu više ti gosti koji su ranije dolazili, a nijesmo se borili za druga tržišta.

“Gosti nijesu velike platežne moći. Ovdje u hotelu sa četiri zvjezdice gosti traže da konzumiraju svoje piće za vrijeme večere. Desi se da kad ogladne dođu da im se skuvaju njihove viršle. Ova godina je po tome specifična. Vanpasionska potrošnja je baš slaba, tako da to treba prihvatiti i u skladu sa tim se pripremiti”, kaže Mićunović.

Stalno pričamo o broju gostiju i broju noćenja, ali treba govoriti o strukturi koja je loša.

“Budva ne može da odgovori visokoplatežnom gostu, zbog neuređenosti, infrastrukture… buke vašarišta, sve to utiče. Ovi hoteli u centru do jedan sat imaju buku. Postoji procenat gostiju koji dolaze zbog toga, a veliki broj njih to ne razumije. Ne postoji nigdje na otvorenom taj nivo buke u središtu gradskog jezgra”, ističe Mićunović.

Treba, kako objašnjava, Budva da se drugačije pozicionira, kojim putem dalje ići i koje će to grupe koga treba da animira.

“Veliki je broj vokinova. To su gosti koji se pojave na licu mjesta i traže smještaj, specifično za ovu sezonu ih je jako puno. Ipak Budva nije neka luksuzna destinacija…”, objasnila je Mićunović.

Direktorica tivatskog hotela “Palma” Jelena Mandić kazala je za Pobjedu da su njihovi kapaciteti u visokoj (ljetnjoj) sezoni skoro popunjeni u cjelosti.

“Ono što nas posebno raduje da i u periodima niže sezone (predsezona i postsezona) bilježimo pozitivne rezultate kakve nijesmo imali od početka rada ovog hotela. Gosti su nam pretežno iz Zapadne Evrope i Rusije, ali i iz drugih zemalja svijeta kojima smo imali priliku i zadovoljstvo da prezentujemo sadržaje našeg hotela, ali i ljepote Tivta, Boke Kotorske i Crne Gore”, kazala je Mandić.

Ona ističe da su već u postupku ugovaranja punjenja kapaciteta za 2020. godinu i u tom pravcu sarađuju uspješno sa više od 40 stranih i domaćih agencija i turoperatora.

“Po već zaključenim ugovorima možemo da konstatujemo da će i 2020. godina biti jedna u nizu uspješnih godina poslovanja hotela “Palma”. Naravno, u poboljšanju kvaliteta turističke ponude hotela “Palma” i njenog kupališta (plaže) kao dijela integrisane ponude imamo podršku i šire društvene zajednice, a naročito Javnog preduzeća Morsko dobro i opštine Tivat”, poručuje Mandić.

Izvšni direktor hercegnovskog hotela “Lajthaus” Jovan Vukalović ističe za Pobjedu da je dosadašnji dio sezone na nivou plana i očekivanja i nešto je bolji nego isti uporedni period iz prošle godine.

“Evidentno je da dobra cjenovna politika, visok nivo kvaliteta usluge kao rezultat imaju dugogodišnju uspješnu saradnju sa partnerima koji čine okosnicu našeg bukinga i imaju više od 80 odsto udjela u popunjenosti hotela”, naglašava Vukalović.

Prema dosadašnjim ugovorenim aranžmanima, dodaje da bi septembar i oktobar trebalo da budu za 10 odsto bolji nego lani, što je rezultat pojačanog interesovanja partnera iz Bugarske, Turske i azijskog tržišta, većeg broja sportskih ekipa i aranžmana sa Fondom PIO Crne Gore.

“Dobri poslovni rezultati koje bilježimo kada je u pitanju popunjenost u sezoni i postsezonskom periodu već odavno nijesu upitni, ali veliki izazov nam predstavlja rad na što boljoj popunjenosti u zimskom periodu, s obzirom da hotel radi tokom čitave godine. Već sada imamo ugovorene aranžmane za pripreme i turnirska takmičenja vaterpolista, košarkasa, odbojkaša za koje Herceg Novi ima idealne uslove. Kada su u pitanju pripreme fudbalera, njihov broj bi mogao biti znatno veći ukoliko bi infrastruktura u našem gradu bila na višem nivou”, kazao je Vukalovič.

Smatra da je neophodan veći broj kvalitetno pripremljenih fudbalskih terena jer bi se na taj način u velikoj mjeri povećao broj gostiju.

“Takođe, novogodišnji paket aranžman je već rasprodat u saradnji sa partnerom iz Bugarske, a očekuje nas i odlična popunjenost u periodima kada se u gradu održavaju tradicionalne manifestacije i sportski događaji (poput Dana mimoze)”, ističe Vukalović.

Za zimsku sezonu bitan im je kongresni turizam gdje iz godine u godinu imaju evidentan rast gostiju pa na tome daju poseban akcenat.

“Ulaganje u sadržaje koji su tim gostima potrebni se pokazalo kao dobar potez tako da će to i ubuduće predstavljati jedan od pravaca kojim ćemo se kretati”, poručuje Vukalović.

Mićunović: Sljedeća godina će biti prelomna

Kako naglašava Jovana Mićunović, ovo će biti jedan bolan tranzicioni period kada je turizam u pitanju i sljedeća godina će biti prelomna.

“Mi smo ugovorili kapacitete za sljedeću godinu. Pokušavamo sa partnerom iz Austrije i Njemačke da dogovorimo grupe tokom zimskog perioda, nadamo se da ćemo uspjeti da održimo kontinuitet u poslovanju. Jako je važna disperzija tržišta, sa različitih destinacija i po segmentima i onda ne možete da dođete u situaciju da ako izgubite jedno tržište budete u krizi”, kazala je Mićunović smatrajući da je Budva više u krizi.

“Boka je u drugačijoj poziciji od Budve, još postoji mediteranski duh, a ovdje se sve to izgubilo”, zaključila je Mićunović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Najavili su se i u novembru da dolaze masovno na kupanje

PeraLozac
Gost
PeraLozac

Da li se zna koji je kapacitet hotelskog smještaja na primorju kada su u pitanju objekti sa tri i vise zvezdica.

Nenad
Gost
Nenad

A koja je ovo plaza na slici?

Duhovito
Gost
Duhovito

Ovo je najava objave o milijardi od turizma. Ma, kakvi, malo je. Milijarda i po!

Balsa
Gost
Balsa

Kampanja “sezona je bil bolje nego lani”. Milion clanaka aki sve dxabe, sezona je bila ocajna

Pitch Black @
Gost
Pitch Black @

Šta fali mom komentaru pa da ga ne objavljuješ??

ole
Gost
ole

Jel moze lezaj za tri evra po coveku? Ne? E pa onda odoh na internet da pricam kako nema nikog sramota bre, ne moze dzabe da se letuje!

Mozak
Gost
Mozak

Ako kod tebe ne može, u Grčku i Egipat može. Doviđenja.

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Koliko % vise nego prosle godine?

Sportista
Gost
Sportista

Nikada niko nije dao tačniju i objektivniju sliku stanja CG turizma kao g-đa Jovana Mićunović…..last minute destinacija a ne Monte Carlo….samo Boka ima šanse da postane poznata destinacija zbog svog istorijsog nasljeđa i svoje prirodne ljepote….

Livorno
Gost
Livorno

Ali slika im je vrh, neđe iz Kine ili sa Kopakabane. Izbacite neku našu pa da vidite pustinju Saharu.

Nikola
Gost
Nikola

A stvarno je ovo malo preterano da je oktobar tako popunjen, septembar da ali oktobar samo snovi.

KADA
Gost
KADA

OVO JE SPRDNJA OD TEKSTA.MENAGERI DAJU IZJAVE NA OSNOVU BOOKING INFORMACIJA KOJE UOPSTE NE MORAJU BITI TACNE.BOOKING JE AMERICKO HOLANDSKA FIRMA KOJA UZIMA 15 % OD SVAKOG BOOKIRANJA A CRNOJ GORI NE DAJU CENTA.
POD HITNO DA SE BOOKING UVEDE U SISTEM I PLCA PDV NA USLUGE ILI DA MU SE ZABRANI RAD U MNE.

Boka
Gost
Boka

Pojma nemaš o turizmu i načinu bukiranja. Hoteli počnu da ugovaraju aranžmane već u septembru i šta uspiju da urade do februara to im je. Ostatak bukiraju na razne druge načine izmedju ostalog ostave po neku sobu i za booking.comi druge online načine. U zavisnosti od tipa hotela i ciljne grupe gostiju razvija se i strategija marketinga i prodaje kapaciteta.… Više »

Podno
Gost
Podno

Kakve ti gluposti pricas! Booking je termin koji se koristi nezavisno da li se rezervacija soba vrsi preko sajta booking ili preko turustickih agencija, tur operatora ili direktno od strane gosta.

Slavko
Gost
Slavko

Sta je buking? Listam rjecnik crnogorskog i ne mogu naci. CDMU je oociglrdno sve ljepse i draze od Crne Gore…

Podno
Gost
Podno

To je termin u hotelijerstvu koji koriste sve hotelske kompanije po svijetu, znaci univerzalan. Kao sto imas termine u trgovini koji se zovu incoterms, sto prestavlja trgovinske obicaje ili ti uzanse. Prvo se obrazuj pa lupaj.

Slavko
Gost
Slavko

Pojma nemas, vidi se i po lajkovima.

hawara
Gost
hawara

opet 15% vise nego prosle godine?

Monte Carlo
Gost
Monte Carlo

Je li moguce da ovo citam? Ne nego napisite buking za februar odlican.Evo me u Petrovac nidje nikog kao da je april – sezona trajala 15dana ni toliko..Kazu trenutno u CG 200 hiljada turista ja sam mislio 2miliona da ce biti jer je njima iz dana u dan sve veci broj turista za ogroman postotak.Vise ne znaju ni sto pricaju.Kad… Više »

omg
Gost
omg

Kad CDM pise sve je odlicno.

Bnjj
Gost
Bnjj

A plate 300e

Midžgov
Gost
Midžgov

Vazda se na more išlo u oktobru!

Send this to a friend