Ekonomija

Bulatović: Kolašin će biti turistička prijestonica sjevera države

Milosav Bato Bulatović

Završetak sadašnjih investicija i prvi automobil koji prođe auto-putem od Podgorice do Mateševa i Kolašina, biće magnet za nove investicije u grad pod Bjelasicom, koji je ove godine pogodila “hotelska” invazija, kaže u intervjuu za Dnevne novine predsjednik opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović.

Je li Vam iznenađujuće što je Kolašin trenutno jedan od crnogorskih gradova u koji najviše ulažu investitori?

Bulatović: Nije mi iznenađenje, prije svega zbog toga što sam vjerovao u potencijale Kolašina i kao građanin i kao preduzetnik, dok nijesam počeo da se aktivno bavim politikom.

Još u posljednjoj deceniji prošlog vijeka kroz program tadašnje Direkcije javnih radova, počela je realizacija kapitalnih projekata kao što je početak kanalizacione mreže, gradska zaobilaznica, Sportska dvorana… To je bila potvrda da je i država i Vlada Crne Gore svojim ulaganjima odlučila da se iskoriste potencijali Kolašina i da on bude turistička prijestonica sjevera Crne Gore.

Sve što se danas dešava je samo kontinuitet prepoznavanja stvarnih potencijala Kolašina i njihovo pretvaranje u nove infrastrukturne, turističke i uopšte kvalitete života.

Da li ste iznenađeni ulaganjima u hotelske komplekse u podnožju Bjelasice? Je li se ikad više novca u grad pod Tarom ulagalo?

Bulatović: Bjelasica je u svim razvojnim planovima Crne Gore, sjevera naše države i naravno Kolašina, zauzela posebno mjesto. Sve je to dobilo impuls donošenjem Plana posebne namjene za područje Bjelasice i Komova koji je bio pravi poziv investitorima. Upravo zbog toga me nije iznenadilo interesovanje za ulaganja na području Bjelasice, ni države, ni privatnih investitora.

Bjelasica je takvo atraktivno područje da je jedna investicija privlačila drugu. Odnosno, ekonomska opravdanost jedne investicije bila je potvrda da treba još ulagati. Rezultat svega toga je ovogodišnja prava hotelska “invazija” na Bjelasicu, a kroz gradnju hotela, ulaže se na desetine i desetine miliona eura u najmodernije hotelske sadržaje.

Koliko izgradnja novih skijališta i generalno Vladina ulaganja u Bjelasicu, danas doprinose razvoju grada?

Bulatović: Skijališta su, što je bilo prirodno, bili prvi koraci kojima se turistički i investiciono osvajala Bjelasica. Skijališta su upravo privukla sadašnje hotelske investicije. Nakon Ski-centra Kolašin 1450, izgradnja Ski-centra Kolašin 1600 je bila nastavak izgradnje skijaške infrastrukture. Atraktivnost i turistička ponuda svake skijaške planine, mjeri se dužinom skijaških staza. Povezivanje skijaških staza, dva ski-centra na Bjelasici, ova planina ide ka tim standardima vrunske skijaške ponude. Sa svim tim ulaganjima, evidentno je da razvoj skijališta, omogućava i razvoj grada.

Sa puštanjem u rad prve dionice auto-puta Bar – Boljare do Kolašina će se iz Podgorice stizati za 20 minuta. Koliko će ovo značiti kako za turizam, tako i za Kolašin, koji bi mogao postati grad iz kojeg se ne odlazi, već u kome se ostaje?

Bulatović: Izgradnja auto-puta je projekat koji trajno treba da poveća kvalitet života u Kolašinu. Sami tok izgradnje je donio benefite jer je dosta naših sugrađana angažovano na izgradnji auto puta. Život sa auto-putem će naš grad i naše sugrađane približiti Podgorici i primorju. Sa druge strane, i Kolašin će biti bliži turistima. Naša skijališta, hoteli i ostali smještajni kapaciteti biće bliži aerodromima u Podgorici i Tivtu.

U Kolašinu će moći da živi, a da se radi i studira u Podgorici. To je preduslov da se zaustavi iseljavanje iz Kolašina. Meni je bio cilj da moj mandat predsjednika Kolašina, bude posvećen tom imperativu da Kolašin postane grad iz kojeg se ne odlazi, nego u koji se dolazi.

Da li u ovom projektima šansu za zaposlenje mogu dobiti Kolašinci?

Bulatović: Vjerujem da će svi ovi projekti, pored ostalih benefita, donijeti i mogućnost zapošljavanja naših sugrađana. Novi kvalitet života u koji vjerujemo, najbolje će se potvrditi novim radnim mjestima. Za sada će ih, evidentno, najviše biti u oblasti turizma, ali vjerujemo da će se razvojni projekti, proširiti i na ostale djelatnosti.

Koji još projekti bi u budućnosti mogli biti realizovani u Kolašinu?

Bulatović: Završetak sadašnjih investicija i prvi automobil koji prođe auto-putem od Podgorice do Mateševa i Kolašina, biće magnet za nove investicije. Smatram da će osim turizma (sa akcentom i na sportski i zdravstveni turizam) investicije obuhvatiti i prerađivačke djelatnosti.

Tu, prije svega, mislim na prerađivačke kapacitete koji će koristiti ovdašnje prirodne resurse. Prerada voća i povrća, fabrike za miječne proizvode, poljoprivredne farme, prerađivačke kapacitete u oblasti drvoprerade sa finalizacijom proizvodnje i slično. “Približavanje” Kolašina glavnom gradu podići će standarde u svim ostalim djelatnostima, od obrazovanja pa do kulture i sporta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rajka
Gost
Rajka

Nemojte se nista primicat glavnom gradu, dobro vam je tu. I to vam je mnogo.

Send this to a friend