Ekonomija

Bulatović: Stepen sive ekonomije u Crnoj Gori na zabrinjavajućem nivou

U prethodnom Izvještaju o poslovnom ambijentu ocijenjeno da je stepen u kojem je prisutna siva ekonomija u crnogorskom društvu na zabrinjavajućem nivou, saopštila je predsjednica Američke privredne komore u Crnoj Gori, Katarina Bulatović.

“Naredni izvještaj o poslovnom ambijentu, koji ćemo objaviti početkom iduće godine, pokazaće da li je ostvaren određeni napredak i koji izazovi se nalaze i dalje pred poslovnom zajednicom u Crnoj Gori”, navela je Bulatović tokom Gala večere u okviru koje je održana panel diskusija sa crnogorskim ministrima.

Kako je naglasila Bulatović, konstatovano je da je potreban veći stepen koordinacije između nadležnih organa, kako bi se uspostavio adekvatan model za mjerenje obima poslovanja u sivoj zoni, kao i model efikasnijeg suzbijanja nelegalnog poslovanja.

“Takođe, između ostalog, evidentirani su i glavni izazovi na tržištu rada u obliku neadekvatnog radnog zakonodavstva, visokih stopa poreza i doprinosa na zarade i nedostatka kvalifikovane radne snage, ali i potreba za većom transparentnošču u procesu donošenja propisa”, dodala je ona.

Kako je istakla, ključne strateške oblasti na koje će Komora biti usmjerena u narednom periodu, kroz rad komiteta, su digitalna transformacija, suzbijanje sive ekonomije, te unapređenje radnog zakonodavstva i uopšte tržišta rada, naglasila je predsjednica.

“Smatramo da je blagovremeno uključivanje biznis zajednice u oblikovanje poslovnog ambijenta od presudne važnosti i Američka privredna komora, preko rada svojih komiteta, sa predstavnicima državne uprave, definiše izazove, ali i nudi rješenja za eliminaciju biznis barijera”, kazala je Bulatović.

Na Gala večeri, prisutnima se obratila i novoimenovana ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, koja je u svečanom govoru istakla da će svoj mandate iskoristiti za stvaranje novih mogućnosti između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore.

“Kao strateški partner obje naše vlade, AmCham igra važnu ulogu u tom procesu”, kazala je ambasadorka Rajzing Rajnke i dodala da je put ka ekonomskom prosperitetu zahtijevan, ali da ćemo zajedničnim snagama uspjeti.

Tokom panel diskusije, koju je vodio izvršni direktor AmCham-a, Marko Miročević, ministri su razmijenili mišljenja o značajnim temama za biznis zajednicu i dali osvrt na dalje korake u cilju razvoja poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

“Zakon o javno – privatnom partnerstvu je uslov, ali i dobra osnova za dalje investicione aktivnosti, infrastrukturna ulaganja, kao i poboljšanje ambijenta za investicije u oblastima od značaja za obavljanje poslova od javnog interesa“ , saopštio je ministar finansija, Darko Radunović u okviru panel diskusije.

Govoreći o Zakonu o javno – privatnom partnerstvu, ministar je kazao da su realna očekivanja da se Predlog navedenog zakona u narednom periodu nađe u skupštinskoj proceduri i istakao da je koncept Zakona baziran na naporima da kreiramo nove mogućnosti za investicioni rast kroz nova ulaganja na partnerskoj osnovi.

Na panelu je bilo više riječi o digitalnoj transformaciji, odnosno digitalnom poslovanju, a što će biti jedan od prioriteta javne uprave u narednom periodu, ali i kompanija. U tom kontekstu, Miročević je saopštio da je Komora nedavno formirala Komitet za digitalnu transformaciju, koji će raditi na razvoju spremnosti države i njenih službi da se digitalno transformišu, što za rezultat treba da ima optimizaciju njihove efikasnosti.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulović, kazala je da su u oblasti elektronskih komunikacija izuzetno zadovoljni postignutim i smatra to rezultatom zajedničkog rada odgovornih partnera, renomiranih međunarodnih telekomunikacionih korporacija koje posluju u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, koja je zakonski i regulatorni okvir uskladila sa evropskim i kreirala poslovni ambijent koji je transparentan i nediskriminatoran.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, osvrnuo se odličnu turističku sezonu, ocijenivši da je 2018. godina prva godina u istoriji crnogorskog turizma u kojoj je u crnogorskim hotelima boravilo više od milion turista.

“Trenutno turizam učestvuje u GDP-u sa 23 odsto, ali očekujemo i trudićemo se da kao vodeća grana privrede dosegne i 30 odsto. Prije svega moramo pruziti diversifikovan turisticki proizvod. Srećom, Bog nam je dao prelijepu zemlju i trudićemo se da tu činjenicu iskoristimo na dobrobit svih građana”, kazao je Radulović i dodao da će prihodi od turizma ove godine biti veći od milijardu eura.

Kada je u pitanju zdravstvo, ministar Kenan Hrapović je ocijenio će nova Lista ljekova, kao jedan od najznačajnih akata u farmako-ekonomiji jedne zemlje, obezbijediti dostupnost najsavremenije terapije i unaprijediti kvalitet zdravstvene zaštite građana Crne Gore.

Sagovornici su, između ostalog, razmjenili mišljenja o aktuelnom projektu „Socijalni karton građana Crne Gore“. Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, ocijenio je da je u pitanju kapitalni projekat Vlade, koji je omogućio sproveđenje reforme sistema socijalne zaštite sa ciljem da se siromašnima i socijalno ugroženima obazbjedi kvalitetna socijalna i porodična zaštita.

Na panelu je bilo više riječi i o, između ostalog, podsticaju uvoza električnih automobila, o čemu je govorila ministarka Sekulić, kao i inicijativi za snižavanje cijene rominga za zemlje Zapadnog Balkana, te drugim relevantnim pitanja iz drugih ministarstava.

 

Send this to a friend