Ekonomija

Burić: Neosporan oporavak Tare, živjeće kao prije

foto: RTCG

Profesor na Univerzitetu Crne Gore, akademik DANU, inžinjer geologije i hidrologije Mihailo Burić istakao je u emisiji “Živa istina” Darka Šukovića, koja se emituje da na TVCG, da je neosporan oporavak Tare od radova na autoputu.

“Apsolutno je neosporan oporavak Tare. Tu se radi privremeno dok radovi ne prođu. Oni imaju neki uticaj, koji sad treba da smanjimo, posle i otklonimo i Tara će da živi kao što je i prije živjela”, naglasio je Burić.

On je poručio da je u pitanju privremeno radilište, koje će, kada se završe radovi, biti poravnato i uređeno.

“U sistemu uticaja na životnu sredinu to se zove privremeni uticaj. A nije beznačajno znati da nije stalni uticaj”, objasnio je Burić.

Inženjer je kazao da će se fauna u rijeci obnoviti u nekom budućem periodu.

“Postoje organizmi planktoni i bentosi u vodi. Prvi talas vode koji naiđe nakon završetka radova će da ispere sve i stvoriće uslov za život riba. U zoni u kojoj bentos i plantkon narušen trebaće više vremena, neko kaže tri ili pet, neko deset godina”, poručio je on.

Burić je rekao da mjere zaštite ne mogu biti nekada apsolutne, te da stope mostova moraju da se rade u koritima, naglasivši da postoji više takvih mostova u Crnoj Gori.

On je istakao i da smatra da postoji potonula cetinjska rijeka, te da je moguće doći do nje. Burić je istakao da bi njen pronalazak riješio problem vodosnabdijevanja Cetinja.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jopetja
Gost
jopetja

Postovani gospodine a gdje ce zavrsi ti elemnti u vodi kad ih ispere prvi talas vode mozda ce ispariti.Zalosno ko nam vise pere mozak niste svjesni da ce za par godina voda biti skuplja od benzina a mi i to malo resursa sto imamo vrlo jeftino izgubismo.Racunajuci na eksplataciju sume solana vise ne funkcionira more skvkim danom sve vise zagadjujemo… Više »

Zbogom
Gost
Zbogom

Stidi se. Sto ce ti pvo pred penziju.

Surova realnost
Gost
Surova realnost

A da tačno je Tari ovo falilo sa bi se još bolje razvijala…dobro nas pogodi ta sreća da nam kinezi to učine!

Velimir
Gost
Velimir

NE MLATITE BEZ VEZE,
OVAJ COVJEK IMA VISE ZNANJA U MALOM PRSTU NEGO VI U TIM VASIM BALONIMA!

Sovljak
Gost
Sovljak

Oni radovi ne mogu da uniste Taru. Naravno da dolazi do nekih promjena u prostoru ali je to nemoguce izbjeci ako se radi autoput. A autoput treba da se gradi. Sto vise autoputa to bolje. Od planktona i kreketusa se ne moze zivjeti. Prema tome ko je god malo bio po zapadnoj evrpopi moze da vidi ogromne intervencije u prostoru… Više »

Mark
Gost
Mark

Covjek koji prica nebuloze !

Vladavina prava
Gost
Vladavina prava

Ti to krenuo od sebe! Ako, ako!

Ljubo
Gost
Ljubo

PROFESORE URUSIO SI SVOJ UGLED

minjas
Gost
minjas

Za ovo saopstenje si ekstra naplatio honorar ili ces dobiti vece povlastice od vlasti za poltronisanje,kako se pojedinci jeftino prodaju

Vladavina prava
Gost
Vladavina prava

I ti za ovaj komentar! Samo tvoj komentar je nekog kostao 1 euro, a buric je u svakom smislu bogat covjek!

Lipovo
Gost
Lipovo

Pranje savjesti ili rakvijem za Taru?

Send this to a friend