Ekonomija

Čanović: Banke da pokažu odgovornost i ponude niže kamate

Marko Čanović

Do kraja nedjelje biće raspisan javni poziv za ponuđače stanova i za komercijalne banke u okviru četvrte faze projekta “1000 plus“. Prema riječima generalnog direktora za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marka Čanovića novina je što će oni koji su bili na braniku protiv korona virusa biti u prioritetnoj grupi. U ovom projektu svi stanovi na tržištu će biti u ponudi, pa Čanović očekuje nižu prosječnu cijenu stanova a od banaka da pokažu društvenu odgovornost i ponude kamatu nižu od 2,99 odsto.

Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore Čanović je kazao da realizacija četvrte faze Projekta 1000+ ide planiranom dinamikom.

“Do kraja nedjelje biće objavljena ova dva javna poziva. Za građevinare poziv će trajati 20-ak dana dok za banke nekih 10-ak dana”, kazao je Čanović.

On je podsjetio da je kroz prve tri faze oko 1200 porodica riješilo stambeno pitanje a oko 3000 članova tih porodoca riješilo pitanje krova nad glavom.

Naglasio je da je iz faze u fazu sve više osoba koje pripadaju proritetnim ciljnim grupama koje rješavaju stambeno pitanje kroz ovaj program.

“U prve tri faze oko 190 familija je riješilo stambeno pitanje iz prioritetnih ciljnih grupa, to su samohrani roditelji, lica sa invaliditetom, porodice čiji je član lice sa invaliditetom, žrtva nasilja itd”, kazao je Čanović.

Kao novinu u projektu Čanović je naveo da će u četvrtoj fazi, uslijed situacije sa kovidom 19, oni koji su bili na braniku protiv ovog virusa prioritena ciljna grupa.

“Do sada smo veliku pažnju posvetili mladim bračnim parovima i jednočlanim domaćinstvima tako da je do sada 340 mladih bračnih parova riješilo stambeno pitanje i oko 180 jednočlanih domaćinstava”, kazao je Čanović.

Kao izmjenu za građevinare odnosno prodavce stanova, Čanović je naveo da će u ovo projektu svi stanovi koji su izgrađeni biti u ponudi.

“Dobitnik vaučera moći će da kupi bilo koji stan koji se nalazi na tržištu a izgrađen je uz uslove vezane za projekat, da su čisti papiri vlasništva, zadovoljavaju uslove energetske efikasnosti. To se odnosi na one stanove koji su građeni prije 2013. oni će morati da imaju potvrdu i da zadovoljavaju te osnovne mjere energetske efikasnosti. Stambene jedinice koje su građene nakon 2013. godine posjeduju elaborat i za njih nema potrebe za pribavljanje takvog dokumenta”, precizirao je Čanović.

Uslovi kod banaka će, smatra, manje više biti isti. Banke, kaže Čanović, sada imaju priliku da pokažu društvenu odgovornost i ponude kamatu nižu od 2,99 odsto.

“Nadam se da će izaći u susret građanima Crne Gore koji su njihovi klijenti, koji vezuju sebe i svoje poslovanje na 20 godina za određenu banku”, kazao je Čanović.

On je izrazio nadu i da, uvođenjem starogradnje, bude niža prosječna cijena stanova u ovom projektu.

“Takođe i od investitora koji su planirali da grade u narednom periodu i za njih će postojati mogućnost da uz određene garancije apliciraju za ovaj projekat”, kazao je Čanović.

Javni poziv za građane, kako je kazao biće raspisan odmah nakon što dobiju podatke o ponudi stanova i uslovima za kreditiranje.

“Odmah ćemo raspisati javni poziv. Uslovi će biti manje više isti kao i u ranijim fazama osim ovog dijela koji se tiče prioritetne ciljne grupe gdje ćemo uključiti zdravstvene radnike”, zaključio je Čanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila K
Gost
Mila K

Banke se bave rizicima a ne odgovornošću. A dok je regulativa fokusirana na činovničko trošenje oko rizika, može mali od palube potpredsjednika Skupštine da prijeti bankarima koliko god hoće, zaštićeni su dok god su slijepi poslušnici guvernera.

Zvezdan
Gost
Zvezdan

Samo nam skinite vašu zajedničku proviziju i dosta je.

REALNO
Gost
REALNO

A od Vas se ocekuje da smanjite cijenu po m kvadratnom stana i time pokazete da ste zaista zainteresovani da resavate probleme stanovanja gradana na realan nacin,a ne da resavate probleme Investitora usled pandemije i svjetske krize!

Send this to a friend