Ekonomija

Canović: Revitalizacija Plavskog jezera i izgradnja puta do Dečana ključni prioriteti

Nihad Canović

Preduslov razvoja bilo koje privredne grane je kvalitetna javna infrastruktura koja omogućava pospješivanje razvoja porodičnih firmi, posebno u oblasti turizma i poljoprivrede, smatra predsjednik Opštine Plav Nihad Canović.

Upravo iz tog razloga su u prethodnom periodu stavili akcenat na realizaciju izgradnje lokalnih saobraćajnica, koje su, kako kaže Canović, bitne za kvalitetniju saobraćajnu povezanost svih djelova grada od kojih je najznačajniji put Plav Vojno selo Hakanje.

Uz navedeni putni pravac nalazi se jedno od najplodnijih zemljišta na teritoriji plavske opštine, koje je izuzetno pogodno za razvoj poljoprivrede.

Takođe, dobrim dijelom trase tog puta pruža se prelijep panoramski pogled na Plavsko jezero i Visitor koji je čini poseban ugođaj turistima u ljetnjim mjesecima.

Do sada su navedenim putnim pravcem od strane Turisitičke organizacije Plav organizovane biciklističke trke „Osmica”, pa se sada, sa kvalitetnijim uslovima, očekuje još veći broj učesnika na navedenoj manifestaciji.

“Kao što smo i naveli mnogo puta do sada, za dalji razvoj Plava su ključna dva projekta put Plav Dečani i revitalizacija Plavskog jezera. Kao i za realizaciju svih drugih bitnih projekata, pored volje i entuzijazma lokalne samouprave, portrebna je i podrška Vlade, koja nadamo se da neće izostati. Realizacijom dva navedena projekta, osim bolje saobraćajne dostupnosti i rješavanja ekološkog problema, omogućili bismo i iskorišćavanje komparativnih prednosti u oblastima turizma i poljoprivede, koje naš kraj ima. Imajući u vidu da Plav karakteriše očuvana priroda i planinska prostranstva na kojima se mogu naći mnoge endemske biljke, u narednom periodu započećemo realizaciju IPA projekta prekograničnesaradnje sa opštinom iz Albanije sa namjerom da pokrenemo preradu ljekovitog bilja”, kazao je Canović.

Pandemija korona virusa promijenila je način funkcionisanja cijelog svijeta, a i te kako je ostavila posljedice i na plavsku opštinu, u značajnoj mjeri uticala na rad organa lokalne samouprave, ali i na život građana.

“Pored mnogobrojnih posljedica koje je izazvala pojava ovog virusa, usljed restriktivnih mjera i ograničenja uvedenih kod nas, ali i u svijetu, ovogodišnja ljetnja turistička sezona u Plavu nije bila na zadovoljavajućem nivou. Iako je opština Plav prethodnih godina bilježila porast broja turista, taj trend je zaustavljen, a poražavajuća je i činjenica da je ove godine jako mali broj pripadnika naše dijaspore bio u prilici da posjeti svoj kraj. Imajući u vidu da dijaspora posjeduje značajne nekretnine, kao i njihovu privrednu aktivnost u ljetnjim mjesecima, njihov nedolazak je umnogome uticao na obim posla privatnog sektora, ali i na smanjenje prihoda lokalne uprave”, istakao je Canović.

Teritorija Plava prepoznata je po prirodnim ljepotama i netaknutoj prirodi, što i svi koji dođu u ovaj kraj konstatuju. Ipak, navedeni resursi nisu adekvatno iskorišćeni, potvrđuju i turisti.

Stoga je posljednih godina, kaže Canović, lokalno stanovništvo počelo da se okreće turizmu i svoje kuće u ljetnjim mjesecima iskorišćava kao “Guest house”, koje iznajmljuje turistima koji dolaze u obilazak ovih krajeva.

Takođe, primjetan je i porast ponude apartmana za izdavanje.

Canović posebno izdvaja uspješnu priču porodične firme “Samelova koliba” na Prokletijama, koja nudi smještaj na oko 1.750 metara nadmorske visine uz domaću hranu.

Osim porodičnih inicijativa, u posljednje vrijeme su pokrenute finansijski zahtjevnije investicije u oblasti turizma.

“Hotel ‘Plavsko jezero’ se rekonstruiše unazad nekoliko godina i prema najavama investitora u skoroj budućnosti možemo očekivati da jedan dio hotela primi prve goste. Popularna ‘Ribarska stanica’ je sada u rukama privatnog investitora koji je kupio okolno zemljište, nakon čega je odradio idejni projekat i u fazi je prikupljanja ostale dokumentacije potrebne za početak gradnje. Prema najavama, po okončanju projekta, dobićemo jedan reprezentativan objekat i sadržaj koji će u značajnoj mjeri proširiti i povećati turističku ponudu Plava. Takođe, izvode se građevinski radovi na objektu novog motela na putu prema splavovima, u vlasništvu investitora iz Francuske, koji će sa 18 apartmanskih jedinica povećati raspoložive smještajne kapacitete”, kazao je Canović.

Takođe, posebno ističe i izuzetno Komnenovo etno selo, smješteno na obali Plavskog jezera, koje će, nada se, uskoro ponovo zasijati u punom ruhu nakon tragičnog požara koji je uništio hotel Kula Damjanova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
seko
Gost
seko

Spisak zelja, to si trebao poceti kad ste bili izvrsna vlast,sad tupite zube

Bot32
Gost
Bot32

Prvo i ključno bi bilo malo da se pripitome građani u toj regiji, da ne bacaju smeće đe i kako stignu, da se ne žaleći kolima put pješaka na ulicu, da se malo urabanizuju i umiju reć dobar dan, da se lokalni šerifi manje bahate

Send this to a friend