Ekonomija

Carinjenje po ubrzanoj proceduri, povećan uvoz robe i ljekova

Iz Uprave carina saopšteno je da se carinjenje okončava po ubrzanoj proceduri i uvoznicima je omogućeno stavljanje ključnih roba u slobodan promet svakog dana do 22 časa. Ističu i da je uvoz ljekova i medicinskih sredstava povećan za 40 odsto.

U najvećoj carinskoj ispostavi, CI Terminal Podgorica, svi carinski postupci se okončavaju po ubrzanoj proceduri uz puno poštovanje propisanih mjera od strane Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela.

U cilju sprečavanja unošenja u zemlju kao i širenja korona virusa kod nas, Uprava carina je preduzela sve neophodne mjere i radnje kako na otvorenim graničnim prelazima tako i u najvećoj robnoj ispostavi u Crnoj Gori, carinskoj ispostavi Terminal Podgorica.

“U CI Terminal Podgorica uvođenjem privremenih mjera, omogućeno je uvoznicima stavljanje ključnih roba u slobodan promet svakog dana do 22 h. To se odnosi na pošiljke hrane, hrane za životinje, sredstva za higijenu kao i za sve druge robe za koje se procijeni da bi zadržavanje moglo da ugrozi zdravlje i živote građana. Prioritet u radu je obrada dokumenata koji se odnose na osnovne životne namirnice, ljekove i sredstva za higijenu”, navode u Upravi carina.

U ovim novonastalim okolnostima, povećan je obim uvoza osnovnih životnih namirnica u odnosu na prethodni period kao i u odnosu na isti period prošle godine.

“Uvoz ljekova i medicinskih sredstava je uvećan za 40 odsto”, ističu u Upravi carina.

Carinski službenici u ovoj ispostavi raspolažu sa specijalnim mobilnim skenerom koji daje mogućnost bržeg i sigurnijeg carinjenja.

“Njegova upotreba je intenzivirana u ovim vanrednim okolnostima, što u cilju ubrzavanja carinskih procedura, tako i radi obavljanja detaljnih kontrola bez fizičkog kontakta. Skener sa velikom elektronskom rukom daje mogućnost kompletnog pregleda velikih kamiona za samo desetak minuta, i u stanju je da detektuje sve organske materije, te odmah na monitoru obilježi u kom dijelu kamiona se nalaze”, objašnjavaju u Upravi carina.

Kako bi se izbjeglo zadržavanje lica i prevoznih sredstava na graničnim prelazima, sumnjive pošiljke se upućuju na carinski terminal da bi se roba detaljno pregledala po ubrzanoj proceduri, uz pomoć skenera.

“U ovim okolnostima, bez zanemarivanja bezbjedonosnog aspekta, fokus je na centralnoj analizi rizika, takođe u cilju bržih carinskih formalnosti i što manjeg zadržavanja na carinskom terminalu”, navode oni.

Obzirom da se carinski službenci nalaze na prvoj liniji u borbi protiv pandemije, obavezna je upotreba zaštitne opreme.

“Redovno se vrši dezinfekcija svih radnih prostorija kao i hangara koji služi za pregled robe. Poštovanje propisanih mjera socijalne distance kao i svih instrukcija Nacionalnog koordinacionog tijela je imperativ”, poručuju iz Uprave carina.

S.Đ.

Send this to a friend