Ekonomija

Castellana tužila Hipotekarnu banku: Nezakonito nam uzeli 95.000 eura

Castellana

Kompanija Castellana iz Podgorce i Hipotekarna su u sudskom sporu jer je banka na ime prijevremene otplate kredita od Castellane naplatila 95.111,87 eura. Današnje suđenje u Privrednom sudu je odloženo jer se nisu pojavili predstavnici Hipotekarne banke. CdM je ovim povodom i ranije kontaktirao Hipotekarnu banku, ali smo ostali uskraćeni za odgovor.

“Naime, kompanija Castellana tužila je Hipotekarnu banku jer im je za naknadu prijevremene otplate kredita naplatila 95.111,87 eura i dostavila fakturu bez broja, te zaračunala naknadu od tri odsto, što je suprotnu Ugovoru o kreditu sklopljenog 2015. godine, koji je Castellana podigla kod Hipotekarne banke”, navodi se u tužbi u koju je CdM imao uvid.

Punomoćnik kompanije Castellana, advokat Dragoljub Petrović, ističe da Hipotekarna banka u Ugovoru koji je sklopljen, nije navela kolika je tarifa za prijevremenu otplatu kredita.

Castellana i Hipotekarna banka su 2. septembra 2015. zaključili ugovor o kreditu, u iznosu od 3.350.000 eura, po kamatnoj stopi od 8,91 odsto. Kompanija Castellana je u maju 2016. kod druge banke podgila kredit, i potom prijevremeno otplatila kredit Hipotekarnoj banci. Na taj korak u Castellani su se odlučili jer je kako navode u tužbi, kamatna stopa po navedenom ugovoru o kreditu kod Hipotekarne banke bila ogromna.

Tužena banka je prilikom prijevremene otplate kredita, Casetllani sa računa uzela, bez prethodne najave, 95.111,87 eura, i dostavila fakturu bez broja od 13. maja, 2016. godine, sa naznakom “naknada za prijevremenu otplatu-osnovica 3.170.395,71”.

“Tuženi je očigledno po svom nahođenju odredio procenat naknade za prijevremenu otplatu, iako odluka o tarifi naknada banke nije bila integrisana u Ugovoru o kreditu. Iako u članu Ugovora piše da ta odluka čini integralni dio ugovora, ona nije bila poznata tužiocu, niti se isti na bilo koji način saglasio sa tolikim procentom naknade. Istim članom Ugovora o kreditu (član 5, tač. 5,5), propisana je ugovorna kazna u iznosu od 1 odsto od iznosa preostalog duga”, piše u tužbi.

Vlasnik Castellane Anton Vuljaj je u kratkoj izjavi za CdM kazao da su se nakon dužeg vremena odlučili da podnesu tužbu i da je spreman da se žali i Sudu u Strazburu.

“Nakon dužeg perioda, odlučili smo se da pokrenemo tužbu, jer ne postoji drugi način, na koji možemo nadoknaditi štetu koju nam je ova banka napravila. Nećemo odustati od tužbe, ja sam spreman da se žalim i Strazburu, ali iskreno se nadam da za time neće biti potrebe, jer vjerujem u rad nadležnog Suda“, rekao je Vuljaj za CdM.

Castellana se preko svog punomoćnika obraćala Hipotekarnoj banci, kako bi nastali problem eventualno riješili dogovorom, ali im tuženi nije odgovorio.

“Ovakvim postupanjem tužene banke, tužiocu je nanijeta šteta, jer je tuženi po svom nahođenju, i očigledno po njemu poznatoj tarifi, od tužioca uzeo 95.111,87 eura”, zaključio je advokat Petrović.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Avangard
Gost
Avangard

odje se prica svodi na sljedece.. velika kamata..banka nije htjela da cuje pricu o smanjenju..velika naknada, oduzeta bez upozorenja klijentu.. i po njihovoj prici 3 posto ne pise nidje..sto znaci, da su ih opljackali. naruceni koment da je hb banka super, menadzement extra bla bla bla i da se castellana bavi svim i svacim ..to ne mozete vise nidje da… Više »

Mercedes
Gost
Mercedes

Čitam danas da je Hipotekarna dobila nagradu od EBRD. Treba im čestitati.

Guverner
Gost
Guverner

Sve banke imaju klauzulu za prijevremeno vraćanje kredita. I svi su klijenti upoznati sa tim prilkom potpisivanja ugovora o kreditu. Razlike su samo u visini naknade i kreću se od 1-5% u nekim slučajevima. Ne može se klijent nakon nekoliko godina javiti i reći da nije znao. Trebalo je o tome misliti ranije. Način na koji je izabrao da ovo… Više »

Mojas Petkov
Gost
Mojas Petkov

Mislim da zalud izvrcete cinjenice..nije se klijent “sjetio” poslije par godina nego par godina pokusava da povrati na prevaran nacin uzeta sredstva. Naknadu niste definisali…izdali ste laznu fakturu…sta jos nije jasno??? Nevjerovatno koliko sujete u komentarima izvrsnog banke i par njegovih poslusnika. Glupo je da stavljas “guverner” jasno ti je valjda da to niko iz bijelog polja nije postao. Samo… Više »

Radoje
Gost
Radoje

Naravno da je medij za ovoga bankara neozbiljan jer pise o malverzacijama banke…neozbiljan si jedino ti kojeg boli istina o tvom pogresnom radu kojim direktno stetis ugledu banke i polozaju njenih uposlenika u ovoj sredini. Da je srece da mediji poput cdm cesce pisu o zloupotrebama banaka…ljudi bi oprezniji bili. Svaka cast za cdm i za kastelanu sto hoce da… Više »

Kolega
Gost
Kolega

Hipotekarna banka je jedna od najboljih u Crnoj Gori. Ljubazno osoblje, profesionalni menadžment. Treba se ugledati na njih. A castellana je firma koja se bavi svim i svačim. Neka ne zamajavaju javnost, neka dokažu optužbe na Sudu. Nije na novinaru CDM da prosudjuje koj je dobar a ko ne.

Mirjana
Gost
Mirjana

Najbrza banka u okruzenju je ova.Brzinom svijetlosti otmete ljudima imovinu.Pa zar nemamo oci,za Boga miliga vidimo koliko ste ojadilu narod.Iako kredite nijesu vracali vi ste se brzo knjizili.E po tome ste eksperti.Papir govori a ne ja.

Zdravko
Gost
Zdravko

Bilo bi dobro da analitični Dušević to obradi u nekom tekstu. Sistem u CG je takav da se banke vrlo teško mogu naplatiti iz hipoteka. Prosječan rok je 4 godine. Mirjani je to “brzina svjetlosti”. Moguće da ona ima neka lična iskustva, neka to podijeli sa nama.

Mojas Petkov
Gost
Mojas Petkov

Ovaj bankar je licno optuzeni zaimovic…zalosno je sto ovdje pokusavas da objasnis kvarnu situaciju u koju si doveo firmu koju vodis…ovi iz Kastelane lijepo kazu da su pokusali da se dogovore sa bankom da ne izlaze u medije…ali banka se nije udostojila ni odgovora…takodje banka nije ni portal CDM udostojila odgovora…sve ovo govori o gubljenju kompasa u ponasanju i nekoj… Više »

Bankar
Gost
Bankar

U nedostatku ozbiljnije publike ovaj portal postaje platforma za naručene tekstove i ostrašćene komentare. Kako drugačije tumačiti tekst zasnovan na tužbi koja nema svoje ishodište na sudu, ili odobravanje komentara koji vrijedjaju banku i njene službenike. Moguće da ovaj moj komentar ne bude objavljen, jer nije u skladu sa namjerom autora teksta. Ozbiljan urednik i ozbiljni vlasnici ovog medija ne… Više »

Mojas Petkov
Gost
Mojas Petkov

Ovaj bankar je licno optuzeni zaimovic…zalosno je sto ovdje pokusavas da objasnis kvarnu situaciju u koju si doveo firmu koju vodis…ovi iz Kastelane lijepo kazu da su pokusali da se dogovore sa bankom da ne izlaze u medije…ali banka se nije udostojila ni odgovora…takodje banka nije ni portal CDM udostojila odgovora…sve ovo govori o gubljenju kompasa u ponasanju i nekoj… Više »

Kolega
Gost
Kolega

Podržavam kolege iz bankarskog sektora. Ovakvi neprofesionalni i tendenciozni tekstovi ne doprinose poboljšanju poslovnog ambijenta. Zamislite da agilni Dušević piše o svim tužbama koje banke podnose protiv neurednih dužnika. Imao bi pune ruke posla. Ali ne bi imao interesa.

Sikole
Gost
Sikole

Imate Zakon o potrosackim kreditima (ako ovaj kredit spada pod ovaj zakon). Ako je fiksna kamatna stopa, naknada za prijevremenu otplatu kredita do 12 mjeseci je 1%. I to je kraj price. A odje su ih klepili 3%.

Bankar
Gost
Bankar

Taj zakon se odnosi na fizička lica, ovdje je u pitanju pravno lice. Trebalo bi poznavati materiju prije nego se osmjelite na komentare.

Milan
Gost
Milan

Imaju strucnjaka za pravo Djuraskovica koji je ispekao zanat u tzv banci Hypo Alpe Adria.Znajuci njegov rad sto posto je zaboravio da stavi tu cifru za naknadu za prijevremeno vracanje kredita u ugovor.

Bankar
Gost
Bankar

Milan je vjerovatno stručnjak opšte prakse.

Neustrasivi
Gost
Neustrasivi

A to je poznato za tu banku,Imaju samo dobru pricu,dobar marketing i to je sve..a na kraju nisu sposobni da zadrze klijenta..

Ivica
Gost
Ivica

Dali su ti tri miliona kredita i nisi im valjao kao klijent, nego su te pustili, vratis im pare prije i jos hoce da te reketiraju. I treba da ih tuzite ..

amo
Gost
amo

Banke u CG najveci kamatasi i prevaranti,ali nema pravne drzave da to rijesi,pa ce narod morat na kuku i motiku kao nekad.

Zoran
Gost
Zoran

…čitam da je kamata u visini od 8,91 odsto… i nevjerujem mojim očima! Živim u švajcarskoj više od 30 godina i imam nekoliko nekretnina. Hypothekarne stope se ovdje kreću od 0,8 do 1,25 % !!! zavisno od modela financiranja kojeg izaberete i sigurnosti koje posjedujete u pozadini. Banke kao finansiski instituti dobijaju novac već više od 12 godina vrlo povoljno… Više »

Jelena
Gost
Jelena

Kod nas u CG se ne vjerujem pise odvojeno

IgaraBezLeba
Gost
IgaraBezLeba

Dobro je da si obratila pažnju na suštinu komentara. I da ne zaboravim, kod nas u Crnoj Gori na kraj rečenice se stavlja tačka.

tebra
Gost
tebra

to je opšte poznato da su nam kamate katastrofa. .kuku onom ko mora..

Malisa 😊
Gost
Malisa 😊

Ovo nije prvi put da tako nekome rade..ima ih jos. Unistavaju klijente,prava reketaska banka.

zombi
Gost
zombi

castelana svaka cast

Cranberries
Gost
Cranberries

Zaista hrabro od Vuljaja, krenuo je goloruk na reketaše. Neka ga Bog čuva. I prijatelji komentatori 😩

Zdravko
Gost
Zdravko

Biće zanimljivo u Strazburu, hahaha… Dobre savjetnike je izabrao Vuljaj. Amateri potpuni.

Mirjana
Gost
Mirjana

Neka tuzi.Treba ih ugasiti.Najgora banka na ovim prostorima.Reketasi.Mada su sve banke iste alu oni su mafijaski virtouzi.Castelana samo naprijed.

Soros
Gost
Soros

Podrska za Kastelanu jer je to jedna od najkorektnijih firmi u svom poslu i nadam se da nase iskrivljeno sudstvo nece podleci pritisku kamataskog lobija i da ce se ovom casnom covjeku vratiti ukradeni novac. Ima li kraja ovim bankarskim prevarama zute banke

Kadija
Gost
Kadija

Sorosa za predsjednika. On sve zna…ko je dobar, častan a ko je iskrivljen…

Kastel Lastva
Gost
Kastel Lastva

Kadija…osobe koje neargumentovano iznose kritike na racun drugih ljudi po portalima zovu se botovi i oni se hrane mrvama sa stolova svojih vlasnika. Kadija, ne budi bot. Ako zivis u Crnoj Gori, onda znas kakva je firma Kastelana, a ako odes u Privredni sud onda vidis kakva je ova banka i koliko tuzbi ima slicnih zbog malverzacija nanesenih klijentima. Dakle,… Više »

Realni
Gost
Realni

Banke u Crnoj goti su legalni reketasi. Sta da se radi

Avangard
Gost
Avangard

Pa naravno da su uzeli 95.000 sta se drugo ocekivalo od kamatasa. Gore banke nisam gledao.. da ima srece, onaj Zaimovic fino dodje izvini se svima, svoj dzip proda, vrati pare i dolazi biciklom na posao.. mada i tada ga ocima ne bih mogao vidjet..

Milojica
Gost
Milojica

A gospodin “siske na levo” sto oce posto poto da bude vidjen na svim dogadjajima modnim i kulturnim u C.G. je komendija. On sponzorise sve samo da mu daju karte za prve redove hohoho

markonni
Gost
markonni

Banke su bas osilile u CG.. koliko znam U SRBIJI JE UKINUTA NAKNADA ZA PRIJEVREMENU OTPLATU KREDITA. dje to ima.. platim obradu, platim ostale troskove, malo vracem rate, sa uracunatom kamatom i prijevremeno vratim kredit.. i NAPLATIS MI ZA TO.

NewBalls
Gost
NewBalls

Đe to ima? Svuda u svijetu postoji naknada za prijevremeno vraćanje, jer drugačije banka gubi prihod na duži period koji je već uračunala, i moguće na račun toga plasirala negdje drugo. Osim toga, tako se sprečavaju nenamjenske zloupotrebe. Razlika imeđu civilizacije i naše vuko..bine je što se onih 1%, ako je tako u ugovoru, smatra svetinjom, i poštuje strogo. Alternativa… Više »

Markonni
Gost
Markonni

Naknadu su ukinuli u srbiji..jer prijevremeno vratis pare.. al u stsrtu placas vise kamate a manje kredita u rati..i ajde 0,5 ili 1%.. al dje 3%..

Djedov šiptar ✌
Gost
Djedov šiptar ✌

Željko pazi kako razgovaraš sa mnom moraćeš mirno da stojiš na ličnu kartu mi je masnica ispod oka od tebe. 😂

Djedov šiptar ✌
Gost
Djedov šiptar ✌

Željko nisi ti rokfeler da imaš moju kamatu ja sam camio čekajući 😂😂😂😂😂👍✌😂❤

Djedov šiptar ✌
Gost
Djedov šiptar ✌

Gazda nesta već kad uđemo u evropu imaću svojih 17. 1 miliona eura. ✌👍

Milodarka
Gost
Milodarka

A nemojte to je jedna divna banka koji vode vrsni strucnjaci povezani kao splet crijeva rodjackim, kumovskim, iz istog sela vezama 🙂

Marko
Gost
Marko

Jesu strucjaci kradje!!

Zeljko
Gost
Zeljko

Ima li ko da stane na put ovim bahatim bankama ojadise i ljude i firme u CG sjecam se da sam placao i 12% bruka

Djedov šiptar ✌
Gost
Djedov šiptar ✌

Udg jesam li i tebe dužan pare na kamatu 😂😂😂😂plastika 😂😂😂👍✌

Djedov šiptar ✌
Gost
Djedov šiptar ✌

I ja sam prije trideset godina rekao da je univerzum beskonačan 😂✌

Send this to a friend