Ekonomija

Castellana tužila Hipotekarnu zbog naplate obrade kredita, banka tvrdi da je sve po zakonu

Castellana

Kompanija Castellana tužila je Hipotekarnu banku jer im je za obradu kredita naplatila 6.700 eura, a u Ugovoru o kreditu nije navela na šta se jednokratna naknada odnosi. Iz Hipotekarne banke za CdM kažu da tužba nema utemeljenje i da će sačekati kraj sudskog postupka.

Kako tvrdi punomoćnik kompanije Castellana, advokat Miloš Vukčević, tužena banka ni na prvom ročištu nije objasnila na osnovu čega je naplatila pomenutu sumu. Zbog toga je angažovan vještak finansijske struke koji će na ročištu 27.novembra dati nalaz i mišljenje povodom naplate obrade kredita.

“Banka u ugovoru nije jasno navela koji su to stvarni troškovi, niti je danas na ročištu rekla po kojem kriterijumu je to uradila. Sud je danas prihvatio da se angažuje vještak finansijske struke koji treba da utvrdi koji su to troškovi i mehanizam kojim se obračunava i kako se došlo do procenta od 0,2 odsto. Prema mom mišljenju, troškova mimo papira i obrade zahtjeva nema”, kazao je on.

Vukčević je kazao i da je danas sudu dostavio presude Apelacionog suda u Beogradu i Višeg suda u Somboru, gdje su ovakve odredbe poništene.

Kako tvrdi punomoćnik Castellane, banka nije jasno predstavila korisniku kredita, Castellani, za koju uslugu i koje troškove mu naplaćuje tu jednokratnu naknadu.

Naime, on kaže da je navedena odredba Ugovora o kreditu nepoštena i ništavna jer je suprotna Zakonu o obligacionim odnosima.

“Banka nema troškove obrade kredita, a ako ih eventualno ima, onda je dužna da ih jasni predstavi korisniku usluga u ugovoru, da jasno definiše vrstu i visinu tih troškova. U konkretnom slučaju, Hipotekarna banka to nije uradila, jer u Ugovoru u kreditu nije navela na šta se jednokratna naknada u iznosu od 6.700 eura odnosi. Dakle, banka nije jasno predstavila korisniku kredita Castellani za koju uslugu i kojetroškove mu naplaćuje tu jednokratnu naknadu”, tvrdi advokat Vukčević.

Takođe, kako dodaje, i u odgovoru na tužbu, banka sve vrijeme ističe da je to naknada za troškove obrade kredita, ne dajući odgovor koji su to troškovi koje banka ima u konkretnom slučaju.

“Banka ni jednom riječju ne navodi koji su to troškovi koje banka ima za obradu kredita, kako je se došlo do iznosa od 6.700 eura, koji su to mehanizmi koje banka koristi da bi obračunala navedenu visinu ove jednokrante naknade. Sve navedeno čini navedenu odredbu nepoštenom i ništavom, suprotnom članu 8 ZOO koji propisuje da se u zasnivanju ispunjavanju dvostrano obaveznih ugovora ugovorne stranepridržavaju načela jednake vrijednosti uzajamnih davanja. Iz tog razloga, tužbom Castellane je predloženo da se angažuje vještak ekonomsko finansijske struke koji bi sproveo vještačenjeu cilju utvrđivanja da li je banka imala troškove prilikom obradeovog kreditnog zahtjeva, i ukoliko ih je eventualno imala, koji suto troškovi i na šta se tačno odnose”, naveo je on.

Iz Hipotekarne banke kažu da tužba nema utemeljenje.

“Hipotekarna banka će sačekati odluku suda povodom pomenute tužbe. Hipotekarna banka radi u skladu sa zakonom što se i potvrdilo u prethodnoj tužbi iste firme, kada je i dosuđeno u korist Hipotekarne banke.Važno je napomenuti da Hipotekarna banka neće odgovarati na medijske pritiske od strane Castellane već će sačekati odluku sudskih instanci”, saopštili su oni CdM-u.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

Novac za obradu kredita, polisa osiguranja, mjesecno odrzavanje računa, SMS koji banka šalje klijentu i naplaćuje ( 0,80 € u Komercijalnoj banci Budva) sve je pljačka. Inače, Hipotekarna banka je jedna od lošijih ako se uopšte može napraviti komparacija.

Adv
Gost
Adv

Banke nezakonito naplacuju njihov tzv. ‘trosak obrade kredita’. To je presudio Vrhovni sud Srbije gdje je stav da ako banka ne navede na sta se taj trosak odnoai onda nezakonito naplacuje naknadu, to kod nas na zalost gdje banke imaju lobije kod Vrhovnog suda to nije slucaj, donose se stavovi na stetu gradjana. Cijena koštanja kredita moze biti samo ugovorena… Više »

Mila K
Gost
Mila K

Da li se najbolje razumije odgovor banke- da li je ventulano cak i ovako samo porazeni Apelacioni sud (katastrofa oko Regionalnog) vratio na ponovno sudjenje odluku suda oko znacajne sume koja je netransparentno naplacena od klijenta u ranijim godinama, a na sto se mora obratiti paznja jer je bankama posao da budu max transparentne prema klijentima Zar ovo nisu ozbiljni… Više »

HB zaposleni 😎
Gost
HB zaposleni 😎

A koja banka bilo koga primorava da uzme novac? Uzmes novac, posluzis se i onda tuzis. A ovaj portal se izgleda bavi plaćenim PRom za povrijedjenu sujetu Castellane za prethodnu tužbu

Covjek
Gost
Covjek

Bitno je da losi ljudi kazne, nema placene promocije zato sto su castellana dobili svoj novac nazad a hipotekarna je kriva!!radite vi za mafiju koliko
god hoces😎😎!

Bankar
Gost
Bankar

U planu otplate kredita koji klijent dobije i ima uvid prije isplate kredita su navedeni svi troškovi kredita – provjera u kreditnom registru koji naplaćuje CBCG, mjenice, naknada za obradu kredita, polise osiguranja i sl.

Dejo
Gost
Dejo

Bankaru nadam se da ce pretpostavljeni procitati tvoj komentar i nagraditi te nekom novom vedetom sa saltera.

Zdravko
Gost
Zdravko

Dejo, sve banke to naplaćuju. Što tebe baš žulja Hipotekarna? Mora da imaš neki problem.

Bankar
Gost
Bankar

Ovaj se stalno nesto tuzi, kada je uzimao novac dje su mu tada bili pravnici da mu cuvaju interese

Milos
Gost
Milos

Prica svake banke,samo krade a drzava im popusta😒😒

Covjek
Gost
Covjek

Kako mozete da budute na stranu banke sto stalno kradaju svima pare😒😒

Mirso
Gost
Mirso

Jedna od cuvenih bankarskih prevara…i sad ide mito sudiji u postupku i onda hvala Vladi Crne Gore na ovom i slicnim podsticajima poslovanju. A zuta banka samo neka je zdravo…kao treci kanal nekad

Pae
Gost
Pae

Banke su lopine nevidjene

Cerovic
Gost
Cerovic

Tako su meni u nlb probali dosa da potpisem ugovor i unaprijed spremili naplatu obrade.

Energetik
Gost
Energetik

Sve ovo lici na zelenasenje po zakonu

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Ne lici, vec jeste zelenasenje

-Muljavi-
Gost
-Muljavi-

2007god. Komercijalna banka na 60 iljada kredita mi uzela 1200eura rekli za obradu.Ni dan danas mi nije jasno šta su to obradjivali….možda neku njivu ??

Velimir
Gost
Velimir

AKO IM OPROSTITE ONDA MORATE SVIMA,
KASTELANA NIJE NEKO OD KOGA SE VI BOJITE,MADA BIH VOLIO DA IZGUBITE SPOR,
ZBOG GRADJANA!

brko mali
Gost
brko mali

Kod iste banke sam podigao kredit od 5000. Dali su mi 4800, kad sam pitao zasto rekli su troskovi obrade kredita. To bi mozda moglo da prodje kao dodatak na kamatu koju svakako moram da otplatim ali da uzmem kredit na 1 iznos a na ruke dobijem manji iznos je cist lopovluk.

Mirko
Gost
Mirko

Iskreno se nadam da je ovaj minus na komentar slucajan.

Roro
Gost
Roro

Klepili smo vam 6,7hilj.eura,zbog potrošnje papira,štampača i hemijske olovke.Kamatu od 9%ćete normalno plaćati svakog mjeseca.Ne treba vam vještak,to vam je to.PS…sledeći put prije nego što potpišete Ugovor,otvorite oči.Potonja pamet mačku o rep….Hipokleparna

Milos
Gost
Milos

Bjezi brate ako ti neko toliki novac ti uzima na zivot ti ne bi rekao sto nisam otvorio oci nego bi im psuo majku

bandiera rossa
Gost
bandiera rossa

Kada se požališ na neku bankarsku uslugu, đe je zloupotreba i drskost očigledna, odgovor bude …to Vam je u svakoj banci tako. Majko, dobio sam jedinicu, ali su svi dobili.

Marina
Gost
Marina

Bravo!

Send this to a friend