Ekonomija

CBCG: Neka javnost prosudi ko obmanjuje, Žugić činjenicama, ili Konjević jeftinim politikantskim izjavama

Centralna banka Crne Gore

Centralna banka Crne Gore reagovala je na izjavu poslanika SDP Raška Konjevića koji je pozvao guvernera Centralne banke Radoja Žugića da podnese ostavku zbog naplate kamate za odložene kredite, optužujući ga da “kada god se pojavi u nekim izazovnim situacijama, obično obmane javnost”.

Iz CBCG poručuju da Žugić nije obmanuo javnost, da je sve što je izrekao bilo precizno i tačno:

“Neka prosudi ko obmanjuje javnost, guverner CBCG ili Vi koji dajete jeftine politikantske izjave računajući na sticanje jeftinih političkih poena”, poručuju iz CBCG.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

U ovom teškom vremenu, kada je naša država i cio svijet suočen sa možda najvećom krizom, za očekivati je da svi damo svoj doprinos u ogromnim naporima koje ulaže naša država. Tako da nije vrijeme za demanti bilo čije populističke izjave, već samo za iznošenje činjenica i podršku pokušaju smanjivanja negativnih uticaja krize na građane i ekonomiju. Radeći veoma intezivno sa cijelim timom Centralne banke i izvršnim direktorima banaka, bez prekida i u kontinuitetu, kao i sa državnim organima, uradili smo ogroman posao za koji bi od ljudi znanja i struke trebali dobiti samo pohvale.

Guverner Žugić nije obmanuo građane, kao ni njegov tim, citiram: “U produženom roku otplate kredita će se regularno naplaćivati rate (kamata plus glavnica) koje su bile u stanju mirovanja, odnosno umoratorijumu…Obračun obaveza se vrši shodno uslovima o kreditu, koji se ne smiju pogoršavati tokom moratorijuma, a što će CBCG posebno kontrolisati… Tokom trajanja moratorijuma ne naplaćuje se ništa, a obračunava se i kamata i glavnica prema uslovima iz ugovora o kreditu”.

Ovo je potpuno u duhu onoga što je tim CBCG detaljnije razradio, i što je dostupno kompletnoj javnosti.

Tako da ovdje nema niti obmane, niti neistine, za one koje žele dobro, kako građanima tako i ekonomiji.

I sama Odluka Savjeta CBCG je potpuno jasna, dodatno uputstvo smo pisali zbog javnosti.

Nijesmo očekivali da ćemo termin moratorijum morati objašnjavati ekspertima, posebno nekom ko je bio ministar finansija. Očigledo je da se radi o jeftinom populizmu u veoma izazovnim vremenima.

Inače, moratorijum se sprovodi identično u svim jurisdikcijama, osim što u slučaju Albanije, Kosova, Bosne I Hercegovine i Hrvatske, moratorijum zavisi od odluka komercijalnih banaka. Jedino su Crna Gora i Srbija uvele obavezu poštovanja prava na moratorijum (aktivacija po zahtjevu klijenta u Crnoj Gori, odnosno automatizmom u Srbiji), i banke to moraju primjenjivati.

Oko solidarnosti bankarskog sektora, duboko griješite. Banke su se ovom mjerom odrekle četvrtine priliva likvidnih sredstava, uz očekivanje svih da nastave sa kreditnom podrškom prema privredi i stanovništvu.

Srž ove mjere je povećanje raspoloživog dohotka privrede i stanovništva, što je posebno važno za one građane kojima je smanjena zarada ili su ostali bez nje, kao i za pravna lica koja već osjećaju posljedice tekuće situacije. Odgovornost banaka se ogleda i u pojednostavljenoj komunikaciji sa klijentima, poput telefonskog poziva, čime se poštuju preporuke državnih institucija o držanju socijalne distance, uz odricanje prihoda po osnovu provizija za e banking I naknada za podizanje novca sa bankomata. Na banke je prenesen administrativni trošak po osnovu sprovođenja moratorijuma, uključujući i eventualne troškove po osnovu aneksa ugovora o kolateralima.

Upoređujući mjere između država regiona, očigledno je da finansijski sistem  Crne Gore, sa Odlukom o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog koronavirusa na finansijski sistem, usvojenom od strane Savjeta CBCG 18. Marta 2020, trenutno sprovodi jedne od najobuhvatnijih i najsnažnijih mjera podrške u odnosu na region. Banke su u obavezi da prihvate moratorijum na otplatu kredita do 90 dana za fizička i pravna lica  (korisnike kredita) koji to pravo žele ostvariti. Ova vrsta podrške je u ovom momentu prava privilegija za likvidnu poziciju građana i privrede u odnosu na ono što finansijska tržišta trenutno nude građanima i privredi Makedonije, Hrvatske, Albanije, Kosova i Bosne i Hercegovine, koji na ovaj obim podrške (pravo na moratorijum na otplatu kredita) još uvijek ne mogu da računaju.

Naporedo, nedavno usvojenom Odlukom CBCG je razmotrila i uticaj krize na dugi rok, posebno u dijelu koji se odnosi na upumpavanje nove likvidnosti. Novom Odlukom, banke su u mogućnosti da restrukturiraju kredite pravnim i fizičkim licima koja su pogođena uticajem korona virusa, prilagođavajući kredit novim  uslovima. Da bi relaksirala banke u tom procesu, CBCG je donijela odluku da te kredite smatra novoodobrenim kreditom, relaksirajući banke troškova po osnovu rezervacija. Centralna Banka najavljuje još podsticaja u oslobađanju dijela obavezne rezerve, koja iznosi preko 250 miliona eura, što bi uz postojeći nivo likvidnosti od oko milijardu eura  omogućilo bankama nastavak kreditne podrške građana i privrede.

Ostavljamo javnosti da prosudi ko obmanjuje javnost, guverner CBCG ili Vi koji dajete jeftine politikantske izjave računajući na sticanje jeftinih političkih poena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Katmandu
Gost
Katmandu

Pa danas tek banke krenule sa donacijama. Ubijedili bankari Zugica da svi zarade na ovom narodu pa ajde malo da zamazemo oci, da mrvicu profita doniramo. Zalosno

Lela
Gost
Lela

Ako cemo pravo rec Zugic je rekao pa poreko prvo da je monatorijim bez kamate

Prč
Gost
Prč

Dobro je da su vradjani uopsre dobili mogucnost odlaganja kredita.al nemojte nam mazati oci sa glupostima i vrijedjati inteligenciju,konjevic je upravu.dodatne kamate ce postojati za svo vrijeme odlaganja kredita a po vama je to uredu u ovakvom trenutku kada se cijeli svijet bori za goli zivot a svi znamo da je ovl tek pocelo i to je kraj price hospodine… Više »

Cbcg trt
Gost
Cbcg trt

Banke će ovim potezim zaraditi više novca = izašle su same sebi u susret (jer jesu likvidne oa im 3 mjeseca ne znači puno). E sad, druga je stvar što i to na žalost odgovara narodu jer je pitanje kako bi neki (mnogi?) plaćali rate kredita da nema ovog moratorijuma

Miso
Gost
Miso

Zugic

Bob Rock
Gost
Bob Rock

E ako znam zasto brisete komentare CDM…

Yoyo
Gost
Yoyo

Vrana vrani oci me vadi! Vazda im je malo bilo! Banks su profiteri u ovoj krizi a guverner im duva u …..

Todor
Gost
Todor

Ee koliko ce se banke zrtvovat, no penzioneri to ne razumiju. Tolika administracija za obradu novih rata a ni centa nece uzet…

S.Hawk
Gost
S.Hawk

Žugić, culi smo svi sta je covjek rekao. Citav svijet drhti od ekonomske krize a nase banke gledaju da zarade i u ovom slucaju.

PG081
Gost
PG081

Zugic

Stara_ Varos
Gost
Stara_ Varos

Ma nisam na stranu Konjevica ali je ovdje potpuno u pravu, Zugic se izuo, ali izgleda sto vise obmanjujes bolke prolazis, problem je sto on nema kapcitet da radi na salter a ne da bude guverner, ne znam ko gura ove kvazi kadrove?!

The Stig
Gost
The Stig

Pa javnost Vam i kaze. Sada Vi vratite sve izjave (pocev od premijerovog obracanja) pa do danas. Svaki Vam je posao ovakav, stalno nesto muljate.

Ni po babu...
Gost
Ni po babu...

Imam kredit kod jedne banke, preostalo je još 12000 da vratim. Ovaj obračun će mi povećati ratu za oko 5 eura mjesečno. Mnogo mi više znači što 3 mjeseca ne vraćam kredit, nego tih 5 eura.

alo
Gost
alo

Nije ti to 5 eura druze nego 5x broj rata

Ni po babu...
Gost
Ni po babu...

Ala: Tako je. Ali na ratu od 600 eura neće mi se poznat, a ova 3 mjeseca mi znače, jer ništa ne zarađujem.

NORTON
Gost
NORTON

Ajd neka meni neko objasni, piste da ste izasli u susret gradjanima zbog situacije, rok otplate kredita se produzava za 3 mjeseca plus rata se povecava. Pa ko je ovde lud, meni nista nije jasno.

aooo
Gost
aooo

To ti je izlazenje u susret. Zamisli da su poslali nekoga da te dovede, mislim da bi ti duplirali kredit

Milos
Gost
Milos

Saopstenje vam je isto kao i guverner. Tragikomicno!

boki
Gost
boki

Briga me za Konjevića, ali ovo je stvarno sraman potez Žugića. Popustio je bankarima kojima nije dosta zarade nego su na ovu muku našli još da otimaju od građana. Pokazao je da njegova izjava nema nikakav kredibilitet i ako ima iole dostojanstva Žugić treba da podnese ostavku

Majkl
Gost
Majkl

Zugic je obmanuo gradjane i javnost.Zna se sta je moratorijum.
Moratorij (kasnolat.), vremensko je razdoblje u kojem se odgađa izvršavanje svih legalnih obveza i otplate duga.
Znaci miruje i kamata !
Jasno ko dan !

Send this to a friend