Ekonomija

CBCG prati slučaj dobijenog sudskog spora CEZAP-a protiv CKB banke

Centralna banka, u skladu sa svojim ključnim funkcijama koje se odnose na podsticanje i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i sigurnog i efikasnog platnog prometa, kao i na zaštitu prava korisnika finansijskih usluga, sa punom pažnjom prati okolnosti koje se tiču prvostepene presude Osnovnog suda u Podgorici po tužbi CEZAP-a protiv Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica, , uvažavajući nezavisnost nadležnih organa, kazao je guverner Radoje Žugić na sastanku sa izvršnim direktorom CKB Palom Kovačem.

Naime, osnovni sud u Podgorici donio je presudu po prvoj kolektivnoj tužbi (tužba za zaštitu kolektivnih interesa potrošača) pokrenutoj u Crnoj Gori, kojom je utvrđeno da je Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (CKB banka) povrijedila čl. 23. st. 2 Zakona o potrošačkim kreditima, čime je ujedno povrijedila kolektivna prava potrošača.

“Utvrđuje se da je tužena povrijedila čl. 23. st. 2 Zakona o potrošačkim kreditima određujući naknadu za prijevremnu otplatu kredita u iznosima od 1%, odnosno 0,5% iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje, čime je ujedno povrijedila kolektivna prava potrošača. Zabranjuje se tuženoj da u ugovorima koje nudi potrošačima određuje naknadu za prijevremenu otplatu kredita u procentima, zavisno od iznosa kredita, odnosno od iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude. Tuženoj se zabranjuje takvo ili slično postupanje ubuduće”, navodi se, između ostalog u presudi Osnovnog suda.

Presuda je donijeta 14. januara 2021. godine, po tužbi koju je Centar za zaštitu potrošača (CEZAP), preko svog punomoćnika – advokata dr Miloša Vukčevića, podnio u januaru 2020. godine. Prema tužbi CEZAP-a, tužena strana – CKB banka je narušila kolektivne interese i prava potrošača (postojećih i potencijalnih klijenata) jer im naknadu za prijevremenu otplatu kredita uvjek naplaćuje u maksimalnom iznosu od 1%, odnosno 0,5%, što je u suprotnosti sa članom 23. st. 2 Zakona o zaštiti potrošača koji propisuje da ta naknada mora biti pravedna i objektivna, te jednaka opravdanim troškovima koje ova banka neposredno ima u vezi sa prijevremenom otplatom kredita.

Kovač je izvijestio guvernera o toku postupka spajanja dvije velike banke, sa operativnog i regulatornog aspekta.

Na sastanku je bilo riječi o zaštiti potrošača, odnosno korisnika finansijskih usluga i aktivnostima nadležnih institucija u toj oblasti.

Centralna banka Crne Gore upoznata je sa prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici po tužbi CEZAP-a protiv Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica.

“Guverner Žugić je istakao da Centralna banka, u skladu sa svojim ključnim funkcijama koje se odnose na podsticanje i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i sigurnog i efikasnog platnog prometa, kao i na zaštitu prava korisnika finansijskih usluga, sa punom pažnjom prati okolnosti koje se tiču navedene situacije, uvažavajući nezavisnost nadležnih organa”, saopšteno je iz CBCG.

Send this to a friend