Ekonomija

CBCG prognozira rast ekonomije od oko tri odsto

Centralna banka Crne Gore CBCG prognozira da će u 2019. godini biti ostvaren rast ekonomije od oko tri odsto, kazao je guverner Radoje Žugić tokom sastanka sa regionalnom direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan Lindom Van Gelder i šefom Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuelom Salinasom.

Žugić je prezentovao aktuelne podatke u vezi sa makroekonomskom situacijom, kao i stanjem u bankarskom sektoru.

Prema zvaničnim podacima MONSTAT-a, u 2018. godini ostvaren je rast crnogorske ekonomije od 5,1 odsto.

“Rastu su, u najvećoj mjeri, doprinijeli snažna investiciona aktivnost i pozitivni trendovi u sektorima turizma, energetike i građevinarstva”, istakao je Žugić.

CBCG prognozira da će u 2019. godini biti ostvaren rast od oko tri odsto.

“Sve ključne indikatore poslovanja banaka karakterišu pozitivni trendovi što direktno doprinosi daljem jačanju otpornosti bankarskog sektora“, istakao je Žugić i dodao da je u 2019. godini nastavljen trend rasta depozita i kreditne aktivnosti dok, sa druge strane, nivo nekvalitetnih kredita i kamatne stope nastavljaju da opadaju.

Guverner je upoznao sagovornika i sa intenzivnim aktivnostima CBCG, usmjerenim na usaglašavanje nacionalne regulative sa direktivama Evropske unije, jačanje supervizorske funkcije i snaženje kapaciteta za prevenciju pranja novca, kao i sa aktivnostima na modernizaciji platnog sistema.

Posebno važan projekat odnosi se na implementaciju nezavisne procjene kvaliteta aktive (AQR-a) bankarskog sektora u Crnoj Gori, koja je planirana za narednu godinu.

Direktorica Van Gelder je pohvalila ciljeve i prioritete koje je postavila CBCG, ističući da će njihova realizacija doprinijeti daljem jačanju stabilnosti finansijskog sektora.

Predstavnici Svjetske banke su izrazili spremnost da nastave sa pružanjem podrške daljim aktivnostima CBCG, usmjerenim na dodatno snaženje zdravlja bankarskog sektora, u okviru tekuće saradnje na programu razvojne garancije Svjetske banke Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

A plate hoće li rasti

Cheese
Gost
Cheese

To je los ekonomski rast. Ako uzmemo drzave Evrope kao primjer, Poljska, Litvanija, Estonija, Finska, Belgija, Holandija, Svedska, Danska, Austrija, Slovacka, Ceska ubrzavaju ekonomski rast na oko 5%, sto je jako dobro u ovim post kriznim vremenima, i vremenima velike nesigurnosti. I onaj famozni autoput, jedino moze bit isplati a da nam ekonomski output predje 6%…ostalo je sve za zaborav… Više »

Send this to a friend