Ekonomija

Polovina ostvarene dobiti CBCG u državni budžet

CBCG

Savjet Centralne banke CBCG donio je danas Odluku o raspodjeli dobiti vrhovne monetarne institucije za prošlu godinu, prema kojoj se ostvarena dobit, u iznosu od 50 odsto, raspoređuje u državni budžet.

“Preostalih 50 odsto će se usmjeriti u jačanje osnovnog kapitala CBCG, što je definisano Odlukom o povećanju osnovnog kapitala vrhovne monetarne institucije, koju je Savjet danas usvojio“, saopšteno je nakon sjednice CBCG.

Zahvaljujući mjerama interne ekonomije, ostvarenoj racionalizaciji troškova i povećanju obima poslova, CBCG je, bez povećanja cijena svojih usluga, na kraju prošle godine, iskazala visok pozitivan neto rezultat, u iznosu od 2,7 miliona eura.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za januar 2018. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

“Ocjenjeno je da su i u 2018. godini nastavljeni pozitivni trendovi iz prethodne godine, zahvaljujući čemu je finansijski sistem, koga dominantno čine banke, značajno unaprijeđen”, saopšteno je iz CBCG.

Savjet je danas usvojio Finanijske izvještaje CBCG za 2017. godinu, sa Izvještajem nezavisnog revizora.

“Konstatovano je da je finansijsko poslovanje CBCG karakterisao visok nivo racionalizacije troškova. Naime, ostvareni administrativni i operativni rashodi CBCG u prošloj godini niži su od planiranih veličina. Nezavisni eksterni revizor je izrazio pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje CBCG”, navode u CBCG.

Savjet je donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o statističkim podacima koji se dostavljaju Centralnoj banci Crne Gore za potrebe sastavljanja platnog bilansa Crne Gore. Promjena Odluke je uslovljena izmjenom kontnog okvira za banke, koji se primjenjuje od 1. januara 2018. godine.

Savjet je danas razmatrao i usvojio Godišnji makroekonomski izvještaj za 2017. godinu, u kome je dat pregled najvažnih kretanja koja su u prethodnoj godini karakterisala realni, fiskalni i finansijski sektor.

“Konstatovano je da su makroekonomske performanse Crne Gore u 2017. godini bile značajno bolje u odnosu na 2016, te da su smanjene ranjivosti u finansijskom, fiskalnom i realnom sektoru”, saopšteno je iz CBCG.

Prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, crnogorska privreda je ostvarila rast od 4,4 odsto u 2017. godini.

“Ovom rezultatu najviše je doprinijelo intenziviranje aktivnosti na izgradnji velikih infrastrukturnih projekata, te ostvareni rast u sektorima građevinarstva, energetike, turizma, šumarstva, trgovine i većini vidova saobraćaja. Konstatovano je da je unaprijeđena konkurentnost privrede, kroz ostvarenje suficita u razmjeni usluga, kao i zadržavanje iznosa SDI na visokom nivou”, navode u CBCG.

Godišnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2017. godine iznosila je 1,9, dok je prosječna godišnja stopa inflacije u 2017. godini iznosila 2,4 odsto.

U 2017. godini, bankarski sektor je bio stabilan i likvidan i ostvario je, na agregatnom nivou, pozitivan finansijski rezultat, u iznosu od 35,1 milion eura.

Send this to a friend