Ekonomija

CBCG sa djecom i mladima uspješno obilježila Svjetsku nedjelju novca

Centralna banka Crne Gore je brojnim aktivnostima, organizovanim tokom protekle sedmice, obilježila Svjetsku nedjelju novca, manifestaciju koja ima za cilj jačanje finansijskog opismenjavanja, kao i širenje finansijskih znanja i vještina, prvenstveno kod djece i mladih.

Kako je saopšteno iz CBCG, u aktivnosti koju su osmislili povodom Svjetske nedjelje novca, obilježene pod sloganom „O novcu je važno znati“, bio je uključen veliki broj djece i mladih iz različitih crnogorskih gradova.

Tokom manifestacije je bila organizovana posjeta studenata Ekonomskog fakulteta Centralnoj banci Crne Gore i, tom prilikom, održana su predavanja na teme uloge CBCG u našem finansijskom sistemu i prepoznavanja falsifikovanog novca.

“U okviru akcije, bile su organizovane i posjete učenika OŠ „Njegoš“ sa Cetinja i Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice Muzeju novca. Učenicima su bili u prilici da obiđu postavku Muzeja, a za njih su upriličene i projekcije filmova Devalvacija jednog osmjeha i Zle pare”, navode u CBCG.

U saradnji sa Inovaciono-preduzetničkim centrom Tehnopolis iz Nikšića, u tom gradu je u četvrtak organizovan cjelodnevni događaj, koji je uključio niz predavanja na temu novca, štednje, uloge i značaja finansijskih instutucija. Predavanjima su prisustvovali učenici OŠ „Olga Golović“, Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i Gimnazije „Stojan Cerović“.

“Osim navedenog, tokom protekle sedmice, predstavnici CBCG posjetili su podgorički vrtić „Zvončić“ (JPU „Đina Vrbica“), OŠ „Štampar Makarije“ iz Podgorice, Gimnaziju „25. maj“ u Tuzima, OŠ „Dašo Pavičić“ i Srednju mješovitu školu „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog, OŠ „Risto Manojlović“ iz Kolašina i OŠ „Aleksa Bećo Đilas“ iz Mojkovca”, ističu u Centralnoj banci.

U okviru posjeta, dodaju, za djecu mlađeg uzrasta su bile organizovane kreativne radionice, a za stariji uzrast predavanja i diskusije na brojne ekonomske i finansijske teme. Dvijema školama su uručene donacije u vidu računarske opreme.

“Kroz iniciranje i sprovođenje ovakvih edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, CBCG promoviše finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem. Namjera je da djeca u najranijem djetinjstvu započnu sa usvajanjem korisnih i zdravih navika u upravljanju i raspolaganju novcem, kao i racionalnom i mudrom trošenju”, zaključuje se u saopštenju CBCG.

Svjetska nedjelja novca je globalna manifestacija, koja se organizuje na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i mladih, a obilježava se u više od 130 zemalja svijeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
komentator
Gost
komentator

Cemu sluzi ova cbcg?

gost
Gost
gost

Zovu je Institut za majku i dijete jer tamo rade zene i djeca bitnih ljudi… Sad bi je mogli nazvat i zabaviste…

boro
Gost
boro

bravo ti ga brate moj…..najjache ime
sve ti cvetalo…..

Send this to a friend