Ekonomija

CEDIS će omogućiti kvalitetnije napajanje strujom u Ulcinju

Foto: CEDIS, FB

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je u prethodnom periodu pokrenuo realizaciju niza projekata koji će, nakon završetka, građanima Ulcinja obezbijediti kvalitetnije napajanje električnom energijom, naročito u periodu povećanja potrošnje tokom ljetnje sezone, saopšteno je iz kompanije.

“Najvažniji, ali i finasijski i izvođački najzahtjevniji projekat koji je aktuelan u Ulcinju je izgradnja trafostanice 35/10 kilovolti (kV) Novi Ulcinj, čija ukupna vrijednost, uključujući i cijenu gradnje kablovskih vodova, iznosi oko dva miliona eura“, kazali su iz CEDIS-a agenciji Mina-business.

Iz kompanije su naveli da su naličje tog projekta raskopane ulice i saobraćajne gužve koje prati i izražen revolt građana.

Iz CEDIS-a su poručili da su preduzeli sve mjere kako bi trafostanica Novi Ulcinj i uklapanje objekta u postojeći elektrodistributivni sistem bili izgrađeni u što kraćem roku.

Oni su kazali da je realizaciju projekta pratio niz problema koji su za posljedicu imali prolongiranje rokova.

Glavni inženjer za vođenje projekta u CEDIS–u, Ivan Stešević, podsjetio je da su u cilju brže realizacije projekta od Vlade zatražili i dobili saglasnost da početkom oktobra prošle godine, mjesec pred izdavanje građevnske dozvole, započnu izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa, odnosno za postavljanje 35 kV kablovskih vodova za priključenje trafostanice Novi Ulcinj.

„Na osnovu saglasnosti Vlade, izvođač je uveden u posao, a prvi korak je bio rezanje asfaltnih površina. Nijesmo imali katastar postojećih instalacija, odnosno radove su konstantno pratile komplikacije, gdje se nakon rezanja asfalta otkrivaju kablovi ili cijevi za vodu, što je zahtijevalo izmjene trase, uključujući i izuzetan rizik po bezbjednost ljudi na terenu“, objasnio je Stešević.

Iz CEDIS-a su saopštili i da su vremenske prilike tokom izvođenja radova na polaganju kablova bile izuzetno loše, kišna sezona neuobičajeno duga, što je dodatno otežavalo izvođenje radova.

Posebnu problematiku su predstavljale i podzemne vode, naročito od trafostanice Kodre do trafostanice Grad.

Stešević je rekao da je zbog terena koji obiluje podzemnim vodama često dolazilo do punjenja kanala, zbog čega je izvođač bio primoran da koristi pumpe.

„Naročito je bilo komplikovano kod trafostanice Kodre, gdje je bilo neophodno zatvaranje saobraćajnice zbog angažovanja mehanizacije za ispumpavanje vode“, dodao je Stešević.

Iz CEDIS-a su naveli i da su radovi na određenim dionicama prekidani, kako bi bili ubrzani na drugim, zbog usaglašavanja aktivnosti sa radovima, prvo na kružnom toku u centru Ulcinja, a zatim i zbog izgradnje određenih saobraćajnih pravaca.

Iz kompanije su rekli da razumiju revolt građana, kao i da preduzimaju sve neophodne mjere u cilju što brže finalizacije projekta.

„Međutim, pojedini građani namjerno oštećuju lokalne puteve kako bi izdejstvovali asfaltiranje, što može samo produžiti period sanacije, jer izvođač nema ugovorenu obavezu da sanira površine koje nije oštetio“, dodali su iz CEDIS-a.

Stešević je saopštio da se od početka radovi izvode u skladu sa najvišim standardima.

„Položeno je osam kablova i optički, a objekat uvezan sa ostalim trafostanicama u prsten, što zapravo znači da će nakon puštanja trafostanice kvalitet napajanja električnom energijom u Ulcinju biti na izuzetno visokom nivou“, dodao je Stešević.

I u Opštini naglašavaju da su, ovaj projekat, uključujući i čitav niz ostalih investicija koje CEDIS realizuje u Ulcinju, izuzetno važni za grad.

Gradonačelnik Opštine Ulcinj, Ljoro Nrekić, rekao je da trafostanica Novi Ulcinj, predstavlja neophodan infrastrukturni preduslov za stabilne naponske prilike u gradu u narednih 25 do 30 godina.

Nrekić je rekao da je vrlo važno da građani shvate da tako važne i skupe investicione projekte neminovno prate problemi koji su trenutno aktuelni na određenim dionicama postavljanja kablova u Ulcinju.

Iz Opštine i CEDIS-a su kazali da će aktivnosti na kablovskom uklapanju trafostanice Novi Ulcinj, kao i sanacija prethodno raskopanih dionica, biti završene prije početka turističke sezone.

Gradnjom trafostanice Novi Ulcinj direkno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati 3,07 hiljada potrošača sa područja Pinješa, Nove Mahale, Metriza, Prisana, Starog Grada, kao i hoteli Albatros, Mediteran i Holegro.

Takođe, bolje napajanje može očekivati i 5,53 hiljade potrošača sa područja užeg gradskog jezgra, usljed rasterećenja trafostanice Grad, koja godinama tokom špica sezone radi u režimu preopterećenja.

„Pored gradnje trafostanice Novi Ulcinj, CEDIS u Ulcinju realizuje i niz drugih investicionih projekata, vrijednih dva milona EUR“, zaključili su iz CEDIS-a.

Send this to a friend