Ekonomija KONTINUIRANIM USAVRŠAVANJEM DO OPTIMALNIH REZULTATA

CEDIS edukuje zaposlene da rukuju opremom

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ove godine je opredijelio oko 150.000 eura Sektoru za održavanje, saopštili su Dnevnim novinama predstavnici kompanije.

Oni su dodali da je u toku realizacija projekata koji se tiču edukacija za rukovanje opremom, nabavke nove, savremenije i pouzdanije opreme.

“Inženjeri i tehničari iz CEDIS-a, da bi zadovoljili savremeni način života i rada društva i sve zahtjevnije potrebe korisnika, prate nova dostignuća iz te oblasti, naročito kada je riječ o opremi i instrumentima koji su potrebni za ispitivanja, a koja pomažu bržem nalaženju kvarova i analizi dobijenih rezultata. Svake godine kompanija opredjeljuje određena sredstva u te svrhe. Ove godine je, za tu namjenu, u Sektoru za održavanje izdvojeno oko 150.000 eura”, rekli su Dnevnim novinama u kompaniji.

Koordinator za poslove održavanja u Sektoru CEDIS-a Milovan Mitrović istakao je da je praćenje trendova u oblasti elektroenergetike posebno važno za kvalitet obavljanja posla.

“Inženjeri i tehničari CEDIS-a proteklog mjeseca su prisustvovali prezentaciji savremenih uređaja za ispitivanje i dijagnostiku enegretskih transformatora. To je bila dobra prilika da vide rad na uređajima Tetex 2293, analizator namotaja transformatora, mjerenje otpora namotaja, prenosnog odnosa”, naveo je Mitrović i objasnio da je transformator veoma važan element u elektroenergetskom sistemu.

Da bi se njegov vijek produžio, kako dodaje, potrebna je neprestana kontrola.

“Tom elementu, zbog njegove važnosti i posvećujemo veliku pažnju u Sektoru za održavanje mreže. Za nas je veoma interesantan uređaj i mobilni mjerni sistem za dijagnostiku i analizu izolacije energetskih transformatora Midas micro 2883. Uređaj je namijenjen za ispitivanje faktora snage i faktora gubitaka i kapaciteta na terenu, što nam daje bolju sliku o pogonskoj spremnosti energetskog transformatora”, rekao je Mitrović Dnevnim novinama.

U CEDIS-u navode da novom opremom treba znati i kvalitetno rukovati, zbog čega se trude da organizuju više seminara i praktičnih obuka za zaposlene.

Rad i upravljanje elektrodistributivnim sistemom, kako su dodali, zahtijeva iskustvo, spremnost, prilagođavanje i praćenje trendova koje razvoj mreže zahtijeva.

Predstavnici kompanije su istakli i da u Sektoru za održavanje imaju puno aktivnosti, od kojih je u toku priprema dalekovoda od 35 kilovolti i 35/x kilovolti trafo-stanica za zimsku sezonu.

“Posljednjih godina, akcenat je stavljen na preventivno održavanje, što je i dovelo do odličnih rezultata, pa su ekipe iz službi za održavanje vazdušnih vodova i održavanja trafo-stanica 35/x kilovolti i kablova, relejnu zaštitu i ispitivanje trenutno angažovane na području opština Pljevlja i Žabljak kako bi sve bilo spremno za zimu. Do početka zimske sezone planirano je da se završi kompletna sjeverna regija Crne Gore”, rekli su u CEDIS-u.

Ekipe 35 kilovolti, kako su ukazali, konstantno se obučavaju za rad na novim uređajima prateći savremene trendove i njihovu primjenu u našim uslovima.

“Aktivnosti službi 35 kilovolti su remonti i revizija trafo.stanica 35/10 kilovolti i dalekovoda 35kV. Inženjeri tih službi angažovani su kao predavači u Centru za obuku CEDIS-a”, zaključili su u kompaniji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Uzgred, edukujte šefove trafostanica da Vam ne stradaju ljudi na održavanju mreže, a njihovom greškom. A, i kazna nije velika – zatvor od 6 mjeseci za zzivot.

Bzzz
Gost
Bzzz

Znaci bice Jos Veci racuni kad podijele ove 150 000e na potrosace!

Send this to a friend