Ekonomija

CEDIS obezbijedio novu opremu za kraće trajanje prekida

ilustracija

Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS je za ovu godinu izdvojio 150.000 eura za nabavku instrumenata koji će osnažiti i povećati pouzdanost sistema, ali i osigurati kraće trajanje prekida u napajanju strujom, saopšteno je Dnevnim novinama iz kompanije.

Koordinator za poslove održavanja u Sektoru održavanja CEDIS-a Milovan Mitrović kazao je da su instrumenti stigli u magacin, a u toku je obuka za rad sa njima.

“Ideja je da zaposlene obuče ovlašćeni zastupnici proizvođača instrumenata, što će uticati na efikasnije lociranje kvarova i brže intervenisanje na mreži i otklanjanje problema”, naveo je Mitrović, dodajući da će i prekidi u napajanju strujom trajati kraće.

“Upotreba novih instrumenata rezultiraće rjeđim prekidima u napajanju korisnika, što je i primarni cilj kompanije”, istakao je Mitrović.

Obuku za megaom-metre, digitalne multimetre, amper kliješta i ostale sitne instrumente prošlo je oko 30 zaposlenih. Iz CEDIS-a navode da je obuku za instrumente, koji ispituju otpor namotaja transformatora i visokonaponske kablove, prošla cijela ekipa koja se bavi njihovim ispitivanjem.

“Osim što donose benefite za krajnjeg korisnika u smislu kraćih beznaponskih stanja i sigurnijeg napajanja strujom, instrumenti imaju i bolju funkciju zaštite radnika koji rukuju sa njima”, objasnili su u kompaniji.

Svi instrumenti su, kako naglašavaju, značajni za sistem, ali se izdvajaju uređaji za selekciju kablova iz snopa CI identifikator kabla proizvođača SebaKMT.

Mitrović ističe da je jasna identifikacija kabla, prije nego se on prekine, veoma značajna za siguran i bezbjedan rad.

“Sve greške mogu imati smrtonosne posljedice. Uređaj koji smo kupili je veoma jednostavan i pouzdan”, objasnio je Mitrović.

U značajne instrumente svrstavaju i visokonaponske testere izolacije pet, deset i 15 kilovolti.

“To su uređaji za ispitivanje otpornosti izolacije svih vrsta visokonaponske opreme, tačnije energetski i mjerni trafoi, generatori i motori, kablovi, rasklopna oprema. Oni su namijenjeni za terenska mjerenja i otporni su na smetnje koje se javljaju u energetskim objektima. Svi imaju mogućnost primjene u našim uslovima i doprinose pouzdanosti napajanja kraj njih korsinika”, objasnili su u kompaniji.

Predstavnici CEDIS-a ističu da njihovi inženjeri i tehničari prate dostignuća iz te oblasti, naročito kada je riječ o opremi i instrumentima koji su potrebni za ispitivanja i utiču na efikasnije nalaženje kvarova.

“Rad i upravljanje elektrodistributivnim sistemom zahtijeva iskustvo, spremnost, prilagođavanje i praćenje novih trendova”, tvrde u kompaniji.

CEDIS je ugovor za nabavku instrumenata potpisao sa kompanijom Baranka iz Bara. Zaposlene su obučavali predstavnici beogradskih firmi Tectra i Micom koji su ovlašćeni zastupnici proizvodjača instrumenata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zeljko
Gost
Zeljko

Cuvena Baranka

Lipovo
Gost
Lipovo

Chime se hvalite, ovo je na Balkanu u upotrebi vecc 40 godina. Toliko kasnite!

Radnik
Gost
Radnik

Naravno imamo i mi opremu tu od prije 40 godina, ovo je obnova ispitne opreme… bilo je manjih nabavki i u medjuvremenu, ali ovo je na nivou crne gore za sve lokalne sluzbe

Send this to a friend