Ekonomija AKTIVNOSTI NA REDOVNOM REMONTU ENERGETSKIH OBJEKATA

CEDIS počeo pripremu mreže za zimu

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) intenzivirao je pred zimsku sezonu aktivnosti na pripremi mreže za drugačije vremenske uslove i povećan broj korisnika na sjeveru, saopšteno je Dnevnim novinama u toj kompaniji.

Redovni remont energetskih objekata, kako su dodali, počeo je u septembru i podrazumijeva njihovu pripremu za predstojeću zimu.

“U prvoj polovini septembra počele su redovne godišnje aktivnosti u trafostanicama 35/10 kV na području koje pripada opštini Pljevlja. Radovi su započeti u postrojenjima trafostanica Guke i Mataruge, a nastavljeni u trafostanicama Volođa, Gradac, Šula, Šumani, Odžak i Kosanica”, rekli su u CEDIS-u.

Oni su istakli da njihova Služba za održavanje TS 35/x kV i kablova sprovodi godišnji plan održavanja za ovu godinu koji obuhvata reviziju, remont i zamjenu prekidača i ostale opreme u postrojenjima TS 35/10 kV na sjeveru Crne Gore.

“Time se poboljšava pogonska spremnost energetskih objekata pred zimsku sezonu”, objasnili su u kompaniji.

Prema riječima predstavnika CEDIS-a, septembarski radovi obuhvatili su reviziju i remont prekidača i ostale opreme u postrojenjima na Žabljaku, u Rožajama, Plavu i Gusinju, dok su u oktobru ekipe bile angažovane na poslovima u Beranama, Andrijevici, Nikšiću i Plužinama.

“U novembru će zaposleni nastaviti sa realizacijom plana u Šavniku, Kolašinu, Mojkovcu i Bijelom Polju”, rekli su u kompaniji.

Kako su naglasili, revizija glavnih strujnih krugova u postrojenjima je primarni dio zadataka na terenu koji zahtijeva puno angažovanje izvršilaca.

“Visokonaponske elemente u postrojenjima revizijom i zamjenom po potrebi dovodimo do nivoa da mogu podnijeti naprezanja koja se javljaju u zimskom periodu”, rekao je šef Službe za održavanje trafostanica 35/x kV i kablova Boris Babović.

U CEDIS-u tvrde da će sve aktivnosti biti završene do početka zime, jer vremenski uslovi ne mogu biti prepreka radovima koji se realizuju unutar objekata.

“Uoči novogodišnjih praznika planirani su obilazak i revizija postrojenja u zimskim turističkim centrima Žabljak i Kolašin, gdje se i pored problema koje turistički poslenici imaju zbog COVIDa-19 očekuje dolazak gostiju”, naveli su u CEDIS-u, koji gazduje sa oko 5.000 trafostanica različitih naponskih nivoa, od čega je oko 130, 35 kV naponskog nivoa.

Oni su ukazali da osim planiranih radova, računaju i na neplanirane kada dođe do problema u postrojenju. Jedan od uzroka je priroda električne energije.

“Tada se angažuju svi resursi unutar Službe u cilju što bržeg otklanjanja problema i uspostavljanja naponskog stanja. Naše ekipe misle na korisnike koji u tom trenutku nemaju električnu energiju i cilj im je da vrijeme trajanja prekida bude što kraće”, kazao je Babović.

Ekipe te Službe, kako su istakli u CEDIS-u, nezamjenljiva su pomoć Sektoru za investicije prilikom izgradnje novih objekata i njihovog uključivanja u elektroenergetski sistem.

REMONTNI RADOVI

Aktivnosti u trafostanicama koje se rade u toku remonta su, prema riječima zaposlenih u CEDIS-u, ispitivanje prelaznih otpora na kontaktima prekidača, podmazivanje i štelovanje mehanizma prekidača, kontrola špulni za uključenje i isključenje motora za navijanje opruga, kontrola rastavljača i deblokada rastavljača.

Zaposleni će raditi i na čišćenju i eventualnoj zamjeni ošte.

“Radi se još i provjera nivoa ulja u konzervatoru i eventualno dolivanje, provjera izolacionog sistema u saradnji sa službom ispitivanja, ćenih izolatora i sabirnica, kontroli i otklanjanju kvarova na pripadajućim rastavljačima i noževima za uzemljenje, kontroli i otklanjanju kvarova na kompletnoj signalizaciji i komandi, pregledu strujnih mjernih transformatora sa zamjenom usljed neispravnosti, kao i na pregledu i otklanjanju kvarova na mjernim ćelijama naponskim mjernim transformatorima i drugom. provjera dielektrične čvrstoće ulja, provjera električnih veličina tangens delta ulja i površinskog napona”, precizirali su u CEDIS-u.

Send this to a friend