Ekonomija

CEDIS posvećen kapitalnim ulaganjima u mrežu

Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS je i u trećoj godini poslovanja posebnu pažnju posvetio pripremi i početku realizacije kapitalnih investicija u primarnu mrežu, kazali su Dnevnim novinama u toj kompaniji.

Rukovodilac Direkcije za razvoj, pristup mreži i ICT Dragoslav Damjanović naveo je da su među najznačajnijim ulaganjima izgradnja trafostanica 35/10 kilovolti (kV) Duklo u Nikšiću i Velje brdo u Podgorici. Među važnim projektima je i izgradnja postrojenja od deset kilovolti u trafostanici 110/10kV 2×31,5MVA Kličevo-Nikšić, izgradnja kablovskih 35 kilovolti vodova od trafostanice 110/35kV Podi do trafostanice 35/10kV Kumbor i trafostnice 35/10kV Baošići u Herceg Novom, kao i rekonstrukcija trafostanice 35/10kV Kumbor.

“Navedene investicije su u završnoj fazi priprema i ubrzo se očekuje početak realizacije”, rekao je Damjanović, dodajući da je u fazi pripreme i izgradnja trafostanice 35/10kV Grbalj 2 i njeno uklapanje u 35 kilovoltnu mrežu.

Za CEDIS je važna i rekonstrukcija postrojenja od deset kilovolti u trafostanici 35/10kV Centar kao i izgradnja kablovske mreže od deset kilovolti iz trafostanice 35/10kV Velika plaža 2.

“Počelo je dosta bitnih projekata. U toku je postupak javne nabavke za zamjenu transformatora 35 kilovolti u trafostanicama 35/10 kV Vilusi u Nikšiću, Ptič u Podgorici, Ostros u Baru, Medanovići i Nedakusi u Bijelom Polju. Počeli su projekti zamjene transtormatora 35 kilovolti u trafostanici 400/220/110/35 kV Ribarevina u Bijelom Polju i TS 220/110/35 kV Mojkovac u Mojkovcu, kao i u trafostanicama 35/10 kV Čokrlije u Bijelom Polju, Topla u Herceg Novom, Veliki Pijesak u Baru, Virpazar u Baru, Berane 2 u Beranama, Andrijevica, Podgor na Cetinju i Kosanica u Pljevljima”, precizirao je Damjanović.

One je podsjetio i da je ove godine počeo projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže, čijom realizacijom se očekuje značajno poboljšanje kvaliteta snabdijevanja električnom energijom.

“U toku prva tri kvartala ove godine, u razvoj i izgradnju ukupno je investirano 11.512.801 eura”, kazao je Damjanović.

U CEDIS-u tvrde da će rezultati revitalizacije biti vidljivi odmah nakon završetka radova na svakom dalekovodu.

“To znači da će korisnici osjetiti benefite u smislu značajno manjeg broja ispada što ujedno znači i poboljšanje kvaliteta snabdijevanja”, naglasili su u kompaniji.

CEDIS se, kako su istakli u kompaniji, svakodnevno suočava sa problemima koji usporavaju realizaciju investicija u planiranim vremenskim okvirima.

“Odnose se na podzakonsku regulativu koju donosi Agencija, prostorno-planska dokumenta, imovinsko-pravnih odnosa i procedure javnih nabavki. Ipak, CEDIS nastoji da u procesu planiranja izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih djelova distributivnog sistema, ostvari svakodnevnu komunikaciju kako sa korisnicima, tako i sa predstavnicima lokalnih samouprava i nadležnih ministarstava kako bi mogli na vrijeme stvoriti planske i regulatorne preduslove za realizaciju investicija”, ukazali su u kompaniji.

Predstavnici CEDIS-a ističu i da su spremni da kroz buduće investiranje u revitalizaciju, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih, kao i izgradnju novih elektroenergetskih objekata u svim crnogorskim opštinama, elektrodistributivni sistem dovedu do nivoa koji će korisnicima obezbjediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom.

“Neophodan preduslov privrednog razvoja jedne kompanije jesu investicije. Svako preduzeće mora investirati, jer je to jedini način kojim ono može obezbijediti rast i razvoj. Do ostvarivanja ciljeva razvoja dolazi se pravilno odabranom i usmjerenom investicionom politikom. Prioritetni zadaci CEDIS-a usmjereni su na obezbjeđivanje pouzdanog i stabilnog napajanja električnom energijom 400.000 korisnika elektrodistributivnog sistema u Crnoj Gori. Zbog toga se u CEDIS-u posebna važnost poklanja planiranju i realizaciji investicionih projekata”, zaključili su.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Ja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja
Gost
Ja

To mi je sve premilo, a sad kad bi nam u Rogame obezbijedili struju nakon gotovo 24 sata bili bi vi zahvalni!

Send this to a friend