Ekonomija

CEDIS spremno dočekao ljetnju turističku sezonu

Foto: CEDIS, FB

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je na cijelom Crnogorskom primorju završio redovni godišnji remont dalekovoda i rekonstrukciju deset kilovoltne mreže, kazali su Dnevnim novinama iz te kompanije, dodajući da su ovu turističku sezonu dočekali spremni.

Na području Bokokotorskog zaliva, kako dodaju, elektrodistributeri iz Herceg Novog su obnovili i i trafostanice Stara Banja, Baošići, Dječji vrtić Savina i Dječji vrtić Igalo.

“To je samo dio aktivnosti koje smo sproveli da bi u kontinuitetu obezbijedili sigurno napajanje električnom energijom”, kazao je šef Službe održavanja tog konzumnog područja Vuko Dabović.

On je u razgovoru za Dnevne novine rekao da se radilo i u trafo-reonu Milašinovića most, tačnije na šetalištu, gdje je zamijenjen dotrajali kablovsko-razvodni ormar i brojna postolja u ormarima gdje se očekuju najveća opterećenja.

“Radilo se i u Kamenarima na niskonaponskoj mreži Đurići i Žlijebi. I na drugim lokacijama su mijenjani dotrajali stubovi, urađeno je prokresivanje trase vodova kao i rekonstrukcije mreža”, naveo je Dabović.

Sigurno napajanje

CEDIS-ove ekipe iz Herceg Novog obišle su kompletnu 10-kilovoltnu mrežu i otklonile sve probleme kako bi se smanjili prekidi struje i osiguralo pouzdano napajanje.

“Početkom juna Boku je zadesilo jako nevrijeme, takozvana pijavica, koje je prouzrokovalo brojna oštećenja na mreži. Zaposleni u CEDIS-u su pokazali veliku požrtvovanost, posvećenost i stručnost i efikasno sanirali kvarove u najkraćem roku”, ukazao je Dabović, dodajući da je dosta posla odrađeno i u Kotoru.

U naselju Dobrota, kako je istakao, prošlog mjeseca pušten je u rad kablovski vod Daošine 2, dužine oko dva kilometra i snage 10 kilovolti. U Perastu je urađena rekonstukcija niskonaponske mreže u okviru koje je ugrađeno preko 1.000 metara kabla i četiri kablovsko-razvodna ormara. Dabović vjeruje da će zbog tih radova pa centralni dio Perasta imati mnogo bolje napajanje strujom.

“Ekipe održavanja iz Kotora zamijenile su na dalekovodu Markov Rt, željezno-rešetkasti stub novim, a očišćena mu je i trasa od rastinja. Na dalekovodima od deset kilovoti na području Grblja i Krivošija zamijenjeno je 35 oštećenih stubova, i a urađeni su i manji radovi na redovnom i havarijskom održavanju trafostanica i niskonaponskih vodova”, objasnio je Dabović.

Nelegalna gradnja

Višegodišnji problem nelegalne gradnje na primorju nije zaobišao ni Tivat, pa u CEDIS-u ukazuju da takva nekontrolisana gradnja ugrožava energetsku infrastrukturu.

“U prvoj polovini godine bili smo suočeni sa brojnim oštećenjima niskonaponskih, deset kilovoltnih kao i 35 kilovoltnih kablovskih vodova prilikom radova na izgradnji objekata u trasama kablova, naročito na području Tivta i Kotora. Zbog toga je dolazilo do kratkotrajnih prekida u napajanju većeg broja korisnika”, naglasio je Dabović.

On je dodao da su zbog neplanske gradnje ugrožene dionice dalekovoda Tivat-Opatovo i Grbalj 2, zbog čega te dalekovode nije moguće koristiti. Nelegalna gradnja, kako je poručio Dabović, dodatno ugrožava i sigurnost napajanja korisnika na tim područjima.

Kada je riječ o radovima, tivatske ekipe održavanja su u prethodnom periodu rekonstruisale niskonaponske mreže u Gornjem Seljanovu, dok je u naselju Kavi izgrađen novi podzemni niskonaponski vod.

“U Tivtu se očekuje veliki broj turista, a njihov boravak podrazumijeva i veću količinu preuzete struje iz sistema. Pred zimu i ljeto intenziviraju se aktivnosti na pripremi mreže za drugačije vremenske uslove i povećan broj korisnika, pa su brojne aktivnosti od početka godine spremile primorje za turističku sezonu”, zaključili su iz CEDIS-a.

Send this to a friend