Ekonomija

CEDIS ulaže 81 milion eura bez poskupljenja struje

Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS u naredne tri godine uložiće u revitalizaciju niskonaponske i srednjonaponske mreže 81 milion eura, ali to neće uticati na povećanje cijena struje, rečeno je Pobjedi iz ove kompanije.

U CEDIS-u su planirali da radovi počnu u februaru naredne godine, ukoliko se ostvare sve pretpostavke, što će otvoriti prostor za dodatno upošljavanje domaćih kompanija.

“Sredinom septembra očekuje se odobrenje ažuriranog trogodišnjeg plana investicija od Regulatorne agencije za energetiku, deset dana kasnije izmjena plana javnih nabavki, 31. oktobra priprema tehničke specifikacije i objavljivanje javnog poziva za nabavku robe i radova. Odluka o izboru ponuđača i potpisivanje ugovora očekuje se 15. januara naredne godine, a 1. februara takođe naredne godine uvođenje ponuđača u posao izvođenje radova”, predviđeno je planom koji je u četvrtak usvojila i Vlada.

U distributivnom sistemu Crne Gore postoji više od 19.400 kilometara vodova svih naponskih nivoa, od čega je 16.100 kilometara nadzemnih i 3.300 km podzemnih vodova. U ovom sistemu je i 4.900 trafostanica, od čega 97 TS 35/10 kV, manjeg broja TS 35/0,4 kV, dok su sve ostale trafostanice prenosne 10/0.4 kV. U vlasništvu Cedisa su i tri postrojenja 10 kV u TS 110/10 kV. Najveći dio distributivne mreže čine nadzemni vodovi 10 kV i 0, 4kV. Ukupna dužina nadzemne srednjonaponske mreže je 3600 kilometara, a niskonaponske11.600 kilometara ukupno 15.200 kilometara.

Pored izgradnje novih objekata i mreže, kako je navedeno, plan obuhvata i investicione projekte rekonstrukcije, modernizacije i revitalizacije postojećih elektroenergetskih objekata.

“Planiran je i projekat revitalizacije srednjonaponske i niskonaponske mreže, za koji je predviđeno 32 miliona eura, za period od 2019. do 2021. godine. Tokom prve godine realizacije predviđeno je ulaganje od oko 12 miliona, dok je za sljedeće dvije godine planiran iznos od oko 11 i devet miliona eura”, objasnili su iz CEDIS-a.

Posvećena je posebna pažnja skraćivanju dužine niskonaponskih vodova interpolacijom novih trafostanica 10/0,4kV.

U ovoj kompaniji tvrde da buduće investicije neće uticati na povećanje cijena struje.

“Planirane investicije obuhvaćene ažuriranim planom neće izazvati povećanje cijena električne energije u tekućem regulatornom periodu. Konačne cijene i naknade za korišćenje distributivnog sistema za regulatorni period 2017-2019. utvrđene su krajem 2016. godine. Odobravanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema je veoma složen i strogo regulisan postupak, propisan Metodologijom za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema, koju je utvrdila i donijela Regulatorna agencija za energetiku. Važeće cijene su utvrđene Odlukom o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije za period 2017-2019. godine”, objasnili su u CEDIS-u.

S obzirom na to da je Pravilima za korekcije cijena i naknada predviđena mogućnost korekcije samo u slučaju da u periodu primjene utvrđenih cijena, odstupanja elemenata za utvrđivanje cijena na godišnjem nivou iznose više od 10 odsto kumulativno, izvjesno je da, imajući u vidu rješenja propisana Metodologijom za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za operatora distributivnog sistema, ove investicije ne mogu izazvati taj efekat.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Znamo mi bolje od vas i platićemo sigurno, smislićete nešto

Lipovo
Gost
Lipovo

Srceparajucce obeccanje! Koga zamajavate, to je Vassa obaveza I bez izliva njezznosti.

Zlato utihnulo
Gost
Zlato utihnulo

Bokeljka 1 000 tebe 1 000 mene 1 000 majci i nemam vise da štedis. 👍

Zlato utihnulo
Gost
Zlato utihnulo

Bokeljka kupiću ti ja auto od 50 000 eura i da staviš tačku. 👍

Sara
Gost
Sara

Stari lopovi

Moje ime
Gost
Moje ime

Ne ”investiraju” tj. ”reinvestiraju” zaradjeni novac sto hoce vec sto moraju zbog zakona koji ce svim korisnicima garantovati isti napon struje.

Jenefer
Gost
Jenefer

Kakva drska otimacina! I onda je lijepo serviraju kao samo takvu uslugu! I misle, prica prolazi.. I kad sve uredno placas, kao obracunavaju popust, zlatni tim i ostala tuparanja, a udio aktivne energije na racunu na koji se popust obracunava nije ni 40% ukupnog iznosa..nema vas i vase demagogije u svijet!

nije nego
Gost
nije nego

ovo caste ! hahaaha

kakoe
Gost
kakoe

samo u ovu drzavu mogu ovakve vijesti da se plasiraju na ovaj nacin, i sto je najgore da lagano prolaze

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Kakva izjava…Za Ginisa.Kradja do bola.Ljudi gladuju da bi platili rn.Pa to je ukradeni novac od gradjana…Sto vi ulazete u cije dzepove.Svi vozite auta po 50.000e.Odakle..Od plate.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Ali naslov je najjaci. Kao to sto oni ulazu u mrezu inace mi treba da placamo kao sto placamo gubitke. To isto kao da ti u pekaru naplate hleb 5 eura jer se njima pokvarila pecnica pa mora da skupi da kupi novu. Ali nas narod jedno veliko stado ovaca

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Zahvaljujući Vladi i DPSu

Cufo
Gost
Cufo

Hvala vam sto mislite ne nas
:-)))

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

TO KAO DA NAS CASCAVAJU NESTO ISPADE,
PA DVIJE TRECINE SU ZA NJIHOVE POREZE I GUBITKE NA MREZI A JEDNA TRECINA JE STVARNA POTROSNJA!
PA ONI SU KAO NORVESKA,ZA 70 GODINA MOGU DA NE RADE A DA IMAJU ZA PLATE!

Mne
Gost
Mne

A da pokrali su nas i jos uvijek kradu toliko da mogu i narednih 100 godina ulagati bez poskupljenja!!!

xyz
Gost
xyz

A sto nijesu ulagali decenijama gotovo nista ?!? Najbolje mi da placamo ulaganje u mrezu i zvanicno,nezvanicno smo dobro platili a neko je te pare strpao u dzep.

Sony
Gost
Sony

Hahahahahaha

Garbin
Gost
Garbin

Fala im za vazda! Sto je trebalo, gradjani da plate investiciju i posle placaju usluge, moraju i oni za svoju rabotu potrositi nesto, i gubitke na mrezi mi placamo

Dule
Gost
Dule

Neka nama naplate ta ulaganja, sto im je

Send this to a friend