Ekonomija

CEDIS: Za nova brojila i modernizaciju mreže još 39 miliona eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem, je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, danas potpisao Ugovor o realizaciji III faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije u vrijednosti od 32 miliona eura.

Ukupna vrijednost III faze Projekta je, kako su saopštili iz CEDIS-a, 39 miliona eura, a oni će sedam miliona eura obezbijediti iz sopstvenih sredstava.

“Sredstva iz ovog zajma biće upotrijebljena za nabavku 60 hiljada novih multifunkcionalnih brojila, kao i za rekonstrukciju mjernih mjesta, ugradnju novih ormara i dovođenje pripadajuće mreže u stanje koje može da podrži modernu tehnologiju za daljinsko mjerenje potrošnje električne enrergije”, dodaju oni.

Ova investicija će, kako navode,  Crnu Goru, koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju, učiniti prvom zemljom u kojoj EBRD djeluje, a koja je ispunila ciljeve EU kada je u pitanju pokrivenost savremenim brojilima, sa minimumom od 80 odsto korisnika.

Očekuje se da će se realizacijom ovog projekta smanjiti emisija CO2 za više od 86.000 tona godišnje.

Direktor EBRD za sektor energetike, Hari Bojd-Karpenter, rekao je da je sektor električne energije u Crnoj Gori već jedan od najmodernijih u Evropi.

“Nije slučajno da je Crna Gora zemlja sa najvećim procentom finansiranja od strane EBRD po glavi stanovnika, u odnosu na sve naše regione. Ovaj projekat se nadovezuje na naše prethodne kredite EPCG-u, našu podršku Crnoj Gori u povezivanju sa Italijom i projekat prve vjetroelektrane. Oduševljeni smo što ponovo radimo sa EPCG i CEDIS-om, koji su ostvarili izuzetnu transformaciju elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori, doveli do smanjenja gubitaka i poboljšanja kvaliteta napajanja za sve potrošače”, poručio je on.

Izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović kazao je da pored toga što projekat električnih brojila Crnu Goru stavlja među vodeće zemlje koje su u procesu tranzicije ka pametnim mrežama, završetak ovog projekta, kako dodaje, takođe donosi dodatnu vrijednost kroz ulaganje značajnih sredstava u rekonstrukciju niskonaponske distributivne.

“Podsjetiću da će realizacijom III faze Projekta preko 300 hiljada potrošača u Crnoj Gori biti u sistemu daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom, što je skoro 85 odsto od ukupnog broja. Time ćemo ispuniti obaveze koje proizlaze iz Zakona o energetici da do 1.januara 2019.godine u sistemu daljinskog očitavanja imamo 85 odsto potrošača”, naveo je on.

Do danas, EBRD je, kako su saopštili,  uložila blizu 540 miliona eura u različite sektore crnogorske ekonomije, sa ulaganjima u sektor energetike koja čine skoro polovinu postojećeg portfolija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUBO
Gost
LJUBO

GLAVNO DA SU ONI DALI M/TELU STUBOVE A OVI IH OKITILI KAO NOVOGODISNJU JELKU.

Iz-revolt-iran
Gost
Iz-revolt-iran

Kad citam ovakve clanke o EPCG dodje mi da povratim! O kakvom napretku mi pricamo i kakvoj modernizaciji?! Pa nas sistem je jedna obicna trulez! Nema dana a da mi u kucu ne nestane struja. Vise sam navikao kad je neka mala kisica propracena grmljavinom da nestane, ali se pitam kakva je to mreza kad ispada i kad je vrijeme… Više »

Send this to a friend