Ekonomija Uspješna obuka

CEDIS za rad na terenu obučio 40 zaposlenih

Ukupno 40 zaposlenih uspješno je završilo ovog ljeta teorijsku i praktičnu obuku u Operativnoj direkciji Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), saopšteno je Dnevnim novinama u kompaniji.

Polaznicima su, kako su dodali, dodijeljeni i sertifikati.

“U Centru za obuku CEDISa cijelog ljeta radilo se punom parom. Na posebno opremljenom poligonu koji je uređen tako da simulira realnu distributivnu mrežu na teritoriji Crne Gore, od 35 kilovolti stuba preko deset kilovolti do niskonaponske 0,4 kilovoltne mreže kojom se napajaju električnom energijom domaćinstva, polaznici su se obučavali za praktičan rad”, objasnili su u CEDISU-u.

Šef centra za obuku Rajko Radošević rekao je Dnevnim novinama da na poligonu imaju mogućnost da dobro uvježbaju montere.

“Kada je riječ o ovoj grupi montera, zadovoljni smo pokazanim znanjem. Bilo je i onih koji nijesu prošli obuku, pa im je u avgustu pružena druga šansa koju je većina njih iskoristila”, kazao je Radošević.

On je naglasio da tokom obuke nema mjesta neozbiljnosti.

“Ko ne shvata da je ovdje došao da nauči veoma zahtjevan i rizičan posao i da od kvaliteta naučenog zavisi prvenstveno njegov i životi ostalih kolega u ekipi, njemu nema mjesta u CEDIS-u, a naročito ne u Operativnoj direkciji naše kompanije. Od mladih kolega očekujemo da znanja koja ovdje stiču, primjenjuju do kraja radnog vijeka. Samo tako će moći da vode računa o sebi, o drugima i o CEDIS-u”, istakao je Radošević.

Elektromonter u Službi održavanja Regiona 2 Milan Jovanović govori da mu je obuka mnogo značila, te da su naučili sve iz oblasti održavanja mreže.

“Naročito bih izdvojio dio koji se odnosi na rad na stubu jer se time trenutno u CEDIS-u bavim. Ta vrsta prakse bila mi je nezamjenjljivo iskustvo i zahvalan sam kompaniji jer mi je to omogućila”, rekao je Jovanović.

Njegov kolega iz Sektora za mjerenje Marko Vukčević, koji pola godine radi u CEDISu, naglašava da mu je obuka pomogla da savlada poslove mjerenja struje.

“Maksimalno sam zadovoljan obukom u Centru. Sa sigurnošću mogu reći da bi mi bez ove obuke bilo mnogo teže da uđem u suštinu kompleksnih poslova mjerenja električne energije. Zahvalan sam mojim nadređenima, a posebno predavačima koji su nesebično dijelili znanja i iskustva” rekao je Vukčević našem listu.
Centar za obuku, kako je ukazao Radošević, prevazišao je njegova očekivanja.

“Obišao sam slične centre u Beogradu i Novom Sadu, a u stalnom sam kontaktu i sa kolegama iz Hrvatske i mogu sa ponosom reći da je naš Centar i po pitanju literature i po načinu izvođenja praktične nastave, na zavidno višem nivou čak i u odnosu na njih”, rekao je Radošević i pohvalio predavače CEDIS-a Gorana Kovačevića, Vladimira Ivanovića, Nikolu Živkovića, Miljana Nenadića i Ivana Mimovića.

On je dodao i da su na obuci poslovođe Dragan Čolević, Špiro Klikovac, Dragan Pupavac i Ratko Ulićević koji polaznicima demonstriraju praktični dio obuke.

“U plejadi naših vrsnih stručnjaka pomenuću i koordinatora praktične obuke Rajka Fuštića. Siguran sam da uz njihovu pomoć u CEDIS-u stasavaju nove generacije vrsnih montera i da je mreža u sigurnim rukama”, naglasio je Radošević.

Od septembra će, kako su kazali u CEDIS-u, obuku proći svi zaposleni iz Operativne direkcije. Predavač u Centru i šef Službe za mjerenje Regiona 2 Vladimir Ivanović kaže da na poligonu planiraju napraviti objekat gdje će polaznici naučiti kako se domaćinstvo priključuje na mrežu.

“Pokazaćemo im kako se priključuju kablovski, a kako vazdušno. U septembru ćemo napraviti i simulaciju rada u dispečerskom centru, tačnije naučićemo mlade kolege kako se komunicira tokom sprovođenja procedure od podnošenja zahtjeva za obezbjeđivanje beznaponskog stanja dijela mreže, do načina komunikacije dispečera i poslovođe-nosioca radnog naloga koji je zadužen za sprovođenje zadatka na terenu”, naveo je Ivanović.

Cilj tog dijela obuke je, kako je dodao, da saznaju koliko su radnici psihički spremni da preuzmu odgovornost i obave zadatak uz odobrenje dispečera, a poštujući propisanu proceduru.

“U toku je opremanje hale u kojoj će polaznici imati priliku da se upoznaju sa svim vrstama materijala i alata koji se koriste u Operativnoj direkciji, a to su instrumenti za ispitivanje brojila, vrste kablova, ovjesni materijal i slično”, objasnio je Ivanović.

Testiranje i provjeru znanja polaznika sprovodi posebna komisija koja izvještaj dostavlja

Sektoru za ljudske resurse, opšte poslove i korporativne komunikacije. Na osnovu izvještaja, polaznicima se izdaje potvrda o uspješno završenoj obuci sa rokom važenja od tri godine, nakon čega se ona mora obnoviti, ali u kraćem trajanju.

Razmjena znanja

Šef Centra Rajko Radošević ističe da Centar u budućnosti može biti prepoznat kao mjesto gdje će inženjeri imati priliku da putem seminara i stručnih savjetovanja razmjenjuju znanja i iskustva sa kolegama.

Može biti dobro i za studentsku praksu, jer je sigurno jedinstveno mjesto u našoj državi gdje na malom prostoru mogu da se vide svi elementi naše distributivne mreže”, rekao je Radošević.

U CEDIS-u ističu da je ideja vodilja za formiranje Centra bila da se zaposleni obuče za rad na elektroenergetskim objektima.

Centar je mjesto gdje će se u kontinuitetu usavršavati stečena znanja i vještine, uz potpunu primjenu mjera za zdrav i bezbjedan rad. Zaposleni na zahtjevnim poslovima održavanja moraju biti vrsni u svom poslu i dobri poznavaoci timskog rada, precizni, oprezni i veoma odgovorni.

Obuku koja je usklađena i pripremljena za svako pojedinačno radno mjesto u Operativnoj direkciji kreirali su stručnjaci CEDIS-a sa dugogodišnjom praksom u radu na održavanju elektrodistributivnog sistema”, zaključili su u kompaniji.

Send this to a friend