Ekonomija

CEFTA sastanak održan u Sarajevu

Vlada Crne Gore

Sastanak CEFTA Potkomiteta za poljoprivredu i sanitarne i fitosanitarne mjere održan je 4. oktobra u Sarajevu. Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava poljoprivrede i nadležnih tijela za veterinu i fitosanitarne poslove, svih država članica CEFTA-e.

Na sastanku su razmatrani godišnji rezultati rada u skladu sa Programom za 2018. godinu, a poseban akcenat je stavljen na aktivnosti vezane za sprovođenje Dodatnog protokola 5 koji se odnosi na olakšice međusobne trgovine i u tom kontekstu razmjenu informacija, razmjenu podataka o međusoboj trgovini i unapređenje transparentnosti, kao i razmatranje i rješavanje eventualnih problema koji postoje u međusobnoj trgovini.

Na sastanku su posebno pohvaljeni rezultat postignuti u okviru rada ekspertske Radne grupe koja radi na usaglašavanju certifikata. Pored toga, istaknuta je uspješnost svih strana u rješavanju problema nastalih u međusobnoj trgovini putem bilateralnih sastanaka i tom prilikom dogovorene aktivnosti i bilateralni sastanci onih strana gdje i dalje egzistiraju određeni problemi koji stvaraju barijere u trgovini.

Dogovoreni su dalji koraci i aktivnosti koje će biti započete tokom naredne godine i koje će biti predmet Programa rada za 2019. godinu tokom predsjedavanja Makedonije Potkomitetom. Program će biti usvojen na CEFTA Ministarskoj konferenciji u decembru ove godine.

Posebna pažnja biće posvećena aktivnostima vezanim za razvoj baze podataka o međusobnoj trgovini poljoprivrednim i proizvodima ribarstva, koja će dati mogućnost bolje procjene efekata mjera koje države sprovode. Takođe, dogovoreno je da se u tom paketu nađe i izvještavanje o mjerama podrške u sektorima poljoprivrede i ribarstva, kako bi se mogla vršiti procjena uticaja mjera podrške na trgovinu tim proizvodima, kao i usaglašenost načina izvještavanja sa STO i EU procedurama.

Najavljen je i nastavak sprovođenja aktivnosti vezanih za obaveze koje se odnose na sprovođenje politike trgovinskih olakšica, a posebno sa aspekta uspostavljanja sistema za implementaciju u cilju bolje razmjene informacija i priznavanja dokumenta, čiji je krajnji cilj olakšanje i ubrzavanje trgovinskih tokova poljoprivrednim proizvodima.

Send this to a friend