Ekonomija

Kako će banke građanima naplatiti moratorijum

CBCG

Centralna banka je danas objasnila način primjene privremene obustave plaćanja obaveza po osnovu kredita – moratorijuma u trajanju do 90 dana.

Ključne stavke koje građani treba da znaju:

1 .Za vrijeme trajanja moratorijuma, banke neće obračunavati zateznu kamatu na dospjela neizmirena potraživanja po kreditu, neće pokretati postupak izvršenja, odnosno prinudne naplate

2. Korisnik kredita koji želi da ostvari pravo na moratorijum ne dolazi u poslovnice banke. Zahtjev za aktivaciju moratorijuma građani podnose banci telefonom, mejlom ili poštom

3.Za korisnike kredita kojima se uvede moratorijum, rok otplate kredita produžava se za period trajanja moratorijuma, odnosno do 90 dana. U odnosu na redovnu, ugovorom definisanu kamatu, koju banka obračunava za vrijeme trajanja moratorijuma, ista se pripisuje dugu i raspoređuje se ravnomjerno na preostali rok dospijeća

 

Primjeri kredita:

“Moratorijum na otplatu kredita obuhvata privremenu obustavu svih plaćanja obaveza po osnovu kredita (glavnice, kamate, zatezne kamate i dr.) tokom trajanja moratorijuma. Navedeno podrazumijeva da korisnik kredita neće plaćati anuitete (glavnicu i kamatu) tokom perioda  trajanja moratorijuma, a čija visina je definisana planom otplate, koji čini sastavni dio ugovora o kreditu. U skladu sa navedenim, ukoliko korisnik kredita aktivira moratorijum na period od 90 dana, a u tom vremenskom periodu mu, u skladu sa planom otplate, dospijevaju tri anuiteta u ukupnom iznosu od 900 eura (3 anuiteta po 300 eura), navedeni iznos sredstava neće biti naplaćen od strane banke tokom trajanja moratorijuma,  već će uticati na povećanje raspoloživog dohotka korisnika kredita”, saopšteno je iz CBCG.

Korisnici kredita imaju pravo na moratorijum na otplatu kredita u trajanju do 90 dana i navedeno pravo mogu ostvariti u bilo kojem momentu tokom trajanja privremene mjere, definisane predmetnom odlukom. Navedeno podrazumijeva da korisnik kredita može tražiti moratorijum i za vremenski period koji je kraći od 90 dana (30 ili 60 dana). Pravo na aktiviranje moratorijuma u bilo kojem momentu tokom trajanja privremenih mjera podrazumijeva da ukoliko korisnik kredita, iz bilo kojeg razloga, nema potrebu ili ne želi da odmah, po stupanju na snagu privremenih mjera, aktivira pravo na moratorijum na otplatu kredita, navedeno pravo može iskoristiti u nekom kasnijem trenutku (za mjesec, dva,…), s tim da moratorijum može trajati najduže do prestanka važenja ove odluke.

“Korisnik kredita koji želi da ostvari pravo na moratorijum ne dolazi u poslovnice banke. Zahtjev za aktivaciju moratorijuma građani podnose banci telefonom, mejlom ili poštom. Banke će detaljnija uputstva o načinu podnošenja zahtjeva objaviti u medijima ili na svojim veb stranicama. Navedeno uključuju mejl adrese, brojeve telefona i poštanske adrese”, poručuju iz CBCG.

Šta je obaveza poslodavca

Banka je dužna da u roku od pet radnih dana od dana prijema zahtjeva obezbjedi sprovođenje moratorijuma. Obavještenje da prihvata moratorijum korisnik kredita dostavlja i poslodavcu ili drugim licu preko kojeg se vrši otplata kredita, na isti način kao i banci (mejlom, telefonom, poštom). Poslodavci i druga lica preko kojih se vrši otplata kredita dužni su da, u toku trajanja moratorijuma, obustave isplate koje se odnose na otplate kredita odobrenih od strane banaka, najkasnije u roku od 5 radnih dana.

Za vrijeme trajanja moratorijuma, banke neće obračunavati zateznu kamatu na dospjela neizmirena potraživanja po kreditu, neće pokretati postupak izvršenja, odnosno prinudne naplate, niti preduzimati druge pravne radnje sa ciljem naplate potraživanja, neće vršiti obračun dana kašnjenja, ni reklasifikaciju kredita u nižu klasifikacionu grupu. Navedeno podrazumijeva da ukoliko je korisnik kredita imao kašnjenja u otplati dospjelih potraživanja od 92 dana i banka je obračunavala zateznu kamatu, u momentu aktiviranja moratorijuma, banke će prestati sa daljim obračunom zatezne kamate i obračunom dana kašnjenja i neće vršiti reklasifikaciju navedenog kredita u nižu klasifikacionu grupu u koju bi korisnik klijenta dospio u slučaju da su se produžila kašnjanja u otplati dospjelih potraživanja tokom trajanja moratorijuma.

Za korisnike kredita kojima se uvede moratorijum, rok otplate kredita produžava se za period trajanja moratorijuma, odnosno do 90 dana. U odnosu na redovnu, ugovorom definisanu kamatu, koju banka obračunava za vrijeme trajanja moratorijuma, ista se pripisuje dugu i raspoređuje se ravnomjerno na preostali rok dospijeća, koji uključuje produženje za period trajanja moratorijuma, bez izmjene ostalih ugovornih uslova i načina obračuna kamate. Imajući u vidu da se o uvođenju moratorijuma neće sačinjavati aneksi ugovora o kreditu, u cilju eliminisanja potrebe da zbog navedenog dolaze u poslovnice banke, korisnici kredita će nastaviti sa otplatom kredita nakon isteka moratorijuma u skladu sa  planom otplate, koji će pripremiti banke i naknadno dostaviti korisnicima kredita.

Bez administrativnih troškova

Banka od korisnika kredita ne može zahtjevati niti naplaćivati nadoknadu bilo kojih administrativnih troškova u vezi sa korišćenjem moratorijuma, uključujući bilo koje troškove eventualnog aneksiranja ugovora o kolateralima. Korisnicima kredita, kao posljedica korišćenja moratorijuma, neće se mijenjati ugovorni uslovi vezani za trajanje perioda otplate, imajući u vidu da se isti produžava za period trajanja moratorijuma. Takođe, nominalna kamatna stopa ostaje nepromijenjena, u skladu sa ugovorom.

Iz Centralne babke poručuju da se navedeno pravo odnosi na korisnike svih vrsta kredita, uključujući gotovinske kredite (obezbjeđene i neobezbjeđene), stambene kredite, kredite za penzionere, potrošačke kredite, investicione kredite, kredite za obrtna sredstva, kredite za likvidnost, kreditne proizvode vezane za korišćenje kartica i dr.

Odlukom o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog koronavirusa na finansijski sistem definisano je pravo na moratorijum na otplatu kredita do 90 dana svim korisnicima kredita odobrenih od strane banaka, kao i primaocima lizinga i korisnicima kredita mikro kreditnih finansijskih institucija.

Ne odnosi se na korisnike Atlas i Invest banke u stečaju

Navedena odluka se ne odnosi na korisnike kredita Atlas banke u stečaju i Invest banke u stečaju, a o primjeni navedene mjere na njihove korisnike kredita, u najkraćem roku će odlučivati stečajna uprava, na čelu sa stečajnim odborima i stečajnim upravnicima, o čemu će korisnici kredita kod ovih banaka u stečaju biti blagovremeno obavješteni.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

Jasno mi je da banke rade i zive za kamate ali ako je premijer jedno rekao pa Zugic to ponovio, otkud sad ovo nakon samo dan dva? Bilo je price da sse nece obracunavat kamate za ovih 90 dana sad ispade da ce nam na ostale rate dodavat po 2-3 eura ovih kamata. Cascavamo banke jos [po jednu ratu???

Novinari
Gost
Novinari

ne odustajte od ovog pitanja. Na cistac sa ovim. Zbog cega se i banke ne solidarisu???

haris
Gost
haris

Jedno smo slusali, drugo nam se podmece. Da li se meni cini ili neko pravi extra profit ? Markovicu ?

Mppg
Gost
Mppg

Strva vi se ne vođelo eto tako.

Mitar
Gost
Mitar

Ako uzmete pod kamatu 1000 eura,zelenasi naplacuju 5%,platicete 1157 eura#Ako to uradite sa bankom platicete oko 290 eura u narednih nekoliko godina!DIVNO!OVO JE ZEMLJA MOJIH SNOVA!

Sanja
Gost
Sanja

Evo matematike: Trenutni anuitet za kredit * broj mjeseci korišćenja moratorijuma * kamatna stopa po ugovoru * preostali vremenski period za otplatu kredita izražen u godinama (npr. 14 mjeseci do kraja otplate = 1,17 godina) – UKUPNA DODATNA KAMATA KOJU VRAĆATE. Kada ovaj iznos podijelite sa brojem mjeseci koji su vam ostali da otplatite kredit, dobijate iznos za koji će… Više »

buzz
Gost
buzz

Odnos i sebičnost banaka u ovako teškoj situaciji je najblaže rečeno skandalozan! Primjeri: 1.Razlika između kamata na kredite koje plasiraju i kamata na štednju građana ide i do 15:1 2. Samo oročavanjem sredstava preko noći , od 16h do 8h sledećeg dana na neku inostranu banku, domaće banke obrnu dovoljno za pune plate i doprinose svojih zaposlenih i menadžmenta. Da… Više »

Raki
Gost
Raki

Ovo je prevara …kako tri mjeseca se pruzava otplata kredita i rata veca mjesecna …znaci pljacka

Džikson
Gost
Džikson

Dragi Crnogorci i Crnogorke.lako reši a situacija. Mislim da smo mi građani u prednosti. Koja banka bude izašla u susret građanima bez u jena i zarada kad prođe tri mjeseca sve banke koje nebudu poštovali uredbu nego budu zaručunavale provizije napustiti ih i preći kuod ovih. Koje su bile uz narod. Pa kad ih dovedemo u bankrot onda neka se… Više »

Sanja
Gost
Sanja

Mislim da treba da dobijemo novi plan otplate prije ispunjavanja zahtjeva za moratorijum. Ovako ne znamo ni sta popunjavamo ni koliko ce nas to kostati.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Sramota! Najveca sramota!
Što se sad narod ne pobuni kao za crkvu što rade pa se šeta na litijama? Jer nije vazno sto nas banke odrase na ovoj muci koja je zadesila svijet?

Nenad
Gost
Nenad

Ljudi da se ne lazemo..moratorijum znaci upravo ovo sto su i sad predstavili..nespretne izjave pojedini celnika sad su ovo pretvoriili u opste nezadovoljstvo..naravno da je ustupak i kad ti neko produzi 3 rate,a da pri tome nemas nikakvih dodatnih troskova i duse oko administracije..zar moze neko narediti privatnim bankama gdje su dominantno stranci vlasnici,pa.cak i drzava, da se odreknu jednog… Više »

Jova
Gost
Jova

Mora da radis u banci pa se boris za bolju kancelariju tugo jedna….znas li ti sta znaci vanredna situacija i stanje katastrofe…tugo jedna da pravdas lihvare sto uzimaju kamatu na kamatu…

Nenad
Gost
Nenad

Druze ne razumijes ni elementarne stvari a kamo li to sto sam napisao..od ovih neradnika i dzebalebarosa koji nista ne rade vec samo kritikuju ne moze se zivjeti

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Ova pandemija ce potrajati,a samim tim mnogi gradjani nece moci priustiti sebi ni za hranu…mnogi ne rade,taksisti,vozaci,ugostitelji….mnogo je to na nivou drzave…vec sledeci mjesec nece biti placanja komunalija,struje,poreza…mislim da se neko gadno preracunao…

NLB korisnik
Gost
NLB korisnik

Ovo je pljacka!!! Lako je izracunati. Npr. Rate 3×244=732
Tu nam uslugu naplacuju 240×2,44=585e
Skoro 100% kameta.

Dragan
Gost
Dragan

Mislite da se Zugic nešto pita?
Veće je tu kolo dragi moji, sve smo to mi krivi i niko drugi!!!

Stoseradi
Gost
Stoseradi

Ponadasmo se da cemo 3 mjeseca primit cistu platu, da vidimo kako i to izgleda… Ali nam se fino posprda Zugic Z glavom.

amo
Gost
amo

Sram da bude svakoga ko je popustio ovim lesinarima da pljackaju narod u ovakvim situacijama.

Ccc
Gost
Ccc

A sto se tice maloh preduzeca? Koji ne rade…?
Doprinosi+plate? Sto je sa tim?

Bankar
Gost
Bankar

Ovo mozes i sam ovako da ga odlozis, to se zove reprogram kredita 😁
Dajte ovaj kalkulator online pa da svako vidi za svoj kredit

Vita PG9
Gost
Vita PG9

Necete, valjda, korisnicima objavljivati brojeve telefona i e mail adrese? To bi bilo i ruzno, i nepotrebno.

Ranko
Gost
Ranko

Juce čitam da se otplata produzava na tri mjeseca,bez ikakvih dodatnih obracuna kamate i promjene iznosa mjesečnih anuiteta…danas nekakav obracun kamate…Samo Markovic ovo moze da rijesi…inace ovi bezdusnici bi i majku prodali da stave koji euro u dzep

£££
Gost
£££

Banke i osiguravajuce kuce, produkti neoliberalnog kapitalizma ne mogu biti u minusu, tj. uvjek su u plusu!

Miodrag S.
Gost
Miodrag S.

Sram vas bilo… Ima li iko normalan u tom bankarskom sektoru… Banke će da zarađuju i na “moratorujumu”… Umjesto da pokažu solidarnost i da smanje profit, njima se omogućava da više zarade na nesreći drugih. Sramota, blaga riječ. Može li neko ove “reprezentativne” primjere pokazati premijeru, da vidi, jer on sigurno nije ovo ovako zamislio…

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Ovo nam je drzava “zavrsila” a ne banke. Banke su privatna drustva.

Ranko
Gost
Ranko

Vjerovao sam da ce pomoci ljudima,ali je ovo ipak da banke zarade….SRAMOTA ŽUGIĆU….SRAMOTA

markoni123
Gost
markoni123

da li je ovo sramota, kad pola gradjana ne radi, privreda na minimumu, bankama se obezbjedjuje dodatna zarada. ovaj moratorijum ce se platiti duplo u zbiru. Ako imate kredit od 50. 000 na 20 godina, rata ce vam se povecati za min 3 eur, na 200 rata po 3 eur dodatno je 600 eur. a rate ce se svakako naknadno… Više »

Role je king
Gost
Role je king

Nemojte da smo djeca… Pricamo o lesinarima. Ako ne znate sto su lesinari,pogledajte na internet. Mozete takodje pogledat i hijene. Ko sa bankom druguje….

Katmandu
Gost
Katmandu

Zugic je stvarno covjek od rijeci

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Ka njihova posla… Sto se cudite?!

oooo
Gost
oooo

Zugicu jesu li ti se vanke zahvalili na ovolikoj i ovakvoj zaradi. A od naroda veliko “hvala” na ovakvoj pomoci. Hvala i nemoj nas vise stitit i pomagat. Stamota.

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Lešinari, nikad im nije dosta!!!

Hhhh
Gost
Hhhh

Banka je institucija koja prikuplja depozite i plasira kredite. Nike moguce placati kamatu na depozit a ne naplatiti kamatu na kredit. Sigurno bi nekoliko banaka propalo. Mislim da je ovo skroz korektno. Takodje duznik ce moci nakon tri mjeseca ukoliko ga je pogodio korona virus moci da reprogramira kredit pod uslovima koji mu odgovoraju.

Anonimio
Gost
Anonimio

Bas bi banke propale za 3 mjeseca bez kamate, nakon godina i godina ubiranja visokih kamata i naknada. Svi podnosimo gubitke u ovakvoj situaciji i prirodno je da i banke isto podnesu, a jos one imaju sa cim Bogu hvala za razliku od vecine gradjana i malih preduzeca. Ali ne, umjesto toga one hoce punu kamatu za vrijeme moratorijuma i… Više »

Zov naroda!
Gost
Zov naroda!

Moze i drzava, ako vec pomaze gradjanima i privredi u uslovima krize, da preuzme u celosti ili, pak, demimicno obavezu isplate ove razlike na ime kamate!

Puni smo para
Gost
Puni smo para

Naslov je pravi svaka cast, znaci tu “olaksicu” trebamo platiti i to u visini tri rate, kao da cemo dobiti povisice kada prodje kriza, stvarno bankari SRAMNO

Serdar
Gost
Serdar

Kakve su gube ovi bankari, duše nemaju.Ogromna životna opasnost prijeti cijelom čovječanstvu a ovim bankarima je važan samo profit.Inače kamate naših bankara su paprene i prave zelenaške.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pitaj Žugića i DPS kako su im to dozvolili

Anonimio
Gost
Anonimio

Kako bankari obraza imaju da cak i u ovakvoj situaciji dogovore rjesenje koje dodatno povecava njihov profit na ustrb gradjana i privrede, cak i sad, o Boze… Zastrasujuca otudjenost, dehumanizovanost, bolesna pohlepa

Hhhh
Gost
Hhhh

Nije se dodatno povecao prihod

Pojma nemam
Gost
Pojma nemam

Super objasnjeno. Nista mi nije jasno. Meninje sad rata 176 eura, na 108 mjeseci. Zamrznem otplatu na tri mjeseca i oni mi povecaju po jedan euro ili dva narednih 100 mjeseci? Ili samo zadnje tri rate uvecavaju?

Danijela
Gost
Danijela

Povecavaju ti 2 eura ratu za svih 100 mjeseci otplate, znaci dodatno.placas 200 e kamate…

budala
Gost
budala

Po onome sto pise, povecaju sve rate do kraja za po euro-dva, I produze rok tri mjeseca.
Bar ja tako razumih

Srbijaaaaa
Gost
Srbijaaaaa

Hahahah nije no jes vrijeme je da se micu vise da su zavareni prosti jadi. Znam da ce botovi da udare dislike al ti nemaju sto bi se reklo za lebaccc

Tito
Gost
Tito

Sve banke treba nacionalizovati kad i ako ovo prodje i uloziti u oporavak naroda i ekonomije.
Oce da profitiraju i iz ove muke.

ne igra ulogu
Gost
ne igra ulogu

Ja ne vjerujem sta citam svojim ocima. “Banka nece naplacivati nista,zamrzava se placanje na 90 dana i za toliko se produzava rok trajanja kredita,nema kamata ni nista” osim sto ce vam rata biti veca do kraja kredita jer ga sad niste placali…pa cekaj,zar stvarno mislite da smo svi toliko mutavi? Nije kamata no se pas pos`o? o.O jbt….koji nesojluk,hvala vam… Više »

Građanin
Gost
Građanin

Da uzmemo ovaj njihov primjer od 40000 €. sa rokom otplate na 20 god. Kredit je u trećoj godini. Znači ostalo je još 17 god. tj. oko 205 mjeseci. Razlika u anuitetima je 2,44€. To onda izgleda ovako na primjeru: 205×2,44=500,2 € Drugim riječima, na dosadašnju ukupnu sumu ćete platiti još 500 € samo kamate zbog moratorijuma, a to je… Više »

Independista06
Gost
Independista06

Surova istina 😡

Naopako
Gost
Naopako

Tacno tako

Todor
Gost
Todor

Pa zar ste mislili da su banke tu zbog tudje zarade? Da vam banka oprosti kamatu od 3 mjeseca zato sto svijet ima problema sa necim. To nijedan zelenas ne oprasta. Nego je bzv sto se igraju rijecima.

Bnjj
Gost
Bnjj

Dajte ljudima hranu i vodu i struju

Giiii8
Gost
Giiii8

Poveca se rata + 3 MJESECA koju placas zavisno od kamate produze ti kredit i bukvalno na kraju kredita poklonio si banci jednu ratu svaka cast dobar potez banke da ubije narod bez corone virusa

Danijela
Gost
Danijela

Ha ha ha. Ovo je smjesno… Imam ratu od 360 e mjesecnu… Tek poceo sa placanjem kredita… Znaci ako odlozim 3 mjeseca, necu platiti 1080 e… E sad kamata koju trebam da platim za taj odlozeni iznos je 650 e dodatno na moj kredit, jer u pocetnom periodu uglavnom placam kamatu a glavnicu mali dio… Pa bolje da se objesim… Više »

The Stig
Gost
The Stig

Koji ekonomski guru smisli ovako nesto

Opečen dvaput
Gost
Opečen dvaput

Čisto sumnjam…

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Zarada iz nesrece nikome dobra nije donijela

Đenka
Gost
Đenka

Što se bunite botovi DPS-a, zar ne radi pametno sve vaša divna vlada. Evo hvalite ih na svakoj temi na sva zvona, a ovdje čim ne možete da zakučite nešto finansijski, odmah pljujete po vašoj divnoj vladi. Sve vam je iz golog interesa. Nije valjda da samo opozicionari imaju kredite, jer ni jednog pozitivnog komentara nema. Podržite vašu divnu vladu… Više »

Dan
Gost
Dan

Rece li juče Zugic da nema ovoga? O čemu se radi odje??

Zemljanin
Gost
Zemljanin

Vi morate uvesti moratorijum na sve oblike placanja(rezije),i organizovati finansijsku pomoc građanima.Narod to od vas ocekuje,jer smo zato i glasali za vas.Pazite da vam zbog ovakvih odluka glasaci ne obracunaju kamatu na sledecim izborima.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

kad se bankar prevari u računici neka mi neko javi

Sloboda
Gost
Sloboda

Na muci se poznaju junaci.Bravo za vladajucu oligarhiju.
U ovakvoj situaciji napraviti ovakvu gresku je neshavtljivo.Kao građanin ove drzave sam ocekivao pomoc i podrsku,a vi nam ostavljate djecu bez zalogaja hleba.

Aooo
Gost
Aooo

Ovo nije moratorijum nego krematoriju?!

Nata
Gost
Nata

Vise se isplati da obraxunaju zateznu kanatu.

BijesniVranac
Gost
BijesniVranac

Ovo ispade da mi bankama pomazemo, produzava se rok otplate a povecava se i anuitet na sve ostale uplate do kraja kredita. Ako ovo nije kradja i iskoriscavanje ovakve situacije ne znam sto jeste. No od banaka i ne cudi, sad je bar jasno ko upravlja ovom drzavom. Hapse pojedince sto iskoriscavaju situaciju(i treba) ali zato banke favorizuju da je… Više »

Boki
Gost
Boki

Znaci bankari profitirali iz svega. Dobro je ovo Zugic odradio.

freeman
Gost
freeman

Kako ih nije sramota?

Elvis
Gost
Elvis

Ovo je Centralna banka trebala da nazove “mjere pomoci bankama”
Sram vas bilo

Krsto
Gost
Krsto

Citam komentare i ne vjerujem. Bije li vas ko po usima da odlazete otplatu. Onaj kome znace te tri rate u ovoj situaciji taj ce da odlozi i bice zahvalan. Kome to ne treba zdravo bio.

Mahmut
Gost
Mahmut

Znači, ako mi je ostalo još godinu dana da otplatim kredit, sad ću umjesto 12 mjeseci platiti 15 mjeseci kamate. Banka neočekivano dobila nagradu da me dere još 3 mjeseca. Hvala vladi Crne Gore, glasaću ih opet. E viva Milo, dolje crkva i Bog.

Samo Crna Gora
Gost
Samo Crna Gora

Ne moras nista od toga. Ne lupetaj

Pero
Gost
Pero

Imas pauzu u “deranju” od 3 mjeseca, to nije bitno zar ne? 12 mjeseci svakako placaš pa odlozio ili ne. Ako nećeš pauzu nemoj je uzimati i tačka.

rale
Gost
rale

To državi Crna Goro, tako rade ljudi, odgovorni i vrijedni, savjesni,
razumom do rješenja u skladu sa mogućnostima, izdržaćemo svi zajedno…

Eldan
Gost
Eldan

O cemu pricas? Zar ne rece guverner prije neku noc da nema nikakvih naknadndih troskova? Za ovo guverner ide kuci u normalnim zemljama. Izjavio si nesto pred vise hiljada gledalaca i sad ispade da si lagao. Da se ne ljubimo….

Klijent
Gost
Klijent

Do rjesenja kojim banke uvecavaju profit???

Mareta
Gost
Mareta

Eto vi vaše vlade i vašeg DPS-a, namjestili bankama da zarade. Samo ćete na kraju platiti još tri mjeseca više kamate nego što bi platili da vam vlada nije “pomogla”. Ovo se ne isplati nikome bez banci.

Brki
Gost
Brki

Ukoliko uzmemo da je prosjecna kamatna stopa 4%, da je crnogorsko drustvo kreditno zaduzeno oko 1.5milijardu dolazimo do profita bankarskog sistema za samo 90 dana od oko 18mil. Po ovome korona je izasla direktno iz banke!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Stid vas i sram bilo.

Naopako
Gost
Naopako

i dalje nisu objasnili kako ce i kada prevaliti na klijenta kamatu za ova 3 mjeseca moratorijuma

Pero
Gost
Pero

nema kamate na pauzu!

Mne
Gost
Mne

Sram vas i stid bilo! Toliko firmi je zatvoreno, nemaju nikakvog prihoda dok traje ovo, a vi ste bankama koje obrcu milione nasli da sacuvate profit! Makar su se oni mogli tog profita odreci, naplastili su se dobro za sve ove godine, 3 mjeseca im nije nista! Ovo znaci da ce neko ko ima npr stambeni kredit samo kroz razliku… Više »

Laganezi
Gost
Laganezi

Nije mi jasno, znaci, odlozim 3 mjeseca placanje i onda kad to prodje veca mi rata do kraja kredita? Je li to znaci ovo “povećanje raspoloživog dohotka korisnika kredita”? Salis li se, nije dosta da se odlozi placanje 3 mjeseca nego banka dodatno nesto zaradjuje u ovoj situaciji?

Pandora
Gost
Pandora

Upravo tako, sramota!!!

Eldan
Gost
Eldan

Pa nekome je namjesteno da se i od ovoga omasti malo.

Send this to a friend