Ekonomija

Češće razmjenjivati iskustva o intenzivnijoj zaštiti radnika na inostranom tržištu rada

O intezivnijoj zaštiti i pravima radnika na inostranom tržištu rada, adekvatnijem pristupu uslugama socijalne zaštite kao i pronalaženju načina za sprječavanje socijalnog dampinga trebalo bi češće razmjenjivati iskustva, prvenstveno sa zemljama koje su već članice EU. To je ocijenjeno na posljednjem u nizu Peer Review sastanka, u okviru EEPOW projekta, u čijem radu je učestvovao i direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić, u Trstu.

Ispred Zavoda, kao projektnog partnera, sastanku su prisustvovali i pomoćnik direktora David Perčobić i načelnica Odsjeka za EU projekte Irena Perić.

Ključne programske politike i prakse, predstavljene tokom projektnog sastanka, ticale su se sprovođenja Direktive o upućivanju radnika radi garantovanja prava i pristupa socijalnoj zaštiti.

Poseban akcenat je stavljan je na prekograničnu razmjenu informacija, informisanje radnika i poslodavaca kao i saradnju među relevantnim javnim institucijama zemalja iz kojih se upućuju i u koje se upućuje radna snaga.

“Projektni sastanak je bio prilika za zajedničko i uzajamno učenje među partnerima na projektu, pri čemu je naglasak stavljen na učenje iz iskustva zemalja članica EU: Austrije, Njemačke, Slovenije i Italije. Vjerujem da rad na ovim zajedničkim sastancima pomaže ključnim donosiocima odluka, iz svih relevantnih struktura (kreatori politika na nacionalnom nivou, inspekcije rada, sindikati, udruženja poslodavaca), da dobiju praktične informacije od različitih institucija, predstavnika svih uključenih zemalja između kojih postoji kretanje radne snage”, istakao je Mustafić.

Predstavnici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore iznijeli su situaciju u vezi sa sezonskim zapošljavanjem u Crnoj Gori, u dijelu u kojem se radna mjesta popunjavaju radnom snagom iz inostranstva, situaciju u vezi sa upućivanjem crnogorskih radnika u inostranstvo, kao i usluge na tržištu rada koje su na raspolaganju migrantima i tražiocima azila u Crnoj Gori.

S.Đ.

Send this to a friend