Ekonomija

Česi žele da rade na Cetinju

Gradonačelnik Kašćelan u Češkoj

Intenzivno razgovaramo sa češkim i drugim potencijalnim investitorima, kako bismo Cetinju i našim sugrađanima dali novu priliku za rad i privređivanje. Ohrabren sam onim što sam čuo i vidio. Vjerujem da ćemo u saradnji i uz podršku naše i vlada Češke, naći
adekvatno rješenje za poslovnu saradnju koja će biti na obostrano zadovoljstvo, rekao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan tokom boravka u Češkoj gdje je sa predstavnicima privrede te zemlje razgovarao o mogućnostima za konkretizovanje
poslovne saradnje i ulaganja u Cetinje.

Iz kabineta Kašćelana je saopšteno da je njegov boravak u Češkoj prva aktivnost koja je proistekla iz nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji sa Češko-srednjeazijskom Trgovačkom komorom ČSOK, kojim se stvaraju preduslovi za učešće čeških kompanija u projektima rekonstrukcije i izgradnje gradske infrastrukture na Cetinju, ali i za razvoj i promociju nauke i saradnje u oblasti obrazovanja, podršku razvoju turizma, stvaranje poslovnih grupa za pružanje usluga i proizvoda.

Predstavnici ČSOK-a predstavili su delegaciji Prijestonice portfolio kompanija članica te asocijacije i najavili mogućnost otvaranja kancelarije na Cetinju što bi olakšalo razmjenu informacija i ubrzalo procedure za eventualno učešće čeških i kompanija iz Evropske unije EU na javnim pozivima koje bude raspisivala  Prijestonica.

“Kako je regulacija otpadnih voda jedan od prioriteta Prijestonice, ČSOK je za Kašćelana organizovao obilazak postrojenja za upravljanje otpadnim
vodama u gradu Mlada Boleslav, koji je uspješno implementirala kompanija Garnets, članica te asocijacije”, dodaje se u saopštenju iz Prjestonice.

Kašćelan se u Pragu susreo i sa predstavnicima češkog Parlamenta i Ministarstva regionalnog razvoja, sa kojima je razgovarao o modalitetima za konkretizovanje saradnje, kao i za ulaganja u Cetinje i u Crnu Goru. Posebno je bilo riječi o zajedničkom učešću na projektima Evropske unije i o razmjeni iskustva i znanja koje Češka ima u toj oblasti.

Prvi čovjek Cetinja sastao se i sa rektorom praške Likovne akademije Tomašem Vanekom, koji je izrazio spremnost da, uz posredovanje Prijestonice Cetinje, uspostavi saradnju sa Univerzitetom Crne Gore radi razmjene studenata osnovnih, magistarskih i doktorskih studija. Praška Likovana akademija osnovana je 1799. godine i najstarija je u toj zemlji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Pa neka ih zaposle u Obod i Košutić a cetinane bogdanovicevu fabriku čokolade

Pjer
Gost
Pjer

A ja se ponadah dace Skoda otvoriti pogon na Cetinju a ono…..

Send this to a friend