Ekonomija

CG i Bjelorusija da poboljšaju saradnju u poljoprivredi i turizmu

Foto: privredna komora

Crna Gora i Bjelorusija imaju prostora da povećaju saradnju u poljoprivredi i planinskom turizmu, ocijenili su potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Ivan Saveljić i ambasador Bjelorusije sa sjedištem u Beogradu, Valery Brilev.

Saveljić je sa Brilevim, koji je boravio u Crnoj Gori u četvrtak, razmatrao mogućnosti razvoja ekonomske saradnje dvije države.

Brilev je, govoreći o saradnji sa Crnom Gorom, posebnu pažnju posvetio porastu posjeta bjeloruskih turista tokom ljetnje sezone.

“Tokom prošle godine bilo ih je 35,95 hiljada, odnosno 12,5 odsto više nego u istom uporednom periodu, pri čemu postoji značajan prostor za njihov dodatni rast”, smatra Brilev.

On je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu PKCG, govorio o aktuelnoj privrednoj situaciji u njegovoj zemlji, uticaju na Bjelorusiju sankcija koje je Evropska unija (EU) uvela Rusiji, kao i o visokom stepenu zavisnosti od ekonomija susjednih država.

“Naime, Bjelorusija izvozi na tržište Rusije osam miliona tona mlijeka godišnje, a ukupna robna razmjena sa Ukrajinom je oko devet milijardi USD”, kazao je Brilev.

On je dodao da Bjelorusija ne proizvodi alkoholna pića poput vina i rakije, te da su uvozno zavisni kada je u pitanju i svježe voće te povrće, koje mahom uvoze iz Poljske, Srbije i Makedonije, drvo i proizvodi od drveta.

Saveljić je saopštio da se radi na organizaciji poslovnog susreta privrednika dvije zemlje. On je Brileva upoznao sa razvojnim prioritetima Crne Gore, uz poseban akcenat na to da postoji prostor za investicije u poljoprivredi i planinskom turizmu.

“Mogućnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Carinskom unijom koju čine Rusija, Bjelorusija i Kazahstan nijesu dovoljno iskorišćene, pri čemu je aktuelna politička situacija između Rusije i EU dodatno otežala njegovu primjenu”, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da će Brilev predsjedniku bjeloruske Privredne komore prenijeti spremnost crnogorske za realizaciju poslovnog foruma dvije zemlje.

“Zvaničan poziv za posjetu privredne delegacije naše zemlje biće upućen krajem ove ili početkom naredne godine, a trebalo bi da bude realizovana na proljeće”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
daga
Gost
daga

Saveljicu,a to je izvidnica Putina,sto nemaju u CG konzulat ili ambasadu,ajde stavi mozak u vinklo,znas li ko je Lukasenko,potrcko Putina.

Pyer
Gost
Pyer

U turizmu se ta saradnja ogleda u tome da dolaze i da sto vise para trose u ovu preskupu nasu lijepu zemlju.U poljoprivredi neznam stabi to moglo.

Send this to a friend