Ekonomija

CGO: Vlada krši prava zaposlenih u državnoj upravi

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je danas Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 167 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim je propisano da “novčana potraživanja iz rada nastala od 1. januara 2013. do dana početka primjene ovog zakona, zastarijevaju u roku od tri godine od dana početka primjene ovog zakona”, odnosno od 1. jula 2018.

U CGO navode da je ta odredba Zakona održavnim službenicima i namještenicima Crne Gore neustavna, nezakonita i neusklađena sa Zakonom o radu.

“Naime, član 123 Zakona o radu jasno propisuje da “novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada ne zastarijevaju”, a primjenjuje se na sva zaposlena lica u državi Crnoj Gori, bez obzira gdje oni zasnivaju svoj radni odnos. CGO je svoju Inicijativu zasnovao na Ustavu, zakonima Crne Gore, kao i pravnom stavu Vrhovnog suda Crne Gore, ali i međunarodnim dokumentima koji obavezuju državu Crnu Goru”, ističu u toj organizaciji.

Kako dodaju, osporavana odredba da novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada zastarijevaju za one koji rade u državnoj upravi je diskriminatorna i dovodi do nejednakog tretmana zapošljenih u državnoj upravi, direktno krši njihova ljudska prava, a može prouzrokovati i brojne zloupotrebe u sistemu državne uprave.

“Pravni je nonsens da različita prava po osnovu rada važe za zaposlene u biznis ili civilnom sektoru i za one zaposlene u državnoj upravi. Vlada Crne Gore je upravo 2008. prepoznala specifičnost novčanih potraživanja iz radnog odnosa i donijela važeći Zakon o radu kojim se posebno štiti pravo na novčano potraživanje zaposlenih. Sada Vlada sama sebe demantuje ovakvim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima”, naglašavaju u CGO.

U posljednjem periodu, kažu, aktuelan je sve veći broj zahtjeva i sudskih sporova zaposlenih u državnoj upravi, koji se odnose na potraživanja iz minulog radnog staža.

“Takve zahtjeve i sudske sporove je trebalo prevenirati zakonom propisanom dinamikom isplate, kao i uspostavljanjem sistema odgovornosti za one rukovodioce koji su u svojim organima doveli do ovih problema. Umjesto toga, Vlada donosi nezakonitu odredbu sa retroaktivnim dejstvom, a koju je i Skupština podržala. Nema javnog interesa za ovakvu odredbu, a ovim se i sama Vlada pretvara u kršioca ljudskih prava, što u konačnici može skupo platiti. CGO vjeruje da Ustavni sud u što hitnijem roku treba razmotriti ovu Inicijativu i posljedično proglasiti ništavnim osporavanu odredbu kako bi se spriječilo sistemsko kršenje prava zaposlenih u državnoj upravi”, zaključuju u CGO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pravedan
Gost
pravedan

Potpuno se slažem sa inicijativom CGO.I ne samo to.Umjesto da smijene ili kazne starješine koji kršeći propise dovode zaposlene u javnoj upravi u situaciju da sudskim putem traže svoja prava oni prijete službenicima da ne ustaju sa tužbama da ta prava ostvare.U svakoj pravnoj državi to bi bio razlog za smjene.

Send this to a friend