Ekonomija

Cigarete će poskupiti 50 centi

ilustracija

Cijena paklice cigareta od 1. januara trebalo bi, zbog povećanja akcize i stope PDV, da poskupi najmanje 50 centi. Toliko poskupljenje juče je najavljeno Agenciji za duvan.

“Jedan uvoznik juče je obavijestio Agenciju za duvan da će od 1. januara za 50 centi po paklici poskupiti 18 brendova cigareta,” saopšteno je Pobjedi iz Agencije za duvan, ali nijesu željeli da saopšte o kom se uvozniku radi niti o kojim brendovima.

Ako bi se najavljeno poskupljenje primijenilo na najtraženije cigarete, onda bi od januara ,,laki strajk“ trebalo da košta tri eura, ,,parlament“ četiri, ,,marlboro“ 3,70 do 3,80 eura, ,,karelija“ od 2,60 do 2,80, ,,ronhil“ 2,60, LM 2,60 i 2,70 eura, ,,vinston“ od 2,60 do 3,10, ,,pal mal“ 2,50 do 2,80, ,,davidov“ 3,80, ,,drina“ i ,,diva“ 2,40 eura.

Ostaje da se vidi da li će baš svi uvoznici i distributeri prijaviti povećanje u ovom iznosu. Izvjesno je da od 1. januara moraju primijeniti novu akcizu i stopu PDV-a. Uvoznici su, podsjetimo, Novi Duvanski kombinat, Partner kompani, National Trade of Montenegro, ,,Slavka“, ,,Influence & Co.me“, Montenegro Tobako kompani“.

Oni su objasnili da je obaveza uvoznika i distributera da svaku promjenu cijena, bilo povećanja ili smanjenja, prijave na vrijeme Agenciji za duvan. U Agenciji očekuju da će do kraja decembra i ostali prijaviti svoje kalkulacije. Od 1. januara specifična akciza na cigarete biće povećana sa 30 na 40 eura na 1000 komada.

Posljednje povećanje akcize bilo je u avgustu sa 26 na 30 eura na hiljadu komada i tada su cijene po paklici povećane do 40 centi, zavisno od vrste. Proporcionalna akciza tada je smanjena sa 35 na 32 odsto. Osim akcize od 1. januara se povećava stopa PDV sa 19 na 21 odsto. Porez se obračunava na akcizu i sve ostale stavke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Muradif
Gost
Muradif

Bog Vam dao zdravlja! Dabogda kutija 7 eura bila! Narod je stoka, puši se u restoranima u zonama za nepušače iako je zabranjeno (ajde i to), ali – u vrtićima i mjestima gdje boravi dosta djece. Imate li obzira prema nama nepušačima – ili sam gledate sebično da zadovoljite svoju zavisnost?

-*/-*/
Gost
-*/-*/

jos malo ce prosjecna plata bit 3 kutije malbora

Ranko
Gost
Ranko

Ima ljudi koju su zavistni od duvana i nemogu da izdrze ni 5 minuta bez cigareta, kakva surovost ove kriminalne Zemlje, dok je radio Duvanski Kombinat cijene cigareta nikad nisu bile u poskupljenju, ali posto sve uvozimo a nista ne proizvodimo sve se mora poskupiti. Sada ispada da moram da kupujem paket grdze samo zbog idiotskog poskupljenja duvana. Trebali su… Više »

TheDexman
Gost
TheDexman

Stapici puni svjezine planinskog vazduha.Pusite cigare.☺

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Najjeftinije paklo cigareta treba da bude 2 eura. Ali ujedno država treba odma da preusmjeri novac od poskupljenja za zdravlje, sport i kulturu.

Dejo 6 mil 🌴🌵
Gost
Dejo 6 mil 🌴🌵

Skupo je to ja sam pušio dvije kutije marlbora skoro deset eura malog mekog malo je manji skupo a sad pušim krdzu marlboro košta 6,20 centi kupim filter euro i kartice 50 centi krdza mi traje dva dana kesa marlbora mnogo je zdravija mirise krdza na naše livade kad je otvoriš to mi je prvo da se nadisem i mnogo… Više »

Boksač
Gost
Boksač

Nego sto ,treba sve da poskupi! Ovaj narod može da trpi jos koliko oces! Bitno je da gledaju razna sudjenja ,farme,parove na tv i super!

kerkez
Gost
kerkez

Samo budali nije jasnoa se ovo namiješta milionski profit , prije svega mojkovačkom duvanskom klanu a okoristiće se još mafijaš saradnika režima dok će legalna proizvodnja i javni prihodi pasti .

Marko
Gost
Marko

Podržavam jer je sasvim sigurno da ce uvjek biti onih koji kupuju cigarete bez obzira na cjenu. Cigarete su otrov i nisu nikakva životna potreba. Spadamo u države koje procentualno imaju najviše pušaća u odnosu na broj stanovnika. Stop cigaretama na javnim mjestima! Bolje da jos povećaju cjene cigareta i žestokih alkoholnih pića, a da smanje cjene povrća i mliječnih… Više »

PG081
Gost
PG081

10 e treba paklica da bude… Ovo podrzavam 100%

-*/-*/
Gost
-*/-*/

paklica trave? moze,ali da stavljaju 3-4g minimum

MARKO66
Gost
MARKO66

Ovim ce se samo doprinijeti rastu crnog trzista jer narod sa regularnih cigareta prelazi na crno i vise se truje-kompanije koje prodaju cigarete ce smanjiti poslovanje a samim ti smnjiti radnike i plate-zakupi koji se daju za 80 % radnji u cg ce se sigurno smanjiti ili ukinuti a to ima uticaja i na redovnost isplata plata zaposlenih u trgovini… Više »

pero zabjelo
Gost
pero zabjelo

Eto vam ga pa ga vi pusite!!!

-*/-*/
Gost
-*/-*/

zabjelskiiiiiiiiii

Muro
Gost
Muro

Nema veze porastao je dohodak 2% hahahahahaha

Lektor
Gost
Lektor

ali mi je prejako to što se cijene sad uvećavaju i to niko ne kontroliše i kao skočiće cijene dodatno od prvog januara i opet niko ništa…a plate, penzije?
kakav smo narod, dobro prolazimo

PG081
Gost
PG081

Duvan ti nije osnovna zivotna namirnica

tito
Gost
tito

Živjela Ašima od 0,90 €

Mrgud
Gost
Mrgud

A vi koliko ce te?

Ranko
Gost
Ranko

Sto fali Asimi to je dobra cigareta,

-*/-*/
Gost
-*/-*/

Zivela Ašima iz Tuz,najbola zena na svet

Čarli Harper
Gost
Čarli Harper

Malo je to

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Došlo defitnitivno vrijeme da se bataljuju

Leopold
Gost
Leopold

Ovo ce proizvesti kontra efekat. Kupovna moć pušača nije toliko jaka da mogu izdvojiti toliko. Prodaja će stati.

mitnar
Gost
mitnar

Neka stane prodaja,manje dima…

Mrgud
Gost
Mrgud

Da i zdraviji cemo biti.

hm...
Gost
hm...

Prika nista nece stati samo ce na crno jos vise poceti da se prodaju.naravno po znatno nizoj cijeni.a opet i to kontrolise neko iz vlasti.pa tako sve u krug.polako tonemo u devedesete.

Leopold
Gost
Leopold

Toni ti ako oćeš i u četrdeset prvu. Ja imam poslova da ne mogu stizati.

Dzidzi
Gost
Dzidzi

Cvetat ce na crno kao i uvjek.ova drzava stalno iz krajnosti u krajnost.od nove poskupljuje struja pdv cigari…a plate iste i manje a cudo kako se osjeca boljitak.za 22 god rada jos nikad nisam dozivio povecanje plate vec samo smanjenje.neka mi ministri objasne kako to ja bolje zivim a cijene i porezi samo rastu.gospodo novinari pitajte ministra kako je to… Više »

Mladen
Gost
Mladen

Kidaj bre pusaca 10 eura treba paklica

Lav
Gost
Lav

Zbog ovoga ce da cvjeta sverc cigara kao 90tih.

Send this to a friend