Ekonomija

Cigarete i gazirana pića će poskupjeti

Nakon povećanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), te akciza, sa čime je počela 2018. godine, Vlada ne planira da se zaustavi, pa će u narednoj godini nastaviti sa povećanjem akciza.

Prioritetni cilj Vlade je konsolidacija javnih finansija koja je preduslov finansijske stabilnoeti države i dugoročnog ekonomskog rasta. Mjere fiskalne konsolidacije uvedene su u dvije faze. Prva, donošenjem plana sanacije budžetskog deficita i javnog duga za period 2017. do 2021. godine, zajedno sa budžetom za 2017. godinu, koji će doprinijeti konsolidaciji javnih finansija u vrijednosti 3,2 odsto BDP-a. Druga, donošenjem fiskalne strategije za period 2017-2020. godine koju je Skupština usvojila u julu 2017. gsdine. Mjere predviđene fiskalnom strategijom obezbjeđuju dodatno fiskalno prilagođavanje od 2,8 odsto BDP-a. Fiskalnom strategijom je definisana različita dinamika stupanja na snagu fiskalnih mjera. U 2019. godini predviđeno je dalje povećanje akciza na cigarete u skladu sa “akciznim kalendarom, i povećanje akciza na gaziranu vodu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju. Takođe, od 2019. godine je planirano uvođenje akcize na ugalj u cilju dalje harmonizacije akcizne politike sa standardima EU.

U ovom trenutku, kako su kazali iz Ministarstva finansija, nema razloga da se odstupi od predviđenog plana primjene fiskalnih mjera posebno imajući u vidu da se vodilo računa da se obezbijedi ravnomjerna raspodjela poreskog tereta i zaštite socijalno osjetljive kategorije stanovništva.

Vlada će nastaviti fiskalnu konsolidaciju u skladu sa planom sanacije budžetskog deficita i javnog duga 2017-2021. i fiskalnom strategijom 20172021. Takođe, biće nastavljeno sprovođenje programa reformi upravljanja javnim finansijama 2016-2020. i strategije reforme javnog sektora 20162020 naveli su iz Ministarstva finansija na čijem čelu je Darko Radunović.

Zbog povećanja akciza na cigarete, gaziranu vodu sa dodatkom šećera, drastično su porasle cijene cigareta, kao i gaziranih pića. S obzirom na to da će i u narednoj godini akcize rasti, očekuje nas novi skok cijena ovih proizvoda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drzim dijetu
Gost
Drzim dijetu

Ok je meni ovo za cigare i gazirano, cak bi mi i slatkisi poskupljali, da se malo zdravije zivi. Samo gorivo nek se vrati, i jos neke bitnije stvari

Privrednik
Gost
Privrednik

Sad će da cvjeta šverc i gaziranih pića jer su ureguonu mnogo jeftiniji pa eto efekata naše Vlade.

Nena
Gost
Nena

A sta sa platama i ovom socijalom od penzija

Bazinga
Gost
Bazinga

Ma boli me briga za cigare i kokakolu, može se i bez njih. No što i hleb poskupi. Nekad si kupovao za manje para kilo hleba. A sad kupujemo 650 grama za mnogo više para. No navićemo se mi i na 0 grama hleba i za njega će reć da nije zdrav.

Mars
Gost
Mars

Ovo nas ceka sa dpsom.Plate 200e,racun za struju 100e

Tupan
Gost
Tupan

Ako je cilj smanjenje priliva novca u budzet, onda razumijem podizanje cijena. Ako imate robu koju nema ko d akupi, cemu onda prodaja te robe. Od zadnjeg poskupljenja, legalna prodaja je opala skoro za pola. OCigledno je nekome u interesu razvoj nelegalnog trzista.

Lomi
Gost
Lomi

Ja sam mislio da ne moze skuplje. Sto je ovo ljudi, cijene ka da zivimo u Svajcarskoj ali nek nas jasu, samo nika’ vise 1918…

Mali budo
Gost
Mali budo

Samo pivo da ne poskupi

NORMALNI
Gost
NORMALNI

Ima da cveta crno trziste, jos samo nafta da se nabavlja ispod ruke(mada vec je pocela od vozaca diplomata na primer TIKA) BALKAN NIJE ZA NORMALNOG COVJEKA!!!$

Mića
Gost
Mića

Samo da se manje koriste američki otrovi, kojim god načinom.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Sverc cigareta kao 90 tih u prevodu …plan vlade …..hahahahaha

RacerRXL
Gost
RacerRXL

Vala bas steta ahahahahahah. Poskupice dva najveca otrova stanovnistva. Dabogda ne da poskupe, nego da ih zabrane.

Kenan H
Gost
Kenan H

Da ih zabrane bi bilo odlicno, ovako namjestaju posao nekome kome “moze bit” da svercuje i puni se. No sto ces…

Sakib
Gost
Sakib

Ne sikiraj se, posle će i ostalo!

Dan
Gost
Dan

Na slave i cestitke ce se ici sa COCA COLA. 😂

lopetegi
Gost
lopetegi

Još jedan dokaz da ljudi koje vode našu ekonomiju nemaju praktično znanje. Njihovo “znanje” se svodi na teoriju iz knjigu, računaju da ako dignu cijenu akciza cigareta za 5% da će isto toliko skočiti prihodi. U realnoj ekonomiji to ne funkcioniše baš tako, po meni treba ići na drastično smanjivanje akciza praćeno žestokom kontrolom sive zone. Sa tim bi prihodi… Više »

Toni
Gost
Toni

A i tvoje preporuke su pomalo teorijske, bez namjere da omalovažim. Stimulacija potrošnje rastom plata i penzija je moguća u sistemima u kojima se novac stvarno zarađuje, a to kod nas nije slučaj. Moguće ih je povećati samo na osnovu zaduženja, a znamo kakvu katastrofu to donosi.

lopetegi
Gost
lopetegi

Slažem se u potpunosti, nego nisi do kraja pročitao moj komentar, ja kažem da je nemoguće stimulisati potrošnju kad nema sredstava u budžetu, naravno da se to ne smije raditi zaduženjima već samo novcem iz tekućih prihoda. To je moguće samo sa razvojom industrije, poljoprivrede, energetike i turizma. Samo poslednje dvije od ove 4 grane funkcionisu, prva tako sto lokalni… Više »

Boki
Gost
Boki

Ih, eto uvecanja zarade za dps svercere cigareta.

Pipun
Gost
Pipun

Očekuje se rast sive ekonomije

Zdrav razum
Gost
Zdrav razum

Sto se tice cigareta, pa donekle i gaziranih pica-u redu je povecanje akciza.
Ali, zar je ugalj (barem onaj koji koriste domacinstva za grijanje) luksuz? Treba li neko ko se inace grije na ugalj da zivi u kuci sa porodicom na temperaturi u minusu bez grijanja!?

Dan
Gost
Dan

Da je sreće ugalj bi se zabranio jer unisti vazduh, a pelet bi bio jeftin.

A, šta ćemo
Gost
A, šta ćemo

Pelet uništava drveće,koje proizvodi kiseonik. Brate, kako god okreneš, ne valja.

Dan
Gost
Dan

A dobro. Drvece moze da se posadi 😂

Titan
Gost
Titan

Imaju drzavni aparat koji je ogroman I neefikasan. Jasno je svima da parazite trebaju poslati kuci. Ali, paraziti su njihovi glasaci. Umjesto toga, natovari gradjanima sve st

Gost
Gost
Gost

Slobodno poskupljajte cijene gaziranih pica, bar nam djeca nece pit onu otrov.. Ali nemojte cigare ‘leba vam 😀 Ja bgm ni da su cigare vitamin C, a ne isti otrov kao ovi sokovi.. Ali pusaci ce razumjet.

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Ali ce piti ona srenja sa 2% voca i koncentraton koji je gori od gaziranig. Posto je cilj mjera da se poboljsa zdravlje nacije. Hoce li novac od dodatnog oporezivanja poci u budzet zdravstva? Nece, nego da krpi rupe na vec poatojecim zakrpama.

Kakoe
Gost
Kakoe

Potpuno ti je ista stvar, pio kokakolu ili one sokove guste raspale

Gost
Gost
Gost

Ja ne pijem ni jedno ni drugo, nego mi zao ove djece sto se truju tim smecem.

Bu2
Gost
Bu2

Sigurnim korakom ! Glasajte vi Mila opet, sad sad ce da vam smanji penzije i plate pa kukajte da ste gladni.

Gost
Gost
Gost

Bas nam je Milo kriv sto sami sebe trujemo cigarama i ovim otrovima od sokova.

Savo
Gost
Savo

Cigarete i gazirana pića treba još više oporezovati. Savršeno živim bez toga. Pojeftinite običnu vodu za piće , a poskupite ta gazirana pića i i većina će biti zadovoljna takođe bi trebalo dodatno oporezovati alkohol ( izuzev piva i vina) i slatkiše ( bombone, čokolade, kekse i slično) Zabraniti mesne nareske i paštete, ali i ovaj plastični paradaiz koji ne… Više »

Kenan H
Gost
Kenan H

Savo, pojeftinit nista nece, pa ni voda za pice. Ne treba se radovat poskuplenju cigara jer ce vremenom sve da poskupi. Cigarama i gaziranim picem se samo priprema teren.

Gazirani
Gost
Gazirani

Slika je vrh. Bez CdM!

Beti bup
Gost
Beti bup

Naravno, jer treba da se poveća i prodaja ovih bez akciza. Kao što je i sada.

Copy Paste
Gost
Copy Paste

Lakše je kad odmah podignete cijene i mirujemo određeni period. Kao što je u drugim državama, neka cigarete budu 12 eura, a gazirana pića po 5 eura. Ovo nije ironija!

Send this to a friend