Ekonomija

Cijeli region boluje od visokog javnog duga

ilustracija

Sve zemlje regiona bilježe rast javnog duga zbog slabe fiskalne discipline i nepostojanja srednjoročnog plana upravljanja, a jedan od pokretača razvoja moglo bi da bude veće podsticanje privatnog umjesto javnog sektora, ocijenjeno je na jučerašnjoj javnoj debati na temu javnog duga u zemljama regiona, koju je organizovala regionalna koalicija Balkan Monitoring Public Finanaces.

Predstavnica Svjetske banke (SB) Sanja Madžarević Šujster kazala je da od povećanja javnog duga boluje čitava regija i da državama nedostaje srednjoročni fokus.

“Sve zemlje su povećale javni dug. Države su u fazi velike nesigurnosti i slabe fiskalne discipline. Regija ima potencijala, ako svi građani daju podstrek” kazala je Madžarević Šujster, dodajući da su sve zemlje regiona investirale u autoputeve, što su projekti sa dugim povratom investicije.

Ona je na pitanje kako komentariše to što je crnogorska vlada od 500 miliona eura koje je pozajmila emisijom euroobveznica, 300 miliona iskoristila za refinansiranje, dok se 200 miliona nalazi u budžetskoj rezervi i na njih se plaća kamata, odgovorila da je to proces koji traje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
budala
Gost
budala

Moderno ropstvo kojeg nismo ni svjesni

Send this to a friend