Ekonomija

Cijena značajno oborena: Imovinu Radoja Dakića prodaju za 38,23 miliona eura

Stečajna uprava fabrike “Radoje Dakić” oglasila je prodaju nepokretnosti, odnosno zemljišta u Podgorici i Beogradu, po ukupnoj početnoj cijeni od 38,23 miliona eura. Cijena po kojoj se sada prodaje imovina “Radoja Dakića” je za 28,3 miliona eura niža u odnosu na januar prošle godine, kada je početna cijena bila 66,5 miliona eura. Lani je, u maju, to prvo smanjenjo na 60,3, da bi sada, imovina nekadašnjeg giganta bila ponuđena za 38,2 miliona eura.

Prodaja imovine obavlja se javnim nadmetanjem prikupljanjem pisanih ponuda koje ponuđači dostavljaju na adresu Privrednog suda. Razmatraće se sve ponude koje se dostave do 4. marta do 13 sati.

Otvaranje ponuda obaviće se 5. marta u devet sati u Privrednom sudu.

Privredni sud, u decembru 2016. godine, uveo je stečaj u “Radoje Dakić” na zahtjev Poreske uprave zbog duga od 10,7 miliona eura.

Stečajni upravnik je, kako su ranije prenijeli mediji, priznao ukupno 80 miliona eura potraživanja, od čega su u prvom isplatnom redu 22 miliona za 1.800 bivših radnika. Država potražuje 23 miliona eura, od čega za 15 miliona postoji razlučno pravo kod podjele preostale imovine.

Da podsjetimo, iako je stečajni upravnik Mladen Marković iskazao namjeru da četiri hale bivše fabrike „Radoje Dakić“ proda kompanijama Voli i Lojal neposrednom pogodbom, zbog, kakoje naveo, dosadašnjih bezuspješnih prodaja, do toga ipak neće doći.

Kako je nedavno prenijela Pobjeda, Marković je uvažio prigovor advokatske kancelarije „Prelević“ koja je u ime 339 razlučnih povjerilaca iskazala nezadovoljstvo, ukazujući da se prodajom hala za trećinu procijenjene vrijednosti ponovo obezvređuje imovina, kao što je to bio slučaj i za halu „Bravarske obrade“ koja je prodata za polovinu procijenjene vrijednosti.

“Imajući u vidu odredbu čl. 137 Zakona o stečaju, kojom je propisano da razlučni povjerioci po prijemu obavještenja o namjeravanoj prodaji mogu predložiti povoljniji način prodaje, to Vas obavještavam da prihvatam Vaš predlog, te da će se prodaja predmetne imovine vršiti javnim prikupljanjem ponuda”, stoji u obavještenju Mladena Markovića.

On je nedavno iskazao namjeru da prihvati ponude kojima je kompanija Voli za halu procijenjenu 41.500 eura ponudila 31.000, dok je nikšićka kompanije Lojal za četiri hale vrijednosti 666.000 eura ponudila 190.000 eura.

U prigovoru advokatske kancelarije “Prelević” su naveli da je prodaja javnim nadmetanjem i javnim prikupljanjem ponuda povoljniji način unovčenja imovine, te da bi ovakva pogodba kojom se imovina prodaje za manje od trećine vrijednosti, bila opravdana samo ako u narednim postupcima javne prodaje ne bude zainteresovanih kupaca.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slikovnica
Gost
Slikovnica

🏭📉=🐷💰💰

web
Gost
web

Sta ce da dobiju opljackani radnici ?

Da, da...
Gost
Da, da...

Ovaj Marković je teški prevarant. I član stečajne mafije.

💱 welcome
Gost
💱 welcome

Urbanistickim planom ucrtati moderne visespratnice kakve glavni grad zasluzuje, da ne nekom biznis “vizionaru” na pamet palo da pravi takozvane kovceg zgrade, jer mu je zao da investira u liftove.

BiH
Gost
BiH

Da se proda na vrijeme da VDT se ne povampiri.

Causesku
Gost
Causesku

Bananamen ce to trgovat.

RofZ
Gost
RofZ

a dako ga prodaju više. Srećom, neće ih trošit “pošteni” antibirokratski radnici

Send this to a friend