Ekonomija NOVINAR JUTARNJEG LISTA U OBILASKU CRNOGORSKE OBALE

Cijene na crnogorskom primorju znatno niže nego u Hrvatskoj

Crnogorska obala

Igalo, turističko mjesto na ulazu u Bokokotorski zaliv, šetalištem uz more povezano je sa Herceg Novim. Šetnja traje tri četvrtine sata i ugodna je uveče ili noću.

Nigdje smeća, nigdje pretjerane buke, tu se još uvijek klinci masovno okupljaju na pijesku, a iznad njih stotine restorana i restorančića, kafića, piše novinar Jutarnjeg lista Tomislav Čadež.

Obilazeći crnogorsku obalu, on navodi da je pristup moru moguć svuda.

“Teče gotovo ničim prekinuta plaža, uska i samo na mjestima divlja, a sve ostale dionice opremljene suncobranima, ležaljkama, tendama, među stablima, divovskim čempresima, borovima, velikim grmovima kamelije, mjesta s hladovinom i bez nje”, opisuje Čadež.

Kada je riječ o cijenama, novinar i crnogorski turista, ističe da su značajno pristupačnije nego u susjednoj zemlji.

“A cijene kao da ti se novčanik najedanput utrostručio. Evo, primjera hamburger sa pomfritom za dva eura ili supa, glavno jelo, desert, piće za pet eura”, prenosi Jutarnji list.

Čadež piše i da Crnogorci zakon i propise poštuju kao Švajcarci.

“Nema šanse da ne dobijete račun. Svi se drže propisa i zakona kao u Švajcarskoj. Duž cijele rivijere, s tek nekoliko većih hotela, koju krase čak i stambeni neboderi, tačno u jedan iza ponoći prestane muzika i više nigdje ne možeš popiti piće. Ima jedna ili dvije diskoteke, jedna ili dvije benzinske stanice koje rade cijelu noć, ali noćni život kao takav očigledno je stavljen u drugi plan”, piše Čadež.

Boraveći u Herceg Novom, on uočava da nije preglasan primorski grad, te da je njegova arhitektura obimna i značajna. Kanli kula, kako naglašava, predstavlja poseban doživljaj. Ističe se i po jeftinom obilasku koji košta tri eura, dok turista koji želi posjetiti dubrovačke zidine treba da plati 27 eura, odnosno 200 kuna.

“U Herceg Novom za stepenice kažu skale, jednako kao i u Dubrovniku, domoroci su zapravo pitomi primorci, stiješnjeni još opakijim brdima nego li Dalmatinci, sve te preplavljuje i zelenilo i more i nakon nekog vremena teško ti je povjerovati da nisi kod kuće. Nekako su mi čak i miliji ovdašnji turisti, među kojima nema mnogo njih izvan Balkana, jer se svečanije drže, manje su zahtjevni i bučni”, piše Čadež.

Novinar Jutarnjeg lista navodi i da su cijene smještaja zapanjujuće niske u poređenju sa hrvatskim.

“Dok kod nas za bolj i apartman ne možeš proći ispod 100 eura, ovdje jedva da i možeš pronaći toliko skup smještaj. Najluksuzniji hotel u Igalu košta toliko da je usred sezone noćenje sa doručkom za dvije osobe 1.000 kuna. Cijene u privatnom smještaju se kreću od deset eura naviše. Ukratko, četvoročlana hrvatska porodica može ugodno ljetovati na Crnogorskom primorju sedam dana za petsto eura”, ukazuje Čadež.

Kada je riječ o taksi prevozu, od Herceg Novog do Igala košta četiri eura, odnosno 30 kuna. Po jeftinoći se ističu i crnogorski trgovački lanci, kao i kafa.

“Kapućino u Herceg Novom triput je jeftiniji nego u Dubrovniku. A da ne govorimo o smještaju. On je i četiri puta jeftiniji. Ljudi su skromniji i rekao bih, ljubazniji nego što smo navikli kod kuće. Uopšte nije loš aranžman uzeti ljetovanje u Herceg Novom pa iz njega posjetiti Dubrovnik. Jedan dan vanrednih troškova svaki bi turista mogao podnijeti”, zaključuje Čadež.

37

avatar
1000
19
18
0
 
30
ToniBokeljMilanBnjjtigar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Hrvatska je bolja zemlja , barem nema crnogorana tamo

Bnjj
Gost
Bnjj

Hrvatska je mnogo loša zemlja za život izuzev ako nisi sezonski radnik pa ti je plaćen smještaj i hrana onda možeš duplo više zaradit nego u Cg

tigar
Gost
tigar

Sve je u pravu,obožavamo mi Srbi,Herceg Novi!

C G
Gost
C G

Je li ovaj siguran da je bio kod nas?

Pjer
Gost
Pjer

Gledajuci cijene po prosjecnih restorana i kafica
Splendid i nije skup

369
Gost
369

Ne znam zasto ste ljubomorni, Herceg Novi je jedini jos malo zadrzao nesto od jugoslovenskog turizma, uz to i pristojne cijene, i svake godine je sve vise i vise ljudi. Mozda novinar malo pretjeruje, ali u HN je sezona svake godine sve bolja, dok Kotor i Budva propadaju, zasluzeno.

Bokelj
Gost
Bokelj

Realno je ponuda katastrofalna u odnosu na Hrvatsku

369
Gost
369

Ljubomora a 🙂

Milan
Gost
Milan

Vjeruj mi lupas gluposti bokelju.

Viktorija
Gost
Viktorija

Citam i ne vjerujem

Kum Žoržo
Gost
Kum Žoržo

Vecina ovig teksta ne odgovara realnosti na terenu

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Poštujemo zakone kao Švajcarci, važi.
😂😂😂

Tito
Gost
Tito

Đe je bio ovaj, o čemu ovo priča? Svratio malo do Igala, to je periferija u koju dolaze samo babe da liječe reumu, i lupa gluposti. Đe je to smještaj 10 eura? Đe je to supa, glavno jelo i piće 5 eura? Da ovaj nije u Plužine zalutao? Crnogorci poštuju zakone?! Haha, najjači vic, ovdje je najveće bezakonje u Evropi,… Više »

končar
Gost
končar

Za početak otiđi do HN ,a ne iz fotelje komentarisati.

Walter
Gost
Walter

Ko naruči ovako skockan priču… Dobro ima tu i nečega što je tačno ali zašto ne napisa kolika je plata u Hr a kolika u CG, pa onda da računamo.. Htvatski ugostitelji treba zaraditi shodno plata a u toj državi a šta mi sa 350-400 eura mjesečno. Koliko mi sebi možemo priuštiti da na na našem moru. Dobro bi bilo… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

“U Herceg Novom za stepenice kažu skale, jednako kao i u Dubrovniku, domoroci su zapravo pitomi primorci, stiješnjeni još opakijim brdima nego li Dalmatinci” – dok nisu brdjani šljegli pa sve upropastili

Lagano samo
Gost
Lagano samo

NIšta kao praziluk elitizam i “brđani su krivi” mentalitet.

Uzas
Gost
Uzas

Brdjani jesu krivi. Jer nece da rade! MIsle da su i dalje Serdari kao preci im. Niti mogu da se naviknu na opustenu primorsku kulturu, jer Boze moj, oni su Junaaacine!

369
Gost
369

Brdjani su jedini na primorju koji rade nsto.

Bokelj
Gost
Bokelj

Brdjani su krivi i da je srece te primitivce sve “okle su sljegli”

Uzas
Gost
Uzas

Pogledaj samo prezimena, kad je neki lopovluk ili kriminal u pitanju.

Toni
Gost
Toni

Broj starosjedilaca je u Herceg Novom procentualno najmanji od svih primorskih gradova, za šta postoje istorijski razlozi, tako da je ta priča o prezimenima šuplja.

Novljanin
Gost
Novljanin

@Bokelj Živa istina, potpisujem

Mark
Gost
Mark

Desice mam se kao i Hrvatskoj ove godine ,drastican pad turista.Pohlepa ce i odje doci glave.Nemogu se izdavati lezaljke 20 € kao u Lucicama ili 15 € kao na drugim mjestima.

CroCro
Gost
CroCro

Molim te reci mi koja plaza ima lezaljke za 20 eura u Becicima ili Tivat?
Prevara ziva – hotel Harmonia lezaljke 100-150 eura, kao dnevni smjestaj! I dal netko zna plaza Talia u Becicima kolika je cijena lezaljki ?
Hvala

Aldijana
Gost
Aldijana

Haha čuš kod nas možeš jest supu, glavno jelo, dezert i piće za 5 eura ? Hahahahahahhahah odavno ne čuh bolji vic

Novljanin
Gost
Novljanin

U HN može

Kozara
Gost
Kozara

U narodnu kuhinju mozda.

Bokelj
Gost
Bokelj

@Kozara Možda kod vas u Mojkovac, HN je i dalje koliko toliko pristupačan cjenovno.

Kozara
Gost
Kozara

Eto ti mi reci posto nisam iz Novog. U odnosu na Budvu jedino i ovaj “elitni” dio prema Kotoru.

Send this to a friend